Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник з архітектоніки.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
8.98 Mб
Скачать

1.2. Типи особистості та їх інформаційне середовище

Прислів’я «Сім царів у голові», «Семь пядей во лбу» має наукове підтвердження. Теорія «множинного інтелекту» Г.Гарднера розвиває цитоархітектоніку – вчення про структурну та функціональну різноманітність кори головного мозку і, зокрема, підтверджує одну з трьох цитоархітектонічних концепцій – теорію «вузького локалізму», за якою коркові центри являють собою чітко окреслену групу нервових клітин з чітко визначеною лінійною межею, причому певна функція локалізується лише в певному центрі.

Американський психолог Дж.Міллер статтю «Магічне число сім плюс або мінус два» розпочинає словами: «Це число буквально наступає мені на п’ятки. Я постійно зіткався з ним у своїх справах. Воно постає переді мною зі сторінок найрозповсюдженіших наших журналів. Воно набуває багато личин, інколи воно дещо більше, інколи менше, але воно ніколи не міняється настільки, щоб його не можна було впізнати».

М.В.Гамезо, І.А.Домашенко зазначають: «Число сім переслідує не лише психологів. Семірками переповнені наші прислів’я і приказки: «Сім раз відміряй, а раз відріж», «Семь бед – один ответ», «Семеро одного не чекають», «Сім п’ятниць на тижні», «Сем п’ядей во лбу», «Сім царів у голові», іти «семимильними кроками», «Сьома вода на килі», «сім’я – це сім личин», «працювати до сьомого поту» тощо. Про сім днів творіння свідчать біблейські міфи. Сім мудреців було у древніх греків і сім чудес світу знав еллінський світ. Якщо одне із архітектурних чудес руйнувалося ( упав Колос Родоський, згоріла бібліотека в Олександрії) його негайно заміняли іншим.

Сімку шанували усі племена і чим далі вглибину віків, тим святіше.

Б.Ломов пояснює це так: «Психологи й історики культури думають, що в процесі еволюції поруч із багатьма психофізіологічними константами, схожими до швидкості розповсюдження нервового імпульсу, у людини виробилася і тка постійна величина, як об’єм короткотермінової пам’яті. Тисячоліття за тисячоліттям ця константа виявляла свій вплив на формування життєвого укладу, культурних традицій, естетичних поглядів. Людині було найзручніше думати про однорідні речі, якщо їх число не перевищувало семи».

Г. Гарднер виокремлює сім видів інтелекту, якими зумовлюється творча обдарованість і світ професій:

- лінгвістичний, музичний, логіко-математичний інтелекти (інтелектуальний тип професій, зумовлений домінантою вербальної інформації та інтелектуально-творчої обдарованості);

- просторовий, тілесно-кінестетичний інтелекти (реалістичний тип професій, зумовлений домінантою структурної інформації і технічно-творчої обдарованості);

- внутрішньо-особистісний і міжособистісний інтелекти (соціально-художній тип професій, зумовлений домінантою сенсорної інформації і художньо-творчої обдарованості).

З огляду на висловлене теоретичне підґрунтя важливо однаково розуміти сутність понять «задатки», «здібності», «обдарованість». Ми поділяємо розуміння сутності зазначених понять Антоновою О.Є., Моляком В.О., Сисоєвою С.О. Вони вважають, що успішність у діяльності забезпечується не однією, а системою різних здібностей. Здібності можуть взаємокомпенсуватися у процесі діяльності, взаємодіяти одна з одною, впливати одна на одну. Взаємозалежні здібності, взаємодоповнювані здібності, комплексні здібності є особливо сильними.

Обдарованість – своєрідне якісне поєднання здібностей, від якого залежить можливість досягнення високого успіху в діяльності.

Обдарованість – це асоціативність множинного інтелекту.

У першу чергу важливо досягти взаємодії прийомів уяви і мислення (додаток В-9), які спонукають особистість до внутрішньо зумовленої предметно-перетворювальної практичної діяльності.

Якісне поєднання інтелектуальних, художніх і технічних здібностей варто відрізняти від кількісного. Сучасна академічна наука продовжує надавати значення кількісним прийомам діагностики обдарованості. Але ми поділяємо думку Б.Теплова, доповнену нашою конкретизацією: наука має надавати практиці способи аналізу обдарованості людей у різних сферах життєдіяльності: реалістичній (людина-природа, людина-техніка), соціально-художній (людина-людина, людина-художні образи), інтелектуальній (людина-знакові системи).

У реалістичному способі життєдіяльності виявляється обдарованість технічна (тип «майстрів-діячів»). «Майстри-діячі» більше обдаровані у технічній творчості, але менше в художній та інтелектуальній творчості.

У соціально-художньому способі життєдіяльності виявляється домінантною обдарованість художня (тип «художників-глядачів»). «Художники-глядачі» більше обдаровані в художній творчості, аніж у технічній чи інтелектуальній (науковій).

В інтелектуальному способі життєдіяльності домінує обдарованість інтелектуальна (наукова) – тип «мислителів-слухачів». «Мислителі-слухачі» більше обдаровані у науковій творчості, але менше у художній і технічній.

Зазначені положення зроблені нами на основі тривалих діагностичних зрізів, у яких простежувалася висловлена тенденція. «Майстри-діячі» найменш зацікавлені у художній творчості, «художники-глядачі» - технічній, а «мислителі-слухачі» - в художній і технічній творчості.

З урахуванням пріоритетного положення про повноцінне самовираження обдарованої дитини у процесі особистісно значущої діяльності обрано наступні принципи систематизації методик діагностики обдарованості:

- принцип вербальності, який полягає у майстерному володінні мовою, любові до слів і прагненні їх досліджувати; логіко-математичному розгляді і оцінюванні предметів і понять в їх взаємозв'язках; здатності сприймати, складати і виконувати музичні твори в різній тональності, ритмі і тембрі;

- принцип структурності, який полягає у просторовій орієнтації – здатності точно сприймати зорові об'єкти, трансформувати їх, модифікувати зорові образи і перебудовувати їх навіть за відсутності фізичних стимулів; у володінні якостями природодослідника - розпізнаванням і класифікацією природних об'єктів; у виявленні тілесно-кінестетичної вправності – довершеного володіння тілом і майстерного маніпулювання предметами;

- принцип сенсорності, який полягає в інтраперсональній орієнтації – умілому розпізнаванні власних відчуттів і настроїв та інтерперсональній орієнтації – умілому розпізнаванні відчуттів, настроїв, душевних станів інших людей, а також використанні цієї інформації для управління поведінкою.

Завдання для перевірки теми 1.2.

1.Розглянь рисунок. За поданим рисунком сформулюй визначення конструктивних умінь особистості.

2. Які прийоми мислення з якими прийомами уяви можуть бути суміжними? Чи може виникати прагнення до практичної дії без взаємодоповнення уяви і мислення: А) може, Б) не може.

Практична робота. Пізнай себе. Тест «Мій тип праці» (модифікація опитувальника В. Мак-Кензі «Визначення множинного інтелекту»)

Мета тестування: дослідити індивідуальний стиль діяль­ності шляхом вивчення типів інтелекту, що диференціюють вид праці: лінгвістичного (вербального), логіко-математичного, просторового (візуального), кінестатичного (рухового), музичного, соціального, внутрішньоособистісного, природничого (натуралістичного) та екзистенційного.

Інструкція: заповнити кожну секцію, поставивши цифру «1» навпроти кожного твердження, яке найкраще описує Вас. Якщо Ви відчуваєте, що твердження не зовсім Вам відповідає, залиште вільне місце навпроти нього. Наприкінці підрахуйте загальну суму балів у кожній секції.

Опитувальник.

Секція 1.

  • Я люблю поділяти речі на категорії, базуючись на загаль­них характеристиках.

  • Екологічні питання є важливими для мене.

  • Такі види діяльності, як похід у гори, туризм приносять мені задоволення.

  • Мені подобається працювати в саду.

  • Я вірю, що охорона природи є важливим питанням.

  • Тварини є важливими у моєму житті.

  • Коли я викидаю непотрібні речі, я звертаю увагу на те, чи можна їх переробити.

  • Мені подобається/подобалося вивчати біологію, ботаніку, зоологію.

• Багато часу я гуляю на свіжому повітрі. ____________________ загальна сума для секції 1.

Секція 2.

  • Я легко запам'ятовую шаблони/моделі.

  • Я зосереджуюся на гаморі та звуках довкола.

  • Мені легко рухатися під ритмічну музику.

  • Мені завжди було цікаво навчитися грати на музичному інструменті.

  • Ритм у поезії захоплює мене.

  • Я запам'ятовую речі, коли вкладаю їх у певний ритм.

  • Мені важко зосередитися, коли я слухаю радіо чи телевізор.

  • Мені подобаються різні стилі музики.

  • Музика набагато цікавіша, ніж драматичні вистави.

• Запам'ятовування ліричних пісень є легким для мене. ____________________ загальна сума для секції 2.

Секція 3.

  • Мочі речі завжди лежать (зберігаються) на своїх місцях.

  • Для мене корисні детальні вказівки.

  • Вирішення проблем є легким для мене.

  • Я легко впадаю в депресію, коли маю справу з неорганізо­ваними людьми.

  • Я можу легко здійснювати підрахунки в голові.

  • Головоломки, що потребують з'ясування причин, прино­сять мені задоволення.

  • Я не можу розпочати завдання, поки не отримаю всі відповіді на запитання.

  • Структурованість допомагає мені бути успішним.

  • Робота над створенням комп'ютерної бази даних мені по­добається.

  • Я повинен бачити сенс речей, інакше я залишаюся незадоволеним.

____________________ загальна сума для секції 3.

Секція 4.

  • Для мене важливо бачити свою роль у великій картині.

  • Мені подобається обговорювати життєві питання.

  • Релігія є важливою для мене.

  • Мені подобається споглядати твори мистецтва.

  • Вправи на релаксацію та медитацію здаються мені винаго­роджуючими.

  • Мені подобається відвідувати місця, де я можу відпочити.

  • Мені подобається читати стародавніх та сучасних філософів.

  • Мені легко навчатися новим речам, коли я розумію їхні цінності.

  • Мені цікаво, чи є розумні створіння у Всесвіті.

  • Вивчення історії та стародавньої культури допомагає мені бачити перспективу.

____________________ загальна сума для секції 4.

Секція 5.

  • Я навчаюся краще, коли взаємодію з іншими.

  • Чим більше людей, тим веселіше.

  • Робота в малих групах є дуже продуктивною для мене.

  • Мені подобаються гамірні кімнати.

  • Участь у політиці є важливою.

  • Мені подобаються телевізійні шоу.

  • Я - «командний гравець».

  • Мені не подобається бути наодинці.

  • Гуртки, клуби приносять мені задоволення.

• Я приділяю увагу соціальним питанням та причинам. ____________________ загальна сума для секції 5.

Секція 6.

• Мені подобається створювати речі своїми руками.

  • Для мене важко тривалий час сидіти спокійно на одному місці.

  • Мені подобається брати участь в іграх на свіжому повітрі, займатися спортом.

  • Мені подобається невербальне спілкування (наприклад, мова жестів).

  • Треноване тіло важливе для тренованого розуму.

  • Мистецька діяльність та ручна праця є приємним прове­денням часу.

  • Самовираження за допомогою танцю є прекрасним.

  • Мені подобається працювати з інструментами.

  • Мені подобається активний стиль життя.

• Я навчаюся через практику.

____________________ загальна сума для секції 6.

Секція 7.

  • Мені подобається читати різну літературу.

  • Коли я роблю нотатки, я краще запам'ятовую та навчаюся.

  • Я можу щиро спілкуватися з друзями через листи, елект­ронну пошту.

  • Мені легко пояснити свої думки іншим.

  • Я веду щоденник.

  • Мені подобається розгадувати кросворди.

  • Я пишу з задоволенням.

  • Мені подобається грати зі словами (наприклад, складати анаграми тощо).

  • Мені цікаво вивчати іноземні мови.

  • Мені подобається брати участь у дебатах та публічних виступах.

____________________ загальна сума для секції 7.

Секція 8.

  • Я добре усвідомлюю свої моральні переконання.

  • Я краще навчаюсь, коли відчуваю емоційний контакт з предметом, який вивчаю.

  • Чесність є важливою для мене.

  • Моє ставлення впливає на те, як я навчаюся.

  • Питання соціальної справедливості є важливими для мене.

  • Робота наодинці може бути такою ж продуктивною, як ро­бота в групі.

  • Перед тим, як розпочати щось робити, я повинен знати, чому маю це робити.

  • Коли я вірю у щось, то повністю концентруюся на предметі цікавості.

  • Мені подобається допомагати іншим.

• Я готовий виступити з протестом. ____________________ загальна сума для секції 8.

Секція 9.

• Я можу викликати уявні образи в думках.

  • Перестановка меблів приносить мені задоволення.

  • Мені подобається мистецька діяльність з використанням багатьох засобів.

  • Я запам'ятовую краще, коли креслю, малюю тощо.

  • Мистецтво приносить мені задоволення.

  • Великі таблиці є чудовим інструментом для складання графіків, таблиць.

  • Мені подобаються трьохвимірні головоломки.

  • Музичні кліпи дуже стимулюють мене.

  • Я можу згадувати речі у ментальних образах.

• Я добре вмію читати географічні карти. ____________________ загальна сума для секції 9.

Ключ: визначте секції, які мають найвищі показники (чим вищий показник, тим сильніше виражений у Вас даний тип інтелекту).

Секція 1 — природничий (натуралістичний) інтелект.

Секція 6 — руховий інтелект (тілесно-кінестетичний).

Секція 8 — внутрішньо-особистісний інтелект (інтраперсональний)

Секція 9 — візуальний інтелект (просторовий).

Секція 5 — соціальний інтелект (інтерперсональний, міжособистісний)

Секція 2 — музичний інтелект (аудіальний)

Секція 3 — логіко-математичний інтелект.

Секція 7 — вербальний інтелект (лінгвістичний).

Секція 4 — екзистенційний інтелект.

Щоб визначити схильності до певного виду праці — розумо­вої, фізичної чи творчої, — знайдіть загальні суми по відповід­ним секціям:

Фізична праця: секції № 1, 2, 6, 9. Усього балів.

Розумова праця: секції № 3,4,8. Усього балів.

Творча праця: секції № 2, 5, 7, 9. Усього балів.

Після цього обчисліть свої результати у відсотках. При роз­рахунках майте на увазі, що максимум балів (тобто 100%) для фізичного виду праці становить 39, розумового — 30, твор­чого — 40.