Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВИКЛАДАННЯ ПРЕДМЕТІВ ДУХОВН...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
121.04 Кб
Скачать

Найбільша заповідь

Прочитай біблійну історію і скажи, яка найважливіша заповідь для людини і чому

Дві тисячі років тому на землі жив Син Божий, Ісус Христос. Він ходив містами і селами і навчав людей мудрості. Приходили до Ісуса Христа люди з різними запитаннями. Якось до Ісуса підійшов один освічений чоловік, який добре знав людські і Божі закони, і запитав: “Учителю, яка найбільша заповідь у Законі?” Ісус Христос сказав йому у відповідь: “Люби Господа Бога свого всім серцем своїм і всією душею своєю, і всім розумом своїм”. Це є перша і найбільша заповідь. Друга ж подібна до неї: “Люби ближнього свого, як самого себе”. На цих двох заповідях ґрунтуються взаємини людини з Богом та людьми.

І справді, коли любиш Бога, то не будеш Його засмучувати поганими думками, словами і вчинками, а отже, в душі твоїй буде мир і спокій. А якщо любиш людей, які тебе оточують, як самого себе, то ніколи не заподієш їм зла, адже себе ж ти любиш і дбаєш про себе постійно.

Поміркуй і скажи:

  1. Що запитав чоловік одного разу в Ісуса Христа?

  2. Яку отримав відповідь?

  3. Які заповіді найважливіші у житті кожної людини?

  4. Чи діють ці заповіді у твоїй сім’ї, класі, школі? Наведи приклади.

  5. Чи доводилось тобі виконувати ці заповіді? Наведи приклади.

Підґрунтя християнської моралі закладено в словах Ісуса Христа:

“Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви...” (Євангеліє від Матвія, розділ 7, вірш 12).

Це цікаво!

Український філософ і професор етики Інокентій Гізель, ще у XVII т.. який написав етичний твір «Мир з Богом людині», зазначав, що мета християнської етики – викорінення гріхів, очищення совісті, дотримання Господніх заповідей, примноження чеснот, набуття життя вічного, мир з Богом.

Повчальне оповідання

В.О. Сухомлинський

Наїлися, встали і пішли

Прочитай оповідання Василя Сухомлинського і порівняй поведінку бабусі і хлопців

У старенької бабусі біля хати росте велика яблуня. Рясно вона вродила цього року. Аж гілля гнеться. Прийшла осінь. Доспіли яблука. Ідуть зі школи три веселі хлопці – Петро, Микола та Іван. Бачать, на дереві яблука висять – пахучі, червонобокі. Петро і каже:

  1. Давайте попросимо у бабусі яблук.

Попросили. Бабуся й запрошує:

  1. Ідіть, дітки, нарвіть собі яблук, їжте.

Нарвали хлопці повне відро яблук. Сіли, їдять. А недогризки біля хати кидають.

Наїлися, встали і пішли собі додому. І подякувати забули, а про недогризки вже й казати нічого: лежать. Устала старенька, зітхнула та й пішла недогризки збирати. Позбирала й козі віддала.

Поміркуй і дай відповідь:

Як зустріла хлопчиків бабуся?

Як повели себе хлопці?

Що б ти зробив на їхньому місці?

Чи траплялося щось подібне з тобою або твоїми знайомими?

Проаналізуй разом з друзями життєві ситуації і порадь, як правильно вчинити у кожній ситуації.

  1. Мати дуже любила свого сина і все життя працювала, щоб допомогти йому здобути освіту і влаштувати життя. Син отримав добру освіту, роботу, завів сім‘ю і живе окремо. Але ось мати стала старенькою і не може сама себе обслуговувати. Що зробити синові?

  2. Один підліток надивився різних фільмів про те, як добре живуть люди, які мають власні гроші, і дуже закортіло йому мати свої гроші. Порадьте, що йому для цього зробити?

  3. Дві школярки вирішили відвідати в лікарні свою хвору подругу, щоб підбадьорити її і розповісти останні новини в класі. Одна з них запропонувала не йти до школи, а вранці просто їхати до лікарні. Натомість, друга дівчинка сказала.... Що, на твою думку, сказала друга дівчинка, і як би ти вчинив у цій ситуації.

  4. Капітан норвезького корабля, який виконував термінове замовлення однієї фірми і віз важливий вантаж, почув сигнал “SOS”. Перед капітаном постала проблема: змінити курс корабля, порушити свій контракт із фірмою і заплатити штраф чи пливти, щоб врятували людей, які потрапили в біду? Порадь, як має вчинити у цій ситуації капітан корабля?

Запам’ятай!

Християнська моральність виховується тоді, коли людина у своєму житті керується християнськими нормами моралі і несе відповідальність за свої рішення і вчинки перед Богом і перед людьми.

Наші моральні цінності впливають на наші вчинки і визначають наші взаємини з Богом, з нашими ближніми, із самим собою (тобто зі своєю совістю).

Які цінності вибирає людина, такими будуть і її вчинки, а отже, і все життя.

Перевір себе

Що таке «мораль», «етика», «християнська мораль», «християнська етика»?

Подумай, що для вас найважливіше у житті. Чому?

Задумайся, чи важко любити Бога і людей? Чому?

Застосуй отримані знання на практиці

Постарайся застосувати принцип любові до Бога і людей у власному житті: помирись із другом, слухайся батьків, будь ввічливим, допоможи тим, хто потребує твоєї допомоги. Розкажи на наступному уроці, як ти використовув ці принципи.

Запам’ятай нові слова і поняття

Етика – наука про мораль.

Мораль загальнолюдська – сукупність моральних правил, які допомагають мати безкорисливе, справедливе і доброзичливе ставлення до ближнього; спільні норми поведінки, які поширюються на всіх людей землі.

Моральні цінності – дуже важливі, спільні для всіх принципові моральні засади і правила поведінки людей, які мають духовну вартість.

Християнська етика – наука про християнські моральні норми і цінності.

Ближній – будь-яка людина, з якою ми спілкуємось, маємо справу, а також та, що потребує нашої допомоги.

Чеснота – доброчесність, позитивна моральна якість людини.

ЗАСОБИ НАВЧАННЯ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ЕТИКИ

КОМПЛЕКС ДЛЯ НАВЧАННЯ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ЕТИКИ

КНИГА ДЛЯ ВЧИТЕЛЯ

УРОК 1. Вступ. Християнська етика – наука про християнську мораль

Мета:

Освітня. Пояснити зміст понять „етика”, „мораль”, „християнська мораль”, „християнська етика”. Донести суть християнських моральних цінностей.

Виховна. Виховувати у дітей цікавість та любов до способу життя, який відповідає християнській етиці.

Розвиваюча. Розвивати в учнів вміння аналізувати вчинки і поведінку людей та наводити приклади моральної поведінки: в родині, в школі, у спілкуванні з іншими людьми.

Біблійна основа

Вірші з Біблії: Вихід 20, Мт.22:37, 38, Мт.7:12.

Ключовий вірш з Біблії: "І як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви"(Лк. 6: 31).

Біблійна історія. Найбільша заповідь.

Словник понять і термінів: Ближній, мораль, християнська мораль, етика, християнська етика, моральні цінності.

Міжпредметні зв’язки: українська мова, історія, етика.

Література до уроку:

1. Арістотель. Нікомахова етика. – К.: Аквілон-Плюс, 2002. – 480 с.

2. Даума Йохен. Введение в христианскую этику/ Пер. с нидерл.- СПб.: Мирт, 2001. – 202 с.

3. Зеленкова И.Л., Беляева Е.В. Этика: Учебн. Пособие для студентов вузов. – Мн.:ТетраСистемс, 2000. – 368 с.

4. Малахов В. Етика: Курс лекцій: Навч.посібник. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Либідь, 2000. – 384 с.

5. Памятники этической мысли на Украине XYII- первой половины XYIII ст./ Составитель М.В.Кашуба. – К.:Наукова думка, 1987. – 527 с.

6. Прокопович Ф. Філософські твори: В 3-х т. – Т.2: Логіка. Натурфілософія або фізика. Етика. - К.: Наук. думка, 1980 - 550 с.

Хід уроку

І. Вступна частина

Вітання

Налагодження контакту з класом

Повідомлення теми та мети уроку

Учитель: Дорогі діти! На цьому уроці ви розпочнете вивчення нового предмету: «Християнська етика». Напевно, ця назва звучить для вас незвично і дещо загадково? «Що цікавого буде на уроках?» «Що будемо вивчати?» Думаю, вам буде справді цікаво, тому що ви ближче познайомитеся з Книгою книг Біблією, дізнаєтеся з неї про життя багатьох людей, і про те, як вони будували свої стосунки, на що опиралися, якими правилами керувалися. На уроках з християнської етики ви будете вчитися розмірковувати про життя та про те, що є добрим і поганим, будете вчитися приймати рішення, аналізувати й оцінювати власні вчинки і поведінку, та поведінку людей у суспільстві, вдома, у школі, з друзями.

На цьому уроці ви дізнаєтеся, про зміст предмета «Християнська етика» та яка різниця між етикою та християнською етикою.

ІІ. Основна частина

Мотивація теми і проблеми. Бесіда

Підготуйте ілюстрації, на яких зображено дорожній рух, перехрестя доріг, пішоходів, дітей, що переходять вулицю.

Учитель: Діти, нам всім доводиться частенько ходити вулицями міст і сіл, и бути свідками дорожнього руху. Ми завжди спостерігаємо, як пішоходи та водії автотранспорту рухаються по вулицях за певними правилами, вступаючи по черзі дорогу один одному. Регулювальник або світлофор чітко вказують кому їхати а кому стояти. Уявіть собі, що трапиться з людьми і транспортом, коли зіпсується світлофор і не буде регулювальника або хтось перестане дотримуватись цих правил дорожнього руху? Звичайно на дорозі станеться біда.

Учитель: Так і в людському суспільстві існують певні правила, які регулюють поведінку людей. Назвіть відомі вам правила, що регулюють відносини між людьми.

Очікувана відповідь: Бути ввічливими, привітними. Допомагати стареньким людям: піднести кошик, сходити до крамниці, прибрати у кімнаті. Поступатися місцем у транспорті, слухатися батьків, виконувати їхні доручення.

Учитель: Серед названих правил ви назвали такі, що вказують і на оцінку вчинків. Допомагати стареньким людям , слухатися батьків – це добре, а не слухатися – це погано. Всі ці правила називають моральними ( чи аморальними) правилами.

Мораль – система правил поведінки, поглядів, норм, оцінок.

Учитель: Наведіть приклади добрих стосунків та недобрих.

Очікувані відповіді: Підтримувати друга, розмовляти ввічливо з усіма, не брати чужих речей, не списувати чужі завдання. Кинути друга в біді, говорити неправду вчителю та будь-кому, заздрити тощо – це недобрі вчинки, що приводять до недобрих стосунків.

Учитель: Мораль виникла давно і вона має певні особливості.

Історичний характер моралі .

У стародавній Спарті існував закон, що коли в родині народжувалася хвора дитина, її кидали у бездну, щоб вона не мучилася від хвороб усе життя. Такий вчинок вважався моральним. У теперішні часи за життя кожної дитинки боряться батьки і лікарі, а вчинок, кинута не призволяще новонароджена дитина , вважається ганебним.

Мораль носить національний характер.

Наприклад, Японії, коли помирав чоловік, його дружина мала покінчити своє життя самогубством. Такий вчинок вважався високоморальним і пояснювався тим, що жінка зберігала вірність своєму чоловікові і після його смерті.

Мораль носить ситуативний характер, тобто та сама людина може вести себе по різному в залежності від ситуації та власної вигоди.

Наука, яка вивчає норми, принципи, правила, їх причини і наслідки називається етикою.

Етика – наука про мораль

Етика вчить людину розуміти й оцінювати, що є добре, а що погане. Етика створена науковцями , філософами, а відповідно етичні теорії змінюються в різні часи , в різних державах і культурах.

Але є мораль яка не змінюється із плином часу, яка перевірена на досвіді багатьох поколінь, яка має усталені норми і правила. Це християнська мораль , яка записана в Біблії.

Християнська мораль – це загальні норми і правила життя, які передані людям Ісусом Христом і за якими потрібно жити.

Важлива відмінність християнської моралі від загальнолюдської полягає в тому, що її правила (або іншими словами, принципи, приписи) записані в головній книзі християн – Біблії. Християнська мораль викладена в Біблії в трьох основних приписах:

- 10 заповідях, що Бог дав ізраїльському народу (Вихід 20);

- 2-х заповідях Ісуса Христа (які є стислим викладом 10 заповідей Божих): «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою», «Люби свого ближнього, як самого себе» (Матвія 22:37-38);

- Заповіді, яка називається «золотим правилом»: «Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви» (Матвія 7:12).

Усі ці заповіді Бог дав людині, щоб вона могла жити щасливим життям та перебувати в мирі з собою, оточуючими і Богом. Бог краще знає, що є добром для нас, бо Він нас створив. Християнська мораль вічна, незмінна для всіх людей, у всі часи і в усіх країнах. Все те, що записано в Біблії, непохитне.

Водночас дотримання норм християнської моралі справа нелегка. Вона вимагає великих щоденних зусиль і роботи над собою.

Загальнолюдська мораль значною мірою ґрунтується на приписах християнської моралі.

Наука про християнську мораль, яка записана в Біблії називається . християнською етикою.

Запропонуйте учням порівняти дві таблиці:

Етика

1.Етичні норми створили люди

2.Людина сама собі авторитет

3.Людські закони тимчасові

4.Етичні закони у кожної країни свої

Християнська етика

1. Християнську мораль передав людям Бог

2. Бог – авторитет для людини

3. Божі заповіді вічні

4. Божі заповіді поширені по всьому світі

Словникова робота. Запропонуйте учням записати в словничок

Етика – наука про мораль.

Загальнолюдська мораль – спільні норми поведінки, які поширюються на всіх людей землі

Мораль – правила, норми, принципи поведінки людей у ставленні їх одне до одного, суспільства та природи.

Моральні цінності – дуже важливі, необхідні норми і правила поведінки для людей

Християнська етика – наука про принципи життя, які дав людям Ісус Христос і які записані в Біблії.

Напишіть на плакаті вислів український філософ і професор етики Інокентій Гізель, який написав етичний твір «Мир з Богом людині» (XVII ст.) „Мета християнської етики – викорінення гріхів, очищення совісті, дотримання Господніх заповідей, примноження чеснот, набуття життя вічного, мир з Богом”.

Учитель: Всі люди на землі шукають для себе норми поведінки, що є добре, а що погано.

На які стандарти рівнятися? Про це розмірковували люди і в часи Ісуса Христа.

Біблійна історія. Найбільша заповідь

Один освічений чоловік, який добре знав людські і Божі закони, задумався над тим, які з них найголовніші? І запитав про це в Ісуса Христа. А у відповідь почув: "Люби Бога свого і ближнього свого, як самого себе".

Чоловік зрозумів, що любов до Бога і ближнього - це найважливіший закон, який потрібно виконувати кожній людині.. Коли любиш Бога, то не будеш Його засмучувати поганими думками, словами і вчинками, і отже, в душі твоїй буде мир і спокій. А якщо любиш ближнього як самого себе, то ніколи не заподієш йому зла.

Таким чином, найважливіший моральний закон – це любити Бога і ближнього.

Поясніть:

Ближній – будь-яка людина, яка поряд з нами, з якою ми спілкуємось, маємо справу.

Ключовий вірш: Золотим правилом морального закону Біблії вважається вірш:

"І як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви"(Лк.6:31).

Зверніть увагу учнів на порядок дій запропонованих у вірші: „Як бажаєте – так чиніть.” Тобто слід чинити морально по-перше самому, а тільки тоді тобі будуть відповідати тим самим. Іншими словами, християнська мораль побуджає людину першій чинити морально, у протилежність звичайній моралі:

„Як ти до мене ставишся – так і я до тебе”.

Закріплення матеріалу. Питання – відповіді

1. Що запитав чоловік в Ісуса Христа?

2. Яку отримав відповідь?

3. Який закон найважливіший у житті кожної людини?

4. Що таке мораль?

5. Що таке етика?

6. Що спільного і відмінного між етикою і християнською етикою?