Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Балабанова Л.В., Фоломкіна І.С._Вступ до фаху_2...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

6 Методичні рекомендації щодо виконання звіту з навчальної практики „Вступ до фаху”

Виконання звіту з навчальної практики „Вступ до фаху” є її завершальним етапом, що дозволяє судити про якість засвоєння програми нормативної практики.

Звіт з навчальної практики „Вступ до фаху” повинен містити наступні структурні елементи:

Зміст

Вступ

Розділ 1 Вища освіта України у контексті Болонського процесу

Розділ 2 Структура університету. Бібліотека університету і правила користування її фондами

Розділ 3 Професія „менеджер”. Галузева специфіка змісту підготовки менеджерів у ВНЗ

Розділ 4 Організація навчального процесу в університеті згідно вимог ECTS

Розділ 5 Роль менеджера в управлінні підприємствами різних форм власності і організаційно-правових форм господарювання у сучасних умовах

Висновки

Список літератури

Додатки

Обсяг текстової частини звіту з практики повинен складати не менше 20 сторінок друкованого тексту.

Титульний аркуш оформлюється за зразком, наведеним у додатку А.

У вступі студенти повинні зазначити актуальність, мету і завдання навчальної практики „Вступ до фаху”, висвітлити основний зміст виконаних завдань.

Для виконання розділу 1 „Вища освіта України у контексті Болонського процесу” студенти повинні опрацювати рекомендовані джерела інформації, ресурси Інтернет та охарактеризувати систему вищої освіти України, її мету, завдання, функції, розглянути ступеневість вищої освіти. Студентам слід висвітлити сутність Болонського процесу, його значення, основні завдання та етапи Болонського процесу, переваги та перешкоди на шляху реалізації основних Болонських ініціатив. Також студентам слід надати стислу характеристику Європейської кредитно-трансферної системи (ECTS) та її основних елементів: інформаційний пакет, навчальний контракт, перелік оцінок дисциплін, кредити ECTS. Особливу увагу студенти повинні приділити розгляду пріоритетних напрямків реформування і модернізації вищої освіти України.

У розділі 2 „Структура університету. Бібліотека університету і правила користування її фондами” на основі вивчення інформації, що міститься на сайті університету та у спеціальних виданнях ДонНУЕТ студентам слід ретельно вивчити основні напрями діяльності університету, склад структурних підрозділів ДонНУЕТ, сферу їх діяльності та схематично їх зобразити: скласти організаційну структуру ДонНУЕТ. Студентам також доцільно розглянути роль студентського самоврядування в організації навчального процесу, побуту та відпочинку, органи студентського самоврядування в університеті. Студентам слід охарактеризувати структурні підрозділи бібліотеки ДонНУЕТ, описати порядок роботи у бібліотеці ДонНУЕТ, зазначити правила користування фондами бібліотеки. Для контролю ступеня опанування студентами системою пошуку інформації у бібліотеці ДонНУЕТ, студентам пропонується виконати завдання зі складання бібліографії з менеджменту (останні видання за 5 років, не менше 30 джерел) та доповнити ними список літератури, який вони додадуть до звіту.

При виконанні розділу 3 „Професія „менеджер”. Галузева специфіка змісту підготовки менеджерів у ВНЗ” студенти повинні розглянути роль і місце менеджера у сучасній організації, рівні менеджменту у підприємстві і особливості завдань, що вирішуються менеджерами на кожному рівні; перелік професійних назв робіт, які можуть виконувати менеджери, та перелік посад, які вони можуть займати. Студенти повинні висвітлити особливості управлінської праці, відмітити ділові та особистісні якості, якими повинен володіти сучасний менеджер. Також студентам слід розглянути специфіку підготовки менеджерів на кафедрі маркетингового менеджменту ДонНУЕТ, охарактеризувати діяльність кафедри та її основні досягнення.

У розділі 4 „Організація навчального процесу в університеті згідно вимог ECTS” студентам слід охарактеризувати графік навчального процесу у ДонНУЕТ, форми організації навчального процесу, що застосовуються (аудиторні та позааудиторні), методи активізації пізнавальної діяльності, форми контролю і оцінювання знань студентів, які використовуються у навчальному процесі.

Розділ 5 „Роль менеджера в управлінні підприємствами різних форм власності і організаційно-правових форм господарювання у сучасних умовах” присвячений виконанню студентами індивідуального завдання, яке полягає у вивченні на основі періодичної літератури, бесід з менеджерами-практиками, інформації, що міститься у ресурсах Інтернет, досвіду роботи одного з вітчизняних підприємств (на вибір). При цьому студенти повинні охарактеризувати статус підприємства (термін створення, форма власності, організаційно-правова форма господарювання, сфера діяльності), його господарську діяльність (переважні види діяльності), організаційну структуру підприємства, практику організації планово-економічної діяльності, роботи з персоналом, маркетингової та комерційної діяльності тощо. При виконанні завдання студенти повинні висвітлити роль менеджерів у розвитку підприємства, розглянути практику ефективного менеджменту за схемою: „проблема, яка виникла у підприємства – управлінські рішення, які були прийняті менеджерами різних рівнів – результат”.

Звіт з навчальної практики „Вступ до фаху” повинен завершуватися стислими висновками за розглянутими питаннями.

Список літератури, який подається у звіті, необхідно оформлювати у відповідності зі встановленими стандартами (додаток Б).