Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2 системи міжнар відносин.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.11.2019
Размер:
32.62 Кб
Скачать

5. Довестфальський етап міжнародних відносин.

Історію міжнародних систем, як правило, починають із 1648 року – підписання Вестфальського миру, який завершив Тридцятилітню війну та заклав основи міжнародної системи, визначивши коло її елементів та загальні принципи їхньої взаємодії. В такому підході, звичайно, є доля умовності. Виникнення міжнародної системи неможливо датувати конкретним роком або навіть століттям. Якщо розглянути її як впорядкованість або принцип організації міжнародних відносин, то стане зрозуміло, що виникнення систем міжнародних відносин відбулося набагато раніше 1648 року. Системи, так би мовити, існують там, де їх може побачити дослідник – майже так само, як і закономірності. Тому вибір точки відліку системності в міжнародних відносинах – справа методологічна, а не історична. З урахуванням цих міркувань, можна вести мову про системну організованість до-Вестфальського світу.

Одна з перших регіональних міжнародних систем сформувалася на Близькому Сході. Охоплюючи стародавні держави регіону – Єгипет, держави Месопотамії, східного узбережжя Середземного моря, Ассирію та Хетське царство – ця система міжнародних відносин була заснована на взаємній недовірі, підступності та «рівновазі страху». Така суміш є типовою для до-Вестфальского світу.

Близькосхідна стародавня система міжнародних відносин сформувалася, ймовірно, близько XVIII ст. до н.е., коли послідовні, але завжди безуспішні спроби об’єднати Месопотамію завершилися створенням перших імперій – нетривалої та нестабільної Ассирійської та більш могутньої Вавилонської. Коли вавилонський цар Хаммурапі спромігся поширити свою владу на всю Месопотамію, чого раніше не вдавалося через надзвичайно складні географічні та політичні умови, на Близькому Сході сформувалися політичні умови для розвитку поліцентричних міжнародних структур. Після цього Вавилон перетворився на джерело постійної загрози, стимулюючи таким чином найрізноманітніші коаліції та союзи, проводячи активну зовнішню політику за межами Месопотамії та, врешті, впавши під ударами хетів у XVI ст. до н.е.

Подальший розвиток та занепад цієї системи пов’язаний з появою на світовій арені таких стародавніх держав як Єгипет, Хетська держава, Асірійська держава. Час від часу центрами сили ставали Елам, Урарту, Ізраїльське царство та міста Фінікії. Особливу увагу звернемо на Асірію. Піднесення ассирійської держави у IX-VII ст. до н.е. призвело до тимчасового утворення гегемонії в регіональній міжнародній системі, особливо після знищення ассирійським царем Синнахерибом Вавилону у 689 році. Регіональні держави по-різному відреагували на зростаючу могутність Ассирії: частина із них (Елам, Дамаск, Ізраїль) стали ініціаторами створення численних антиассирійських коаліцій; в той час як інші часто підкорялися могутності ассирійського царя, підкріпленій найсильнішою армією того часу. Дилема дрібних сусідів Ассирії стала «вічним питанням» для всіх тих держав, які в майбутньому опинялися в такому ж становищі. Найбільш яскраво її описано в роботі давньогрецького історика Фукідіда «Історія Пелопоннеської війни».

Ассирію періоду Нового царства часто вважають першою в світі імперією, маючи на увазі, що царі Тіглатпаласар ІІІ та Салмансар IV не просто захоплювали численні міста-держави Месопотамії, але утворювали спільний політичний й економічний простір, дбаючи про розвиток торгівлі, збирання податків та ефективне функціонування бюрократії. Але зрештою останнім та найчастіше застосованим аргументом ассирійських «царів всесвіту» була зброя.

Історія Ассирії переконливо демонструє тимчасовість і обмеженість успіхів, що ґрунтуються лише на військовій силі. Агресивна зовнішня політика принесла значні здобутки, але водночас підсилила дію дилеми безпеки, змусивши сусідні держави будь-що шукати можливості знищити грізного ворога. Навіть найбільш поступливі з них підкорялися лише із страху бути знищеними. Зрештою, перша ж невдача ассирійської армії у Вавилоні призвела до ряду повстань, внаслідок яких державу, яка ще тридцять років тому охоплювала величезні території від Ірану до Середземного моря та від Єгипту до Закавказзя, було знищено повністю у 609 р. до н.е.

Із загибеллю Ассирії близькосхідна регіональна система міжнародних відносин вступає у період хаосу. Дрібні держави регіону час від часу досягають більшої могутності, як-от Лідія чи Мідія, але ці успіхи є тимчасовими і не мають системного характеру. Врешті, більшість дрібних держав опиняється під владою нового регіонального гегемона – Персії. Політика Персії виходить за рамки регіону Близького Сходу, а її інтереси зіштовхуються із інтересами грецьких міст-держав, формуючи таким чином зовсім іншу регіональну систему міжнародних відносин.

Приблизно одночасно із близькосхідними розвивалися цивілізації Стародавньої Індії та Китаю. Високі культурні досягнення, зокрема присвячені проблемам дипломатії та військової стратегії трактати Сунь Цзи, У Цзи та Каутільї, здебільшого є результатом внутрішніх суперечок та боротьби із варварами. Для Індії характерним було співіснування численних князівств, частина з яких лише на дуже короткий термін об’єднувалися під проводом, скажімо, династії Маур’їв; Китай вів постійні війни із варварами, вважаючи всіх без виключення сусідів власними васалами. Такі умови не сприяли формуванню та розвитку міжнародних систем: зв’язки між державами були вкрай епізодичними та нестійкими. Виключенням може бути хіба що активна торгівля.

Натомість греко-перські війни поклали початок формуванню й активному розвитку міжнародної системи у Середземномор’ї, що існувала майже тисячу років аж до падіння Західної Римської імперії у 476 році. Основними кризовими етапами її розвитку були вже згадані війни грецьких міст-держав проти імперії персів, Пелопоннеська війна, формування та швидкий занепад імперії Александра Македонського, Пунічні війни, експансія Римської імперії та криза її зовнішньої політики. В основі античної Середземноморської системи міжнародних лежала взаємодія суверенних і не дуже суверенних (із обмеженим суверенітетом) держав – спільна риса інших сучасних їй аналогів та деяких більш пізніх версій. Суверенітет держав обмежувався військовим захопленням або встановленням протекторату; часто також створювалися союзи на нерівних умовах. Зовнішня політика держав того часу була сконцентрована на військово-політичних проблемах, тому основою для різноманітних підрахунків була військова міць потенційних союзників та противників, що виражалася у кількості фаланг, легіонів, кораблів, населення та грошей. Щось подібне можна спостерігати й у Вестфальскій міжнародній системі в Європі. Із падінням Західної Римської імперії руйнується система міжнародних відносин в Середземномор’ї, а з початком Середньовіччя виникають три різні її наступниці: нова система міжнародних відносин в Західній Європі, система відносин Візантійської імперії із її сусідами та дещо пізніше – політична гегемонія Арабського халіфату в Північній Африці та на Близькому Сході. Всі ці системи взаємодіяли між собою, надто під час великих «цивілізаційних» конфліктів на кшталт Хрестових походів, активно торгували, але все ж таки залишалися автономними (семінар). Підбиваючи підсумки, зазначимо, що

Головними ознаками до-вестфальського етапу були:

1) роздробленість учасників міжнародних відносин (окремі цивілізації не знали одна одну — греко-римська знала перську, але майже не знала про китайську). У межах цього етапу за територіальними ознаками можна виокремити: цивілізації Пе­редньої Азії, єгипетську, індійську, китайську, систему грецьких держав, римську, перську цивілізації, епоху європейських ди­настій.

2) безсистемність міжнародних взаємодій;

3) головними проявами міжнародних взаємодій були ко­роткочасні збройні конфлікти та війни;

4) історія міждержавних відносин являла собою історію конкуруючих імперій.

У межах цього етапу К. Ясперс виділив період VIIІ-ІІІ ст. до н.е. - появу світових та деяких пізньонаціональних релігій (конфуціанство, даосизм, буддизм, джайнізм, зороастризм, мо­нотеїзм єврейських пророків, філософська школа Греції).

Отже міжнародні відносини являють собою надзвичайно складну систему. Одна з основних закономірностей міжнародних відносин: їх постійна еволюція, наступність та зміна.

Кожна міжнародна система являє собою неформальну інституалізацію співвідношення сил між державами в відповідному просторово-часовому контексті.