Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СИТУАЦИИ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
105.98 Кб
Скачать

1 ВАРІАНТ

Аудиторська фірма створена чотири роки тому. За час здійснення своєї діяльності аудиторська фірма розширилася, має мережу філій. Фірма надає аудиторські послуги, але, як правило, додатково організує консультації з питань організації і ведення бухгалтерського обліку, причому ці консультації перевищують частку аудиторських послуг у загальній роботі.

Треба визначити невідповідності нормативним актам.

Розв’язок:

Відповідно до Закону України «Про аудиторську діяльність», від 29 травня 1993 року № 3125– XII із останніми змінами і доповненнями від 07.08.2011  підстава 3610– 17, статті № 3 «Аудиторська діяльність – підприємницька діяльність, яка включає в себе організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) та надання інших аудиторських послуг. Аудитори (аудиторські фірми) можуть надавати інші аудиторські послуги, пов'язані з їх професійною діяльністю, зокрема, по веденню та відновленню бухгалтерського обліку, у формі консультацій з питань бухгалтерського обліку та фінансової звітності, експертизи і оцінки стану фінансово- господарської діяльності та інших видів економіко-правового забезпечення господарської діяльності суб'єктів господарювання», та статті № 7 «Результати надання інших аудиторських послуг оформляються відповідно до стандартів аудиту», аудиторська фірма, яка надає аудиторські послуги, але, як правило, додатково організує консультації з питань організації і ведення бухгалтерського обліку, причому ці консультації перевищують частку аудиторських послуг у загальній роботі, не порушує вимог чинного законодавства і має право надалі надавати свої консультаційні послуги, які передбачені її статутом і не суперечать національним і міжнародним стандартам. У процесі консультування аудитори повинні дотримуватися принципівпрофесіоналізму, компетентності, об'єктивності в роботі, конфіденційності, правил етики тощо. Проте, якщо аудиторська фірма надає такі аудиторські послуги, які не передбачені її статутом, вона досить ризикує, адже можливо будуть наявні порушення з боку членів аудиторської фірми з приводу незалежності і об’єктивності наданих консультаційних послуг, що може призвести до зниження довіри до фірми з боку клієнтів, або навіть їх втрату і зниження рейтингів («Міжнародна концептуальна основа з надання впевненості», «Міжнародні стандарти аудиту з надання впевненості і етики»).

2 ВАРІАНТ

Будівельна компанія працює на основі довгострокових угод. Аудитор виявив невідповідність інформації, наведеної у звіті керівництва показникам фінансової звітності. Так, у своєму звіті керівництво сподівається розширити діяльність, оскільки рентабельність постійно зростає. В той же час аудитор визначив наявність подальших подій, які можуть суттєво вплинути на результати діяльності і відповідно, рівень рентабельності. Керівництво фірми прийняло рішення не включати відомості про ці подальші події до фінансової звітності, оскільки вважає надану там інформацію неважливою.

Потрібно: визначити, який вид аудиторського висновку повинен надати аудитор.

Рішення:

Подальші події можуть надати інформацію про ситуації на дату фінансових звітів, що можуть потребувати коригувань, або про ситуації, що виникли після дати складання фінансової звітності, які можуть потребувати розкриття.

За наслідками подій, що потребують коригування, підприємство зобов'язане внести зміни до окремих статей балансу чи інших звітних форм. Події, що потребують розкриття, не повинні бути відображені в основних формах річної фінансової звітності. З метою забезпечення користувачів звітності повною і достовірною інформацією, як правило, ці події мають бути розкриті в Примітках до річної фінансової звітності [5]..

Так як керівництво фірми прийняло рішення не включати відомості про ці подальші події до фінансової звітності то аудитор розглядає питання про модифікацію аудиторського висновку. Якщо треба внести зміни до іншої інформації, розміщеної у перевірених фінансових звітах, а суб'єкт господарювання відмовляється внести такі зміни, то аудитор розглядає включення до аудиторського висновку пояснювального параграфа, який описує суттєву невідповідність.

Тобто аудитор повинен надати умовно-позитивний аудиторський висновок, що має параграф який впливає на думку аудитора,так як є невідповідність інформації, наведеної у звіті керівництва показникам фінансової звітності,що може вплинути на управлінські рішення та значно погіршити діяльність підприємства.

Варіант 3

Завдання 2. У ході аудиторської перевірки замовника мало суттєве обмеження її обсягу, в результаті чого аудитор не отримав необхідних доказів. Крім того, проти замовника порушено судову справу з приводу невиконання договірних зобов’язань перед постачальником. Розмір компенсації за позовом може суттєво вплинути на фінансовий стан замовника. Який аудиторський висновок надасть аудитор керівництву фірми?