Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч мет пос ИТР 2006.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
983.55 Кб
Скачать

Тема 7. Виробнича і транспортно-експедиційна діяльність

Суть виробничої діяльності у сфері обігу. Види виробничих послуг: нарізка та розкрій сортового та листового прокату чорних і кольорових металів, труб, кабельних виробів, довгомірних гумотехнічних виробів; нарізка та розкрій паперу, картону, неметалевих матеріалів, рулонних матеріалів; виготовлення та розмноження бланків, форм, схем та інших форм документації і звітності; розфасовка, дозування та спеціальну упаковку сипких продукті, рідин, штучних виробів; підбір комплектів продукції за замовленнями споживачів. Порядок формування ціни на виробничі послуги.

Характеристика транспортно-експедиційної діяльності. Значення транспортного обслуговування споживачів. Методи транспортного обслуговування споживачів. Маршрутизація перевезень продукції. Зміст етапів складання узгоджених графіків доставки продукції споживачам.

Тема 8. Торгово-посередницька діяльність на товарному ринку

Принципи організації торгово-посередницької діяльності на товарному ринку. Принципові відмінності умов функціонування торгового посередництва в умовах планової та ринкової економіки. Ознаки торгово-посередницької діяльності в умовах розвинених ринкових відносин: мотиви та умови виникнення; роль і місце посередництва; економічні гарантії; основні цілі посередника; юридичне відношення до предмету посередництва; організаційні умови функціонування; міра свободи і межі діяльності; методи і прийоми роботи із споживачами; джерело доходів; оплата праці.

Визначення обсягів торгово-посередницької діяльності. Види та форми товарообігу: роздрібний товарообіг; оптовий товарообіг; торгово-посередницький товарообіг. Показники, які характеризують продаж товарів торгово-посередницькими структурами: загальний обсяг товарообігу; склад товарообігу; структура товарообігу. Оцінка та прогнозування обсягів товарообігу.

Ціноутворення в торгово-посередницькій діяльності. Специфічні особливості, які повинні враховуватися торговими посередниками при формуванні своєї цінової політики. Етапи процесу встановлення початкової ціни на товари, що реалізовуються торговими посередниками: постановка завдань ціноутворення; визначення попиту на товар; оцінка витрат обігу; аналіз цін на товари конкурентів; вибір методу ціноутворення; встановлення остаточної ціни. Методи встановлення цін на продукцію, реалізується. Порядок встановлення торгової націнки до ціни продукції, що реалізується. Види знижок до ціни товару.

Тема 9. Інформаційна й організаційно-комерційна діяльність

Суть і призначення інформаційної й організаційно-комерційної діяльності. Суть інформаційних і організаційно-комерційних послуг. Основні види інформаційних та організаційно-комерційних послуг: виконання термінових замовлень - терміновий продаж; продаж продукції на комісійних началах і відновлених видів продукції; посередництво в перерозподілі зайвої і невживаної продукції; збут некондиційної (нестандартної) продукції; розміщення замовлень на виготовлення нестандартних деталей і технологічних заготовок; інформація про новий вид продукції, що освоюється промисловістю; продукцію, випуск якої припинений; заміну матеріалів; кон’юнктуру забезпечення продукцією окремих галузей виробництва; якість та інші характеристики; різні види консультацій та ін.

Умови надання інформаційних і організаційно-комерційних послуг. Напрями діяльності маркетингових та інформаційно-комерційних центрів. Посередники, працюючи на комерційній основі, додатково до основного виду діяльності можуть: займатися організацією господарських зв’язків між постачальниками і споживачами на їх прохання; надавати споживачам відомості про постачальників продукції, її технічні характеристики і можливості придбання, використовуючи для цього створюваний інформаційний банк даних; виявляти на підприємствах і в організаціях регіону зайву і невживану продукцію, що не має збуту, і повідомляти про це споживачам; готувати, видавати і розсилати за угодою із споживачами інформаційні списки продукції, пропонованої для реалізації (прайс - листи); представляти рекомендації і відомості про можливі заміни одних видів продукції на інші, менш дефіцитні або економічні, з близькими технічними характеристиками, а також про виробників цієї продукції; на прохання підприємств на основі укладених договорів організовувати рекламну інформацію про технічні характеристики продукції, що випускається, ціни і можливості її придбання з урахуванням термінів виконання замовлень; організовувати регіональні ярмарки для укладення договорів на купівлю-продаж продукції. Специфіка діяльності консалтингових фірм. Етапи процесу консультування: підготовка; діагностика; планування проекту; здійснення проекту; завершення. Види консультування: експертне консультування; процесне консультування; навчальне консультування.