Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВИКЛАДАННЯ ПРЕДМЕТІВ ДУХОВН...docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
121.04 Кб
Скачать

Що таке етика

Прочитай текст і скажи, що таке етика

Норми і правила моралі в людському суспільстві осмислює і вивчає наука, яка називається етикою. Етика – наука про моральні норми та цінності у людських взаєминах. Вона вчить людину розуміти й оцінювати, що є добрим, а що поганим.

Етику як науку створили мислителі, філософи, богослови, вчені. Етичні теорії у різні часи, вони є різними в різних державах і культурах постійно видозмінюються. Але незмінним залишається її головна мета – мораль.

Таким чином, етика – наука про мораль

Що таке християнська мораль

Прочитай текст і скажи, що таке християнська мораль і чому потрібно дотримуватися християнської моралі у житті

Існують норми і правила поведінки, які ніколи не змінюються. Вони однакові для всіх людей: старих і молодих, багатих і бідних, незалежно від кольору шкіри, національності і країни. Над ними не володіє час. Ці основні норми і правила поведінки, цілого життя людини записані в головній книзі християн – Біблії. Християнська мораль – це загальні норми й правила життя та поведінки людини, які передані людям Богом, Ісусом Христом і за якими потрібно жити. Християнська мораль викладена в Біблії у трьох основних приписах:

  1. у 10 – ти заповідях, що Бог дав ізраїльському народові через пророка Мойсея на горі Синай (Вихід 20);

2) у 2-х заповідях Ісуса Христа (які є стислим викладом 10 заповідей Божих): «Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою. Це найбільша й найперша заповідь. А друга подібна до неї: Люби свого ближнього, як самого себе» (Євангеліє від Матвія 22:37-39);

  1. у Нагірній проповіді Христа (Євангеліє від Матвія 5–7);

  2. у заповіді, яка називається «золотим правилом»: «Тож усе, чого тільки бажаєте, щоб чинили вам люди, те саме чиніть їм і ви…» (Євангеліє від Матвія 7:12);

5) у посланнях святих апостолів – учнів Ісуса Христа.

Усі ці норми і правила Бог дав людині для того, щоб вона могла жити щасливо і бути у злагоді із собою, оточуючими людьми, Богом і природою. Християнська мораль заснована на Господній Науці людям, даній їм через Біблію і живий досвід Церкви Християнська мораль вічна, незмінна для всіх людей, у всі часи і в усіх країнах.

Водночас дотримання норм християнської моралі – справа нелегка. Вона вимагає великих щоденних зусиль і роботи над собою.

Загальнолюдська мораль у своїх позитивних проявах значною мірою ґрунтується на приписах християнської моралі.

Отже, християнська мораль – це загальні правила і норми життя людини, закладені у ній Господом і записані в Біблії,а християнська етика – вчення про ці загальні правила і норми життя людини.

Поміркуй і скажи

Чому людині слід дотримуватися певних норм і правил поведінки? Наведи приклади.

Що таке мораль?

Чи змінюється з часом мораль у суспільстві? Наведи приклади.

Як називається наука про мораль?

У чому полягають особливості християнської моралі і християнської етики?

Які норми і правила поведінки діють у твоєму класі? Школі? Родині?

Біблійна історія