Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з архітектоніки.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
8.98 Mб
Скачать

2.3. Конструктивний і тональний

рисунки

Рисунок як багатогранне і містке поняття розуміється і застосовується по-різному в різних видах мистецтва: живопису, графіці, архітектурі. В кожному з цих напрямів мистецтва є свій рисунок. Він може мати самостійне значення. Як специфічний засіб пізнання оточуючої дійсності – це буде рисунок навчальний, пізнавальний.

Основним завданням є зображення предмета в просторі. Перш за все, тут потрібно ознайомитись з поняттям форми предмета. В одних вона складається із прямокутних площин, наприклад, коробки, ящики, пенали, будинки; тут ми говоримо, що форма предмета прямокутна.

В інших поверхня плавно закругляється, як наприклад, у м`яча, труби, колони та ін., і ми говоримо, що форма закруглена (заокруглена).

Вивчення основ рисунка є важливим пізнавальним процесом, де першорядне місце посідає чуттєве, емоційно-образне творче сприйняття студентами явищ навколишньої дійсності. Щоб навчитись малювати, потрібно малювати з натури, набути спеціальну підготовку, без чого зображення не зможе бути повним, відповідати дійсності.

Адже насправді натура тривимірна, я зображення робиться на площині, предмети знаходяться в просторі, але простір фізично неможливо відтворити.

З якими перешкодами зустрічається ,перш за все, художник-початківець, коли починає рисунок з натури? Це необхідність навчитись порівнювати реальний тривимірний предмет з його зображенням на плоскому аркуші паперу. Для того, щоб вірно нарисувати реальний предмет, потрібно передати його тривимірну форму. Знаючи закономірності, учню легко буде справитись з поставленою перед ним метою.

Натюрморт ставиться в залежності від чергового завдання – предмети підбираються, групуються і освітлюються так, щоб завдання вирішувалось виразно.

Наша мета – розглянути виконання натюрморту в двох варіантах: тоновому та лінійно-конструктивному, дотримуючись виконання правил поставленої мети. В кожному з цих завдань ставиться своя мета, обумовлена вимогами, необхідними для досягнення поставленого завдання.

Для прикладу візьмемо тональне виконання натюрморту. Простий натюрморт, який складається з двох геометричних тіл, різних за пропорціями і конструкцією: куб, шестигранна призма та темний глиняний глечик. Чорний глечик – це камертон для тональних різниць предметів.

Таким чином ставиться конкретна мета , в якій треба з’ясувати й вивчити величину предметів , матеріалів і фактуру поверхні. Ростовцев Н.Н. пише, що слово „рисунок” ми називаємо не тільки лінійний абрис , контур якого-небудь предмета, але й усяке впорядкування форми в зображенні.

Тональне завдання є чи не одним із найскладніших. Справа в тім, що маленька помилка призводить до несподіваних неприємностей в рисунку. Відблиск, наприклад, може відірватись від предмета і ніби „вискочити” вперед. Або ж навпаки, те чи інше місце „провалиться”. У процесі роботи учневі необхідно з’ясувати , що формат є невід’ємною частиною композиційного вирішення рисунку натюрморту, і кожна натурна постановка вимагає свого певного формату .В одному випадку, це повинен бути прямокутник, в іншому – квадрат, в третьому – формат, близький до квадрата.

Все залежить від того , як згруповані предмети постановки, яку частину простору займає натюрморт в оточуючому середовищі.

Важливе місце в композиційному вирішенні рисунку натюрморту займає величина зображувальної групи предметів в цілому по відношенню до площини вибраного формату. При вирішенні цього досить важливого завдання з боку учня повинне бути активне відношення не тільки до зображуваних предметів, але й до середовища, яке оточує їх. Предмети, що зображуються, повинні вкомпоновуватися в площину формату так, щоб їм не було ”тісно” , своїми крайніми точками вони не повинні дуже близько відступати до краю форматів. Занадто велике зображення створює враження зруйнованої площини аркуша, предмети ніби „вивалюються” із картинної площини. Занадто дрібне зображення натюрморту „губиться” в площині аркуша, стає ніби другорядним і тим самим не відповідає навчальному завданню.

Завдання до теми

1.Пояснити особливості розміщення предмета на площині.

Практична робота. Вибери найпривабливішу для тебе геометричну фігуру:

Трикутник. Цей учень може бути лідером, сам вирішувати і брати на себе відповідальність за інших. Йому властивий егоїзм, бажання бути в центрі уваги. Рішучий, але не переносить заперечень. Легко розуміє головне, схоплює зміст пояснення, але нетерплячий , не уміє слухати інших, йому подобається змагатися і перемагати. Іноді переоцінює свої можливості. Які професії рекомендуються «трикутникам»?

Квадрат. Це учень організований, працелюбний, розумний, але інколи занадто приділяє увагу дрібницям і тому втрачає основне. Дуже впертий ,іноді важко його переконати в чому-небудь. Багато знає, проте схильний до хизування своїми знаннями. Терплячий, але може бути нерішучим, дуже заощадливий, іноді до скупості. Які професії рекомендуються «квадратам»?

Круг. Це вроджений психолог. Йому дуже цікаво вивчати інших людей. Він доброзичливий і чуйний, але йому важко бути рішучим і принциповим. Добре розуміє інших людей, намагається всім догодити. Справедливий. Більше подобається література, історія, аніж математика. Які професії рекомендуються «кругам»?

Прямокутник. Це означає, що даний учень знаходиться в стані зміни. Він сумнівається і в собі ,і в усьому. Не постійний у своїх інтересах, думках, оцінюваннях, тому що не знає, що дійсно краще ,а що гірше для нього самого. Допитливий, жваво цікавиться всім, що відбувається. Не боїться ставити питання і братися за незнайому справу, легко засвоює все нове. З часом такі учні змінюють свій вибір , їх приваблюватимуть більш стійкі фігури – трикутник або квадрат. Які професії рекомендуються «прямокутникам»?

Зигзаг. Творча особистість. Чимось схожий на ” коло ”, але не боїться сварок і суперечок . Завжди шукає власне оригінальне рішення , терпіти не може правил і обмежень. Дещо насмішкуватий, нестриманий, але завжди повний ідей і готовий поділитися ними з усім світом. Часто не вистачає наполегливості і впертості, щоб довести почату справу до кінця. З ним завжди цікаво. Які професії рекомендуються «зигзагам»?

Література до модуля

1. Надольськая М.М.; Коренблит М.В. Уроки рисования как метод исследования личности. Труды второго Всеросс. съезда по експер. Педагогике. - Петроград. – 1913. – с.238-249.

2. Щекин Г. Визуальная психодиагностика: познание людей по их внешности и поведению: Учебно-метод. пособие. – 2-е изд.. испр. – К.: МАУП, 2001.- 616 с.

Індивідуальна робота Пензлик-веселкарик.

Повторення відомостей про кольори. Позначення кольоровими мазками пропущених слів у вірші. Малювання Пензлика-веселкарика і веселки.

Пензлик-веселкарик склав «райдужний віршик»

Любить Пензлик мій до свята

Собі чубчик фарбувати

Він у райдугу пірнає,

Кожний колір називає

Це ..., жар неначе

Це .., гарячий. .

як пшениця в полі.

Мов трава, ... колір ..,

як у краплині.

А наступний колір ... .

Синій колір, ніби річка. ..,

як нічка.

Скільки всього кольорів

Назвав Пензлик дітворі7

Текст вправи пишеться заздалегідь на аркуші паперу, який кріпиться на дошці. «Райдужний віршик» — це саморобний наочний посібник для вивчення назв кольорів І послідовності їх розміщення у спектрі В зошитах для малювання записується кожний рядок вірша якимось одним кольором

Запитання І завдання. Намалюй Пензлика-весел­карика І веселку. Назви барви колірної гами в райдузі. Чому Пензлик називається веселкариком? (Мал. 1)

Розвивальна вправа Заплющ очі. Уяви, що перед тобою екран, на якому з'являються й зникають кольори червоний, оранжевий, жовтий тощо.

Гра з калейдоскопом. Подивися у калейдоскоп проти сонця. Підбери візерунок, який тобі найбільше подобається. Спробуй його уявити І відтворити на папері в кольорі.

Світлофорові окуляри. Малювання світлофора Закріплення знань учнів про основні та похідні кольори.

Прочитай віршики І дай відповіді на запитання.

Світлофора оченятка Іскра, Крапелька, Зайчатко

Безтурботно в місті грались, У три кольори сміялись.

Зайчик з Іскоркою злився, І весь транспорт зупинився.

Світлофора лікували, окуляри приписали (Мал. 2, а)

Здогадайся, який колір засвітивсь на світлофорі? (Мал 2, б).

Світлофори (всі це знають!) фіалкові не бувають». (Мал 2, в)

Намалюй світлофор. Які кольори ти добереш для «світлофо-рових окулярів9» (Мал. 2, г)

Веселковий тиждень. Малювання символічних зображень звуків І кольорів Виготовлення Індивідуальних наочних посібників з кольорознавства. (Мал. 3)

Прочитай віршик.

Скільки тиждень має днів, Ще й звучать, як ноти гами.

А веселка кольорів? Клас раптово став казковим,

їх, як нот у гамі,— сім. А щоденник веселковим,

до, ре, мі, фа, соль, ля, сі! Ми щодня тепер у класі

З днями тижня диво сталось Живемо в кольорочасі.

Будні перефарбувались' Звучать ноти кольорово.

«Кольоріють» дні за днями Що не день — то свято нове!

Якими ти уявляєш звуки нотної гами, кольори? На­малюй їх Розліній аркуш паперу у вигляді щоденника. Напиши назви днів тижня Які зображення кольорів І звуків ти використовуєш для позначення понеділка, вівторка і т. ін.7 Чому? Розфарбуй «веселковий тиждень»

Назви послідовність розміщення кольорів у веселці з опорою на дні тижня червоний понеділок, оранжевий вівторок І т. Ін. Назви основні І похідні кольори, «кольорові дні» теплої І холодної гами, контрастні «кольорові дні».

Барвисті дзиґи. Виготовлення І розфарбовування дитячої Іграшки — дзиґи. Закріплення знань про основні кольори.

Прочитай віршик

Дзиґа крутиться яскрава Розмаїті, веселкові

І наліво, І направо. Жвава дзиґа під руками

А у дзиґи крильця нові, Розтікається струмками

Вивчи умовні позначення кольорів крапелька — синій, Іскорка — у вигляді зірочки — це червоний, сонячний зай­чик — жовтий. Виготуй самостійно крильця для дзиґи (розміть, виріж І розфарбуй за даним зразком)

Послідовність виготовлення дзиґи.

  1. Приготуй ножиці, наждачний папір, шило, напилок

  2. Накресли на цупкому папері коло діаметром 50—70 мм (5—7 см)

3. Виріж ножицями круг. Розфарбуй його основними кольорами за поданим зразком.

4. Проколи шилом в центрі круга отвір

5 Візьми сірник, заокругли І загостри його напилком.

  1. Встав сірник в отвір круга

  2. Склей сірник І картонний круг.

Контрольне завдання до модуля

Вибери назву малюнка у тесті «Тип сприймання». Малюнків 12. Під кожним малюнком є 12 назв. Цифри, якими позначені обрані назви малюнків, розмісти у таблиці .

1. Дівчинка 2. Рух. 3. Задо­волення. 4. Песик. 5. Супут­ники. 6. Радість. 7. Літо. 8. Біг. 9. Небезпека. 10. Стежка. 11. Відпочинок. 12. Вірність (відданість).

1. Мужчина. 2. Спритність. 3. Радість. 4. Качка. 5. Заги­бель. 6. Надія. 7. Спортс­мен. 8. Політ. 9. Байдужість. 10. Натураліст. 11. Розвага. 12. Горе.

1. Дах 2. Спритність 3. Невпев­неність 4. Кішка 5. Гнучкість 6. Нерозумність 7. Шпаківня 8. Розбій 9. Сміливість 10. Тру­ба 11. Грабунок 12. Безпечність

1. Луки. 2. Вільний простір. 3. Здивування. 4. Дівчатка. 5. Рух. 6. Цікавість. 7. Пара­шут. 8. Подія. 9. Радість. 10. Подруги. 11. Відпочи­нок. 12. Невдоволення.

I.Дорога 2. Поїздка 3. Страх

4. Літо 5. Запізнення 6. Впев­ неність 7. Автомобіль 8. Не- обхщність 9. Сумнів 10. Юнак

11.Поспіх 12. Хвилювання

  1. Лист. 2. Прохання. 3. Радість. 4. Піонери. 5. Но­вина. 6. Надія. 7. Поштова скринька. 8. Повідомлення. 9. Смуток. 10. Учні. 11. При­вітання. 12. Переживання.

I.Двір. 2. Спорт. 3. Образа. 4. Бабуся. 5. Гра. 6. Байду­жість. 7. Хлопчик. 8. Старість. 9. Страх. 10. Футболіст.

II. Пустощі. 12. Смуток.

1. Лялька. 2. Гра. 3. Дружба. 4. Буратіно. 5. Дурниця. 6. Симпатія. 7. Товстун. 8. Подібність. 9. Цікавість. 10. Дитина. 11. Нерозуміння. 12. Впевненість.

I.Двірник 2.Схожість. 3.Печаль. 4.Хлопчик.

5. Руйнування. 6.Радість. 7.Огорожа. 8. Заги­бель. 9. Жалкування. 10. Зима. II .Забава. 12. Туга.

1. Газета. 2. Привітання. 3. Доброта. 4.Скверик. 5. Від­починок. 6. Гордість. 7. Пі­шохід. 8. Помилка. 9. Здиву­вання. 10. Читач. 11. Неу­важність. 12. Образа.

1. Бідняк. 2. Арифметика. 3. Туга. 4. Сирота. 5. Навчан­ня. 6. Сумнів. 7. Обірванець. 8. Наука. 9. Захоплення. 10. Убогий. 11. Знання. 12. Надія.

1. Вікна 2. Мить 3. Туга 4. Ворона 5. Спокій 6. Надія 7. Годинник 8. Життя 9. Збен­теження 10. Мостова 11. Без­мовність.

12. Радість.

Типи сприймання

Конкретне

Абстрактне

Емоційне

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Обрані назви млюнків позначені номерами від 1 до 12. Скільки разів у тебе траплявся вибір одиниць? Скільки двійок і т.д. ? У якій із колонок номерів малюнків виявилося найбільше?

Конкретне сприймання більше властиве «діячам», абстрактне – «слухачам», емоційне – «глядачам».

Оцінювання окремих видів навчальної діяльності. Модуль 2.

Види навчальної роботи

Макс. кількість балів

Підготовка і активна участь у проведенні практичних занять з графіки

5

Конспектування лекцій

2-4

Опрацювання матеріалів лекцій

2-4

Збір і аналіз шрифтових зразків

2-4

Заохочувальні заходи

3

Модульна контрольна робота №2

1-4

Усього за модулем 2

15-16