Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВИКЛАДАННЯ ПРЕДМЕТІВ ДУХОВН...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
121.04 Кб
Скачать

Посібник з християнської етики для учня

УРОК 1. Вступ. Християнська етика – наука про християнську мораль

Ключовий вірш з Біблії: “Тож усе, чого ви тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви…”(Євангеліє від св. Матвія 7:12).

Дивись також у Біблії: Вихід 20; Євангелія від св. Матвія 22:37-39.

Хочеш знати відповіді на ці важливі для кожної людини питання? – Вивчи урок 1!

  1. Що таке мораль, етика, християнська етика.

2. Що є спільного і відмінного між етикою і християнською етикою.

3. Як навчитися аналізувати й оцінювати свої вчинки й поведінку та поведінку інших людей удома, в школі, у суспільстві.

  1. Що таке мораль

Прочитай текст і скажи, що таке мораль і чому вона є такою важливою для людини

Ми постійно перебуваємо серед людей – у колі сім’ї, друзів, у школі, в класі, на вулиці. Всюди нам потрібно поводити себе так, щоб і навколишнім, і нам було добре. Для прикладу уяви собі велику багатолюдну вулицю, по якій рухається маса автомобілів і людей. Замислись над тим, що трапиться з людьми і транспортом, коли водії і пішоходи не будуть дотримуватися правил вуличного руху, їхати і йти, куди кому заманеться, не зважаючи на інших, коли на цій вулиці зіпсується світлофор і не буде регулювальника? Звичайно ж, аварії, жертви … .

Так само і в людському суспільстві. Щоб упорядкувати життя людей у суспільстві, існують певні норми, правила, погляди й уявлення, що регулюють поведінку між людьми, які називаються мораллю. Характерною рисою моралі є те, що вона розглядає норми і правила поведінки людей з погляду їх добра чи зла.

Добрі слова, вчинки, поведінка спрямовані на порозуміння між людьми, на взаємодопомогу, підтримку одне одного. Вони породжують радість, задоволення, повагу, любов між людьми.

Навпаки, недобрі або злі вчинки, поведінка, погані слова сіють між людьми ворожнечу, конфлікти, призводять до сварок, роздратування, навіть бійок.

Але мораль – це не тільки взаємини між людьми, але й ставлення до природи, яка нас оточує, адже необхідно дбайливо ставитися також до братів наших менших – тварин та навколишньої природи: квітів, дерев, річок, озер тощо. Скільки існує людство стільки існує і мораль. Але в різних країнах і в різні історичні часи існували відмінні погляди на людську мораль. Те, що було моральним в один історичний період, з плином часу може визнаватися аморальним, і навпаки.

Відомо, що в деяких суспільствах вбивство людини не вважається поганим вчинком, якщо воно розглядається як помста. У деяких диких племен. Зрада також вважається добрим вчинком

Під час Другої світової війни керівники уряду фашистської Німеччини наказували заарештовувати та відправляти у концентраційні табори євреїв, щоб потім їх страчувати. Вони хотіли знищити єврейську націю як таку. Тих, хто рятував і переховував євреїв, розстрілювали, їх вважали зрадниками, злочинцями.

Пройшли роки, і суспільна мораль змінилася. Людство засудило злочинні дії німецьких фашистів, спрямовані на масове знищення євреїв та інших народів, а тих, хто їх переховував, і ризикував своїм життям, тепер називають справедливими, сміливими і чесними людьми.

Вище наведені приклади показують, що людська мораль, яка виникла в людському суспільстві, має мінливий характер, і в різні часи, в різних країнах вона може бути різною.

Мораль – норми і правила життя людини з погляду добра і зла.