Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СоцСтрах.Конспект..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Організаційно-фінансові засади діяльності фсс вб

джерелами формування коштів Фонду є:

  1. Страхові внески страхувальників-роботодавців, застрахованих осіб, що сплачуються на умовах і порядку, передбачених законодавчими актами;

  2. Асигнування державного бюджету;

  3. Суми фінансових санкцій, застрахованих відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», інших законів до підприємств, установ, організацій та фізичних осіб за порушення встановленого порядку сплати страхових внесків та використання коштів фонду, недотримання законодавства про зайнятість населення, а також суми адміністративних штрафів, накладних відповідно до Закону на посадових осіб та громадян за такі порушення;

  4. Доход, одержаний від тимчасово вільних коштів ФСС ВБ, у тому числі резерву коштів, на депозитному рахунку.

  5. Благодійні внески підприємств установ, організацій та фізичних осіб;

  6. Інші надходження відповідно до законодавства України.

Розміри страхових внесків визначаються виходячи з того, що внески повинні забезпечувати:

  1. виплату застрахованим особам забезпечення та надання соціальних послуг;

  2. створення резерву коштів фонду;

  3. покриття витрат фонду у зв’язку із: відшкодуванням Пенсійного фонду України витрат, пов’язаних із достроковим виходом на пенсію осіб, зазначених у частині другій ст. 20.

  4. фінансуванням витрат на утримання та забезпечення діяльності виконавчої дирекції Фонду та розвиток його матеріальної та інформаційної бази.

Розмір страхових внесків щорічно встановлюється ВРУ за подання КМУ відповідно для роботодавців та застрахованих осіб одночасно із затвердженням Державного бюджету України на поточних рік.

Роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць в день одержання роботодавцем в установах банків коштів на оплату праці або не пізніше наступного дня після виплати готівкою.

Страхові внески, сплачені в іноземній валюті, підлягають перерахуванню на рахунок фонду у валюті України за офіційним курсом НБУ на день сплати строкових внесків.

У разі нестачі у роботодавців коштів на виплату заробітної плати та сплату страхових внесків до Фонду проводиться у пропорційних сумах.

У разі незабезпечення банківськими установами перерахування страхових внесків до Фонду одночасно з видачею коштів на виплату заробітної плати ці банківські установи сплачують за рахунок власних коштів до Фонду суму несплачених страхових внесків.

Від сплати страхових внесків звільняються:

1) Роботодавці підприємств та організацій громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50% загальної чисельності працюючих і за умови, що ФОП таких інвалідів становить не менше 25% суми витрат на оплату праці, частини витрат на оплату праці найманих працівників-інвалідів;

2) Роботодавці підприємств та організацій товариств УТОГ і УТОС;

3) застраховані особи на період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку за медичним висновком;

4) застраховані особи в частину отримання допомоги по частковому безробіттю (інструкція № 339)

Не є платниками страхових внесків особи, які не підлягають страхуванню на випадок безробіття:

1) працюючі пенсіонери та особи, в яких відповідно до законодавства України виникло право на пенсію;

2) іноземні та особи без громадянства, які тимчасово працюють за наймом в Україні, яких інше не передбачено міжнародними договорами Україні, згода на обов’язковість яких надана ВРУ.