Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
organiz.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
604.67 Кб
Скачать

3.2.4. Колектив і керівник

Роль кадрового планування зростає у зв'язку з розвитком науково-технічного прогресу, що обумовлено подовженням строків підготовки фахівців, підвищенням частини кваліфікованих працівників. Кадрове планування повинне дати відповіді на такі питання:

- скільки працівників, якої професії, спеціальності, кваліфікації, де й коли необхідні (планування потреби в кадрах).

- яким образом можна залучити необхідний персонал і скоротити зайвий, з огляду на соціальні аспекти (планування залучення або скорочення персоналу).

- яким чином можна використовувати працівників відповідно до їх здатностей (планування використання кадрів)?

- яким чином можна систематично й цілеспрямовано сприяти розвитку кадрів для виконання кваліфікованих видів робіт (планування розвитку кадрів).

- яких витрат вимагають заплановані кадрові заходи (планування фонду оплати праці)?

Варто розглядати як внутрішній ринок праці (колектив діючого підприємства), так і зовнішній стосовно підприємства.

чисельність робітників, при якій забезпечується виконання планованого обсягу робіт, можна розрахувати за формулою:

де - чисельність працівників і- і групи, що виконують j- й вид роботи; Рj - кількість одиниць роботи j- го виду; Ніj - норма трудомісткості одиниці роботи j- го виду, виконуваної працівниками і- і групи; Фіj - плановий фонд робочого часу одного працівника і- і групи за аналізований період, що виконує j- й вид роботи.

Розрахункова чисельність працівників і- і групи, що обслуговують j- й об'єкт, визначається за формулою:

Чіj =Ніj/Ноіj

де Чіj - розрахункова чисельність працівників і- і групи, що обслуговують j- й об'єкт;

Ніj - кількість j- х об'єктів, що обслуговуються працівниками і- і групи ; Ноіj - норма обслуговування j- го об'єкта одним працівником і- і групи (з урахуванням технологічних перерв).

Стиль керівництва - це процес узгодження роботи підлеглих. Успіх застосування того або іншого стилю залежить від багатьох обставин: змі­сту завдання й строків її вирішення, особистості керівника, особли­востей колективу й виконавця, специфіки "сучасний момент" і інших факторів.

Під стилем розуміється манера поведінки керівника стосовно підлеглих, що дозволяє вплинути на них і змусити робити те, що в цей момент потрібно. Існують дві основні "стильові шкали":

1) "шкала влади", діапазон якої простирається від повної демократії до абсолютної автократії. Тут розглядається ставлення керівника до підлеглих як до суб'єктів управління;

2) "шкала переваг", на якій відбивається ставлення керівника до підлеглих як до об'єктів управління.

За "шкалою влади" стилі керівництва підрозділяються на кілька видів, наприклад, на авторитарний, демократичний і Ліберальний.

На практиці рідко зустрічаються управлінці, що працюють відповідно до розглянутих стилів. Найчастіше використовуються елементи різних стилів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]