Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samost_I_sem.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
460.29 Кб
Скачать

Тема 2: сучасна нтр – вирішальний фактор розвитку продуктивних сил

НТР означає формування нового технологічного способу виробництва. Він відбувається поступово, але невпинно, адже йдеться про великі масштаби виробництва.

В історії розвитку техніки відокремлюють 3 етапи:

1. За первісного ладу з’являються елементарні знаряддя праці.

2. З ΧvΙΙΙ ст. – поява машинного виробництва

3. З середини 50 – х років ΧΧ ст. – відбувається НТР – революція в технологічному способі виробництва, впровадження автоматизації.

Науково-технічний прогрес означає формування нового технологічного способу виробництва. Цей процес відбувається поступово, але невпинно. Адже йдеться про величезні масштаби виробництва. І сьогодні ще поряд з високотехнічним автоматизованим виробництвом існують галузі, де застосовується багато ручної праці.

Людина поєднує і фізичну, і розумову діяльність Але співвідношення між цими складовими праці різне. З розвитком суспільного виробництва на основі нової техніки і технології у загальних витратах праці підвищується значення її розумової частини. Виникає все більше професій, які все менше передбачають виконання фізичних Дій і все більше — розумових. Це наладчики електронного устаткування, оператори на автоматичних лініях, гідро-, тепло- та атомних електростанціях тощо.

На початку XX ст. набула поширення організація виробництва за методом американського інженери Ф. Тейлора, що ґрунтувалася на функціонуванні робітника як простого додатка до машини, який у виконанні певної операції досягав автоматизму. Система Тейлора була характерною для масового потокового виробництва, вона давала значне зростання продуктивності праці. Суть її полягала в тому, що поєднувались в одне ціле людина і машина. Досягалося це насамперед шляхом раціоналізації та прискорення рухів людини, приведення її дій у відповідність з роботою машини. Саме завдяки цьому виникла система «людина — машина».

За цих умов розумова діяльність людини обмежувалася, усувалася від виробничого процесу, оскільки була непотрібною. Це неминуче призводило до зниження ролі професійних знань робітників, їх інтелектуального рівня, було реальним підпорядкуванням праці капіталу, спотворенням особистості людини.

Перехід до широкого застосування обчислювальної техніки, інформатики, комп'ютеризації багатьох сфер діяльності людини, створення розгалуженої системи персональних комп'ютерів знаменував інформаційний переворот, який вніс якісно нові риси у працю і життя людини. Нині докорінно змінюється взаємодія нових поколінь техніки і нових поколінь людей. Новими поколіннями техніки вважаються такі вдосконалені засоби праці, які хоча б в одному або в кількох параметрах принаймні вдвоє переважають попередні за своєю ефективністю. Зміна поколінь техніки супроводжується зміною поколінь людей, безпосередніх виробників. Вважається, що протягом століття змінюється три покоління людей.

Сучасна НТР внесла істотні зміни у суспільно-економічний розвиток: зміна поколінь нової техніки почала значно випереджати зміну поколінь працівників. Тепер за життя одного покоління людей у передових галузях виробництва змінюється кілька поколінь техніки. Сучасна НТР охоплює майже чотири десятиріччя. За цей невеликий історичний проміжок часу в електроніці змінилося чотири покоління комп'ютерів, створюється п'яте, одне покоління супутників зв'язку замінюється новим, в авіації використовують реактивні двигуни, створено надзвукові літальні апарати.

Людина поєднує і фізичну , і розумову діяльність. З розвитком суспільного виробництва на основі нової техніки і технології у загальних витратах праці підвищується значення її розумової частини. Виникає багато професій, які все менше передбачають виконання фізичних дій і все більше – розумових. Отже, роль людини у виробництві змінюється - вона все менше займається фізичною працею, а більше управлінською, але людина залишається головним фактором виробництва і носієм виробничих відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]