Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВИКЛАДАННЯ ПРЕДМЕТІВ ДУХОВН...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
121.04 Кб
Скачать

Вимоги до уроку християнської етики

Урок християнської етики за своєю структурою має багато спільних рис з уроками інших предметів. Разом з тим уроку християнської етики притаманні і певні особливості.

Відповідність уроку змісту Біблії. Зміст уроку християнської етики має відповідати Біблійним істинам. Вчитель повинен сам глибоко збагнути Біблійні знання перед тим, як розкривати їх учням. Коли виникають труднощі в розумінні Слова Божого, учителеві слід звернутись за консультаціями до фахівців - священика, пастора, теолога за роз”ясненням. Діяльність вчителя спрямовується на те, щоб якнайкраще передати Слово Біблії учням.

Міжконфесійний характер уроку. У класі на уроці християнської етики як правило знаходяться представники різних конфесій, тому урок має носити міжконфесійний характер, тобто матеріал, який викладається, повинен бути спільним для всіх християнських конфесій. Звичайно, на уроці християнської етики може подаватись точка зору певної конфесії на те чи інше питання, особливо у старших класах, але у цьому випадку має бути подана точка зору і іншої конфесії на проблему, яка розглядається. Важливо дотримуватись толерантності у викладанні матеріалу уроку. Використання інформації, що пропагує одну конфесію і принижує іншу, не допускається.

Використання матеріалу з життя. Зміст уроку слід наповнювати матеріалом країнознавчого, загальнонаціонального, регіонального та місцевого рівнів, а також активно використовувати досвід учня та його найближчого оточення. Цей матеріал має органічно вплітатись у канву уроку і подаватись учителем та сприйматись учнями у світлі Біблії.

Міжпредметні зв’язки. Здійснення міжпредметних зв’язків - одна з найважливіших передумов успішного уроку християнської етики. Використання знань з літератури, історії, фізики, хімії, біології, географії, музики, образотворчого мистецтва тощо збагачують урок християнської етики, допомагають підтвердити Біблійні істини, дають підгрунтя для дискусій.

Актуальність матеріалу. Урок християнської етики повинен містити не лише відомості Старого та Нового Заповітів, але й виводити дітей у сучасне життя, показуючи, що Біблійні знання є керівництвом до дії у повсякденному житті, а звідси важливою є актуальність матеріалу та змісту уроку, його зв”язок з історією та сучасністю держави, регіону, життям родини учня, його найближчим оточенням та інтересами.

Врахування індивідуально-психологічних особливостей. Урок християнської етики має відповідати індивідуально-психологічним та віковим особливостям учнів. Плануючи урок, підбираючи матеріал, форми та методи роботи, учитель має враховувати вік, рівень знань, інтереси і психологічні особливості учнів класу.

Орієнтовна структура уроку християнської етики

Урок християнської етики - результат і синтез роздумів учителя, роботи з літературою, консультування з фахівцями, використання досвіду і співпраці з учнями.

Кожний урок християнської етики неповторний, тому говорити про жорстку регламентацію уроку не доводиться. Разом з тим для вчителів-початківців слід дотримуватись певної схеми уроку християнської етики.

Тема уроку. Тема уроку синтезує його зміст, вміщує проблему.

Навчальна мета. Навчальна мета передбачає засвоєння учнями певних Біблійних знань.

Досягається на одному уроці або серії уроків. Не слід ставити багато цілей на один урок.

Навчальна мета повинна формулюватись таким чином, щоб її результативність можна було перевірити з допомогою контролюючих методів. Учитель не повинен ставити недосяжних навчальних цілей на уроці.

Виховна мета. Урок християнської етики передбачає виховання певних рис характеру.

Досягнення виховної мети передбачає довготривалу роботу і вимагає різний обсяг часу для різних учнів.

Нелегко знайти і методи, щоб перевірити рівень досягнення виховної мети, адже на уроці учень нерідко поводить себе зовсім інакше, ніж у реальному житті.

Разом з тим учитель повинен пам’ятати, що він сіє Слово Боже, а збирати урожай буде сам Господь.

Наочність. На уроці християнської етики використовується аудіовізуальна наочність та досвід учнів подібно до інших уроків. Особливістю уроку християнської етики є те, що тут не дозволяється використовувати наочність, яка б у найменшій мірі принижувала Бога і виставляла Його у невідповідному світлі.

Вірші з Біблії. Вчитель підбирає тексти з Біблії, які допомагають розкрити тему, передають, підкріплюють та підсилюють зміст уроку, служать досягненню навчальної та виховної мети. Вчитель має не перенасичувати урок віршами з Біблії, особливо у молодших класах.

Ключовий вірш. Ключовий вірш - це центральний вірш, який найбільш точно і влучно відображає ідею уроку. Під час уроку вчитель неодноразово звертається до нього, аналізуючи зміст віршу. Рекомендується учням вивчати ключовий вірш напам’ять.

Міжпредметні зв”язки. Урок християнської етики ґрунтується на досвіді учнів та знаннях, отриманих на інших уроках.

Ці знання можуть як допомагати, так і перешкоджати учням, вступати в конфлікт з тим, що викладається на уроках християнської етики. Вчитель християнської етики повинен допомогти учням зрозуміти різні погляди на проблему, подати плюралізм знань, вчити дітей виважено відноситись і поважати різні, навіть неприйнятні точки зору і разом з тим мати і захищати свою позицію.

Використана література. Звичайно, основною книгою вчителя християнської етики є Біблія. Разом з тим, учитель християнської етики, особливо початківець, має використовувати наукову, науково-методичну та богословську літературу. Особливо важливо користуватись богословськими джерелами різних конфесій, що допомагає уникнути однобокості в розумінні проблеми, а потім у висвітленні змісту уроку.