Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Балабанова Л.В., Фоломкіна І.С._Вступ до фаху_2...doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
309.25 Кб
Скачать

3 Тематичний план навчальної практики

Вступ до фаху”

Назва теми

Кількість годин за видами занять

Разом

Аудиторні заняття

Позааудиторні заняття

лекції

семінар. і практ.

індиві-дуальні

самост. робота

1.

Вища освіта України у контексті Болонського процесу

7

2

1

2

2

2.

Структура та соціально-культурна інфраструктура університету

5

2

1

1

1

3.

Бібліотека університету і правила користування її фондами

8

2

2

2

2

4.

Студентське самоврядування

5

2

1

1

1

5.

Професія „менеджер”. Галузева специфіка змісту підготовки менеджерів у ВНЗ

6

2

2

1

1

6.

Роль випускової кафедри у підготовці фахівців з менеджменту

5

2

1

1

1

7.

Організація навчального процесу в університеті згідно вимог ECTS

6

2

2

1

1

8.

Роль менеджера в управлінні підприємствами різних форм власності і організаційно-правових форм господарювання у сучасних умовах

8

2

2

2

2

9.

Професійне самовизначення студентів

4

-

2

1

1

Усього годин

54

16

14

12

12

4 Організація навчальної практики

Вступ до фаху”

Навчальна практика „Вступ до фаху” проводиться для студентів напряму підготовки 6.030601 „Менеджмент” на І курсі у І навчальному семестрі. Навчальна практика „Вступ до фаху” проводиться у межах університету під керівництвом викладачів випускної кафедри маркетингового менеджменту і передбачає як аудиторні, так і позааудиторні форми організації навчального процесу.

Аудиторні заняття студентів тривають протягом першого навчального тижня і складаються з теоретичної та практичної частин.

Теоретична частина включає проведення аудиторних занять у вигляді лекцій, зустрічей, бесід, дискусій.

На лекційних заняттях студенти прослуховують курс лекцій, що охоплює основні теоретичні положення ключових тем згідно програми навчальної практики „Вступ до фаху”:

  1. Вища освіта України у контексті Болонського процесу.

  2. Структура та соціально-культурна інфраструктура університету.

  3. Бібліотека університету і правила користування її фондами.

  4. Студентське самоврядування.

  5. Професія „менеджер”. Галузева специфіка змісту підготовки менеджерів у ВНЗ.

  6. Роль випускової кафедри у підготовці фахівців з менеджменту.

  7. Організація навчального процесу в університеті згідно вимог ECTS.

  8. Роль менеджера в управлінні підприємствами різних форм власності і організаційно-правових форм господарювання у сучасних умовах.

  9. Професійне самовизначення студентів.

Під час проведення лекційних занять викладачі-керівники практики організовують для студентів зустрічі та бесіди з:

  • керівництвом університету та інституту економіки і управління, які ознайомлюють їх із загальними моментами організації навчального процесу в університеті;

  • завідувачем кафедри маркетингового менеджменту, що є випускною для фахівців напряму „Менеджмент”, який ознайомлює студентів з кадровим складом кафедри, навчальним планом підготовки бакалаврів за напрямом „Менеджмент” та їх майбутньою навчальною та науково-дослідною роботою на протязі всього навчання;

  • працівниками бібліотеки ДонНУЕТ, які знайомлять студентів зі структурою бібліотеки та правилами користування її фондами;

  • представниками студентського самоврядування, які знайомлять студентів із основними принципами організації студентського самоврядування у ДонНУЕТ та допомагають з формуванням активів груп;

  • представниками сучасного вітчизняного бізнесу, менеджерами-практиками, які проводять бесіди зі студентами, ознайомлюючи їх зі сферою майбутньої професійної діяльності та рядом практичних аспектів роботи менеджерів.

На окремих заняттях проводяться дискусії, присвячені майбутній професійній діяльності: „Менеджер – мозок сучасної фірми”, „Роль менеджера у підвищенні соціально-економічної ефективності функціонування сучасних підприємств”, „Ділові та особистісні якості, якими повинен володіти менеджер” тощо.

Практична частина навчальної практики „Вступ до фаху” охоплює:

по-перше, практичні заняття студентів у бібліотеці університету під керівництвом працівників бібліотеки, на яких вони отримують навички роботи з літературою та опановують комп’ютеризовану систему пошуку літератури;

по-друге, практичні заняття з професійного самовизначення студентів, на яких викладачі-керівники практики пропонують студентам психологічні тести та проводять ділові ігри щодо виявлення їх ділових та особистісних якостей, лідерських та комунікаційних здібностей, схильностей до управлінської діяльності і т.д., що дозволяють студентам пізнати власні професійні здібності, виявити свої сильні та слабкі сторони як майбутнього управлінця, визначити стартові умови та діапазон свого творчого потенціалу.

Позааудиторна робота студентів охоплює їх самостійну роботу з опрацювання лекційного матеріалу, роботу з рекомендованою навчальною, спеціальною, періодичною літературою та ресурсами Інтернет, а також виконання звіту з навчальної практики „Вступ до фаху” протягом встановленого терміну.

При написанні звіту з навчальної практики студентам пропонується виконати індивідуальні завдання, які пов’язані, по-перше, з вивченням досвіду роботи сучасних підприємств різних форм власності та організаційно-правових форм та виявленням ролі менеджера в управлінні цими підприємствами (на основі опрацювання спеціальних періодичних видань, ресурсів Інтернет); по-друге, зі складанням бібліографії з менеджменту, яку їм пропонується включити до списку літератури, поданого у звіті з практики.

Виконання звіту є завершальним етапом навчальної практики „Вступ до фаху”. Звіт повинен бути виконаний у відповідності із встановленими вимогами до його змісту та оформлення, і повинен бути вчасно представлений керівнику практики для захисту. Якість виконання звіту з навчальної практики „Вступ до фаху” свідчить про засвоєння програми нормативної практики.