Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СоцСтрах.Конспект..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Порядок розподілу страхових коштів за видами здсс

1. Страхові кошти, акумульовані на централізованих рахунках ПФ, автоматично перераховуються не пізніше наступного операційного дня після їх зарахування на централізовані рахунки фондів ЗДСС відповідно до визначених законом пропорцій.

Обмін інформацією щодо перерахованих на рахунки фондів ЗДСС страхових коштів здійснюється у порядку, встановленому Пенсійним фондом за погодженням із зазначеними фондами та Державним казначейством України.

2. Із страховими коштами, акумульованими на рахунках ПФ, здійснюються такі операції:

  • перерахування на рахунки фондів ЗДСС відповідно до встановлених законом пропорцій розподілу за видами ЗДСС;

  • повернення платникам ЄВ надміру або помилково сплачених сум;

  • повернення безпідставно стягнених сум ЄВ (суми коштів, безпідставно стягнені територіальними органами ПФ з юр. і фіз. осіб, підлягають поверненню з рахунків ПФ в 3-денний строк з дня прийняття рішення територіальним органом ПФ або судом про безпідставність їх стягнення з одночасною сплатою нарахованої на ці суми пені із розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ).

3. Кошти фондів ЗДСС обслуговуються органами Державного казначейства України на безоплатній основі.

Джерела формування Фонду СС з ТВП:

  1. страхові внески страхувальників-роботодавців і застрахованих осіб;

  2. суми не прийнятих до зарахування витрат страхувальника за ЗДСС у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, пені, штрафів та інших фінансових санкцій, застосованих до страхувальників та посадових осіб відповідно до Закону і інших актів законодавства;

  3. благодійні внески підприємств, установ, організацій та фізичних осіб;

  4. асигнування з Державного бюджету;

  5. прибуток, одержаний від тимчасово вільних коштів Фонду, в тому числі резерву страхових коштів Фонду, на депозитному рахунку;

  6. часткова сплата за путівки на санаторно-курортне лікування;

  7. інші надходження відповідно до законодавства.

    • Кошти Фонду не включаються до Державного бюджету України, не підлягають вилученню, використовуються тільки за цільовим призначенням, а в разі невикористання переходять на наступний рік.

    • Кошти Фонду зараховуються на єдиний централізований рахунок Фонду в установах банків, визначених КМУ.

    • У відділеннях Фонду створений резерв у сумі, необхідній для фінансування всіх видів матеріального забезпечення, передбачених ст. 34 Закону, в розрахунку на місяць.

Порядок фінансування Фондом сс з твп страхувальників та інших отримувачів страхових коштів

1. Фінансування страхувальників-роботодавців для надання матеріального забезпечення найманим працівникам здійснюється районними, міжрайонними, міськими виконавчими дирекціями відділень Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду.

Підставою для фінансування страхувальників робочими органами відділень Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Районні, міжрайонні, міські виконавчі дирекції відділень Фонду здійснюють фінансування страхувальників-роботодавців протягом 10 робочих днів після надходження заяви.

У разі якщо сума отриманих страхувальником від Фонду страхових коштів перевищує фактичні витрати на надання матеріального забезпечення, невикористані страхові кошти повертаються до робочого органу Фонду, що здійснив фінансування, протягом 3 робочих днів.

2. Страхувальник-роботодавець відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках у порядку, встановленому НБУ.

**Страхувальник-роботодавець, який є бюджетною установою, відкриває окремий рахунок для зарахування страхових коштів у відповідному органі Державного казначейства України в порядку, встановленому Державним казначейством України.

**Кошти Фонду, що надходять на зазначений рахунок, обліковуються на окремому субрахунку.

Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок у відповідному органі Державного казначейства України (далі – окремий рахунок), можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.

Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

**У разі порушення провадження у справі про банкрутство страхувальника-роботодавця страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, повертаються до районної, міжрайонної, міської виконавчої дирекції відділення Фонду, яка в подальшому забезпечує надання матеріального забезпечення застрахованим особам. Фінансування такого страхувальника виконавчою дирекцією відділення Фонду припиняється.

3. Часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, дитячих оздоровчих закладів здійснюється Фондом у порядку, встановленому правлінням Фонду.