Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСТАННЫЙ Дашин звіт з практики 2011 МІНІСТЕРСТВ...doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
932.35 Кб
Скачать

4.3 Оцінка діючої цінової політики пат атп – 13058.

Розглянувши основні показники фінансового стан ПАТ «АТП-13058» у можна зробити наступні висновки: у цілому фінансовий стан підприємства є досить не стійким, підприємство не здатне вчасно погашати свої поточні зобов'язання, тобто підприємству буде дуже тяжко розплачуватися й по довгострокових зобов'язаннях. Капітал підприємства здебільшого вкладений у основні засоби та їх ремонт.

Аналіз основних показників економічної діяльності й фінансового стану дозволяють зробити наступні висновки:

підприємство розширює свою діяльність,

збільшуються абсолютні показники доходу,

поліпшуються показники ефективності використання ресурсів, підприємство розширює свою частку ринку, хоча діяльність залишається нерентабельною,

фінансовий стан підприємства є досить не стійким, присутня низька платоспроможність.

Ціни забезпечують підприємству запланований прибуток, конкурентоздатність послуг, попит на них. Через ціни реалізуються кінцеві комерційні цілі, визначається ефективність діяльності всіх ділянок структури підприємства.

Відповідно до статуту підприємства основним видом його діяльності є перевезення промислових, будівельних та сипучих вантажів для всіх замовників по Україні та міжнародні перевезення. За останній рік кількість замовлення на перевезення вантажів по підприємство значно виросла тобто збільшився дохід від послуги, котрі воно надає. Але зменшились міжнародні замовлення, що може характеризуватися настанням економічної кризи у державі, та введенням нових вимог по перевезенню вантажів через кордон до вантажеперевізників.

Як показує аналіз структури надання послуг підприємством, найбільшу частку доходу в умовах кризи підприємству приносить все таки дохід від перевезень хоча 30% свого доходу підприємство отримує від надання послуг по договорам на оренду приміщень та території, а також договорів на надання юридичної адреси приватним автотранспортним підприємствам. Тобто приватні підприємства уклавши угоду на юридичну адресу та «приписавши» свої авто до ПАТ АТП 13058 можуть надавати свої окремі послуги по автоперевезенням відкривши собі ліцензії, а ПАТ АТП отримує за даними угодами окремо дохід який частково покриває витрати по зарплаті адміністративно управлінському персоналу і по податкам та платежам до бюджету.

Виходячи з того, що ринок автомобільних вантажоперевезень належить до досконалої (чистої) конкуренції, це істотно впливає на формування й реалізацію цінової політики як ПАТ АТП 13058 так і перевізників в цілому. Конкуренти є досить великими фірмами, активно використовують кошти реклами, цінова політика повинна з одного боку - забезпечувати наявність конкурентних переваг (тобто ціни повинні бути досить низькими в порівнянні із цінами конкурентів), з іншого боку - цінова політика повинна забезпечувати достатній для розвитку рівень прибутку АТП (тобто ціни повинні не тільки покривати витрати на надання послуг, але й забезпечувати високу рентабельність діяльності підприємства). Що не є реальністю на аналізуємому підприємстві.

На практиці процес формування цін залежить від багатьох факторів - витрат на перевезення, величини попиту, конкуренції, зміни курсів обміну валют, реклами й інших елементів надання послуг перевезення. Отже, для аналізу цінової політики ПАТ АТП 13058 потрібно враховувати:

- фактори витрат. Витрати підприємства є досить високими й пов'язані із придбанням ПММ, запчастин, вартість ремонтних робіт, оплатою праці персоналу, обов'язковими платежами на користь держави, витратами на відрядження та звязок й інше;

- фактори попиту. Попит на дану послугу носить досить складний і малопередбачуваний характер, тому що пророчити кількість заявок на перевезення навіть на короткостроковий період досить складно.

- фактори конкуренції. Головне в ціноутворенні, орієнтованому на ціни конкурентів, забезпечити конкурентні переваги в аспекті співвідношення ціни послуги і її якостей. Так як послуги ПАТ АТП 13058 відповідальні, адже часом від них залежить і життя людини, то підприємство не має прав і можливостей варіювати якістю виконуваних послуг з метою зниження ціни й залучення на цьому ґрунті клієнтів. Отже, чинник конкуренції тут діє тільки в аспекті гнучкої цінової політики.

Одним з найважливіших й обмежувальних елементів ціни є, безумовно, витрати на надання послуг. Найбільш питому вагу у витратах становлять три елементи:

- витрати на ПММ - від 55 до 67%;

- витрати на оплату праці - від 10 до 15%;

- витрати на ремонт та запчастини - порядку 20 %.

Слід також відмітити , що підприємство витрачає близько 2% на страхування.

Особливістю діяльності ПАТ АТП 13058 є те, що до приїзду на місце загрузки чи вигризки водій знаходиться в салоні автомобіля де не має ні орг техніки та Інтернету тому сам він не в змозі знаходити загрузки без допомоги диспетчерської служби, що перебуває на постійному зв'язку з усіма водіями та керівництвом АТП. Оператор формує заявку, оформляє необхідну документацію на перевезення, а також погоджує з керівництвом та оформляє калькуляцію на перевезення й по завершенню перевезення диспетчер має точну суму витрат по даному перевезенні.

Проведемо аналіз цін на послуги перевезення, надавані ПАТ АТП 13058 із цінами основного конкурента ТОВ «Укринтерекспедиція» (таблиця 4.3.1).

Таблиця 4.3.1

Маршрут

Відстань

Ставка грн. Укрінтер

експедиція

Ціна за км

Укрінтер

експедиція

Ціна за км по АТП

Ставка ПАТ АТП 13058

Різниця в ставках

Різниця в ціні

Запоріжжя —  Луганськ

~ 421 км

3100

7,36 грн/км

5,23 грн/км

2200

900

2,13

Харків —  Лисичанськ

~ 257 км

1700

6,61 грн/км

5,84 грн/км

1500

200

0,77

Одеса —  Київ

~ 476 км

2850

5,99 грн/км

5,25 грн/км

2500

350

0,74

Луцьк —  Київ

~ 419 км

2100

5,01 грн/км

5,01 грн/км

2100

0

0

Миколаїв —  Умань

~ 294 км

1700

5,78 грн/км

5,10 грн/км

1500

200

0,68

Харків —  Севастополь

~ 747 км

3800

5,09 грн/км

5,09 грн/км

3800

0

0

Дніпропетровськ —  Харків

~ 238 км

1600

6,72 грн/км

6,30 грн/км

1500

100

0,42

2852

16850

5,91

5,30

15100

1750

0,61

Проведений вище аналіз послуг підприємств показав, що від зміни ставки по заявкам автоматично відбувається зміна ціни за 1 км. Тому пропонується звернути увагу саме на ціну послуги. Ціна більша в того підприємства, яке є більш відомим розрекламованим, або має постійних клієнтів, якісно і вчасно виконує їх замовлення, або має свою експедицію, яка і веде пошук вантажів а потім заробляє на перепродажі заявок перевізникам. Це стало дуже поширеним сьогодні, адже диспетчери підприємств дуже загружені і часто не втигають одночасно оформляти документи по перевезенням і займатись пошуком вантажів, що і призводить до втрати 200- 500 грн на кожному фрахту.

Характеристика цінової політики на основі вищеописаних показників:

- досліджуване підприємство перебуває на стадії активного нарощуванням ресурсної бази, підвищенням ефективності використання автомобілів, збільшення постійних договорів;

- фінансовий стан підприємства характеризується як досить не стійкий, підприємство з низькою платіжеспроможністю;

- підприємство працює на специфічному ринку послуг, де конкуренція досить інтенсивна;

- цінова політика підприємства має своєю метою забезпечення підприємству завоювання частки ринку не менш 20%;

- у формуванні цінової політики враховуються специфічні фактори, які пов'язані із сезонністю попиту й складністю його прогнозування, високі витрати на пальне, ремонт,запасні частини, оплату праці;

- недоліком у ціновій політиці підприємства є відсутність власної експедиції.