Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКМ-3. Р.12.1-14.3.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

12.7. Конструкція деталей черв’ячних передач

Черв’яки у більшості випадків виготовляють разом із валом як одну деталь.

Черв’ячні колеса з метою економії кольорових металів виготовляють із двох частин: бронзового вінця, який з’єднується з чавунним або сталевим колісним центром по відповідній посадці і закріплюється додатково гвинтами або болтами. При малих діаметрах черв’ячних коліс або при виготовленні коліс із чавуну застосовують суцільні черв’ячні колеса.

Використовують наступні типові конструкції:

1. Бандажована конструкція, в якій бронзовий обід посаджений на чавунний або сталевий колісним центр з натягом (рис. 12.7, а). Конструкція проста у виготовлені і використовується для коліс невеликого діаметра в передачах ненапружених у тепловому відношенні. Недоліки конструкції: значні витрати бронзи, послаблення посадки із-за різного коефіцієнта лінійного розширення бронзи і чавуна або сталі.

2

Рис. 12.7. Типові конструкції черв’ячних коліс

. Болтова конструкція, в якій бронзовий вінець, виконаний із фланцями, закріплюється болтами до маточини колеса (рис. 12.7, б). Конструкція використовується для коліс середніх та великих діаметрів.

3. Раціональною конструкцією є біметалева: бронзовий вінець відливають у форму, у яку попередньо вставляють чавунний або сталевий колісний центр (рис. 12.7, в). Конструкція використовується у серійному виробництві.

12.8. Змащення, тепловий розрахунок і охолодження черв’ячних передач

Звичайно змащення передачі здійснюється за рахунок часткового занурення одного із коліс пари або черв’яка в мастильну ванну. Для зменшення втрат на розбризкування і перемішування мастила, глибина занурення коліс в мастило не повинна перевищувати висоти зуба або витка черв’яка для швидкохідних коліс і 1∕3 радіуса тихохідних коліс. Кількість мастила в ванні повинна бути ~ 0,35...0,7 л на 1 кВт потужності, що передається.

При використанні циркуляційної системи змащення мастило насосом подається до зачеплення і до підшипників під тиском; її рекомендують при колових швидкостях v ≥ 12…15 м/с.

Для змащення передач рекомендовані глибоко очищені леговані індустріальні мастила ІГП в залежності від швидкості ковзання (табл. 12.7).

При роботі передачі в умовах повторно-змінного режиму можна використовувати мастила на ступінь нижче, в при температурі навколишнього середовища 25..50ºС – на одну ступінь вище.

При неповному завантажені передачі можна використовувати нелеговані нафтові мастила з в’язкістю, що вибирається за параметром , де σН - контактна напруга, МПа; vковз - швидкість ковзання, м/с (табл. 12.8).

Таблиця 12.7.

Рекомендовані леговані індустріальні мастила ігп для змащення черв’ячних передач

Швидкість ковзання, м/с

Менше 1

1...4

3,5...6

Мастила ІГП

250

182

182

152

152

114

Таблиця 12.8.

Рекомендовані нелеговані нафтові мастила для змащення черв’ячних передач

Параметр

1,25

3,2

8

20

50

В’язкість ν100, сСт

(10-6 м2/с)

8,5

12

17

26

42

В передачах, що працюють в умовах повторно-змінного режиму, рекомендовано використовувати змащення зануренням на всю висоту витків черв’яка включно з його верхнім розміщення.

Механічна енергія, яка втрачається в черв’ячній передачі, перетворюється в теплову і нагріває передачу і мастило, яке змащує передачу. При підвищенні температури мастило втрачає свої початкові властивості, що може привести до виходу передачі із ладу. Тому температура мастила м не повинна перевищувати допустимого значення [м]:

м ≤ [м]. (12.29)

Для нормальних мастил [м] = 75...85˚С, для спеціальних марок мастил [м] = 100...120˚С.

Потужність, що втрачається в передачі за 1 секунду і нагріває її:

(12.30)

де η - к.к.д. передачі.

Тепловий потік, що виділяється в навколишнє середовище поверхнею корпусу передачі площею А, дорівнює:

(12.31)

де К - коефіцієнт теплопередачі, К = (9...17) Вт/(м2ּ˚C); А - площа поверхні корпусу, що охолоджується, м2; о - температура середовища, в якому працює передача.

Тепловий баланс усталеного режиму роботи:

або

(12.32)

Звідки можна вивести рівняння для визначення температури мастила передачі:

(12.33)

Якщо при цьому умова (12.23) не виконується, то використовують штучне охолодження передачі:

1). Обдувають корпус повітрям за допомогою вентилятора; при цьому коефіцієнт теплопередачі К зростає до 20...28 Вт/(м2ּ˚C). 2). У корпусі роблять водяні порожнини або розміщують змійовики з проточною водою; коефіцієнт теплопередачі К зростає до 90...200 Вт/(м2ּ˚C). 3). Використовують циркуляційні системи змащення із спеціальними холодильниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]