Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Morfologiya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
101.89 Кб
Скачать

Реферат

НА ТЕМУ: « Морфенний рівень мови.

Афіксація. Класифікачія афіксів.

Історичні зміни структури слова:

Опрощення, ускладнення, переросклад, декореляція».

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У Вступі обґрунтовано вибір теми та її актуальність, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, описано джерельну базу, схарактеризовано методологічні засади дослідження, розкрито наукову новизну, теоретичну й практичну цінність одержаних результатів, а також подано інформацію про апробацію роботи та публікації.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Серед основних процесів історичних змін у співвідношенні між морфемами основи розрізняються опрощення, перерозподіл й ускладнення. Кожен із цих процесів відіграє важливу роль у розвитку словотвірної системи української мови: завдяки опрощенню в українській мові з’являються нові кореневі морфеми й зникають непродуктивні та нерегулярні афікси; перерозподіл зумовлює формування похідних (вторинних) афіксів і твірних основ нової структури, а на їхній основі – виникнення нових словотвірних моделей та типів; ускладнення сприяє засвоєнню українською мовою іншомовних морфемних ресурсів.

Актуальність теми дослідження. Аналіз виявів процесів перерозподілу й ускладнення основ, їхнього взаємозв’язку в сфері іншомовної лексики залишається актуальним для вітчизняного мовознавства. В україністиці зазначені процеси досліджуються здебільшого в теоретичному плані.

Має наше мовознавство розвідки, у яких основна увага приділяється похідним афіксам (переважно суфіксам) як результату перерозподілу основ. Розвідок, у яких би процес ускладнення основ досліджувався би на значному лексичному матеріалі, в україністиці немає. Суперечливими в науковій літературі є тлумачення сутності опрощення (або як явища перетворення подільної основи на корінь, або як процесу злиття двох сусідніх морфем за збереження основою подільного характеру); випадків розкладання запозичених слів на основу і флексію, прикладів розкладання основ запозичених слів під впливом продуктивних словотвірних типів мови-рецептора. Необхідність уточнення теорії історичних змін структури слова, а саме процесів ускладнення й перерозподілу основ, дослідження їхніх виявів та взаємозв’язку в основах слів української мови, зокрема іншомовних, а також відсутність у вітчизняному мовознавстві монографічних робіт, присвячених цим процесам в основах іншомовної лексики, і зумовлює актуальність реферованої праці.

Метою роботи є з’ясування вузлових питань, пов’язаних із явищами ускладнення й перерозподілу основ слів в українській мові, зокрема ускладнення в основах запозичень, а також суміжних питань – творення гібридних афіксів у складі слів із запозиченими основами, а також класифікація афіксів.

Морфологія

1. Предмет морфології. Граматичне значення і граматична форма. Граматична категорія.

Термін граматика веде (бере) свій початок від давньогрецького словосполучення grammatiké téchné, що перекладається як мистецтво читати і писати літери. Проте первинне значення втратило ще в античні часи, та стало означати науку про будову мови взагалі. Як мовознавча дисципліна граматика в свою чергу поділяється на дві міцно пов'язані галузі: наукового аналізу і практичного вивчення мови: морфологію й синтаксис.

Морфологія – розділ граматики, який вивчає особливості будови слів і творення їх форм. Термін створений у 19 ст. шляхом поєднання двох грецьких слів: morphé = форма і lógos = наука, вчення. Спочатку він використовувався у природних науках, а потім в мовознавстві. Одне із найважливіших завдань у морфології – вивчення грам. класів слів (частин мови й принципів їх класифікаційного виділення). У морфології широко використовуються терміни: гр. значення, гр. форма й гр. категорія. властивими їм лекс. значеннями. Парадигма – це сукупність усіх граматичних форм слова, які використовуються для вираження відповідних граматичних значень (все, що слово може мати, всі граматичні форми).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]