Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Непрод товари 3 част.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
69 Кб
Скачать
  1. Маркування валяного взуття

Валяне взуття маркують незмивною фарбою, на підп'ятковій частині підошви позначають назву підпрнємства-виготівника або то­варний знак, на носковій частині — номер бракувальника, на геленковій частині — артикул і розмір, на п'ятці — сорт.

Упаковують взуття в кіпи і тюки. Кожне упаковочне місце по­винне мати маркування: назву підприємсгва-виготівніїка, номер тюка або кіпи, масу брутто, кількість пар, вид і розмір взуття, номер норма­тивного документа.

Валяні чоботи повинні зберігатися в сухому приміщенні, що провітрюється, при відносній вологості — 65 % і температурі повітря 0-25 °С. Висота штабеля - 1,5 м. Не рідше одного разу на півроку його обробляють антимільними препаратами.

  1. Ознаки класифікації взуттєвих гум Взуттєві гуми - велика група штучних матеріалів для низу взуття. Процес виробництва цих гум складається з наступних операцій: підготовка матеріалів, приготування суміші, гортанні, каландрування, штампування сирих гумових заготовок, вулканізація, заключні операції. За призначенням гуми ділять на підошовні, каблукові, флічние, набоечние та ін У залежності від методу кріплення низу до верху взуття випускають гуми для взуття клейових, ниткових і цвяхових (гвинтових) методів кріплення. Гуму випускають у вигляді пластин, штампованих і формованих деталей: підошов, каблуків, підошов з підборами та ін У залежності від структури гуму ділять на непористу (монолітну) і пористу. Непористу гуму виготовляють на основі бутадиенового каучуку. Вона відрізняється високим опором до стирання. Термін зносу підошовної гуми в 2-3 рази перевищує термін зносу підошовної шкіри. Звичайну непористу гуму застосовують для виготовлення формованих підошов, накладок, каблуків, полукаблуков, набойок та ін деталей низу взуття. Пористі гуми застосовують як підошов і платформ для весняно-осінньої та зимової взуття. Кожеподобная гума-Це гума для низу взуття, виготовлена ​​на основі каучуку з високим вмістом стиролу (до 85%). Пористі гуми з волокнистими наповнювачами називаються "кожволон". Ці гуми на вигляд схожі з натуральною шкірою. Кожеподобной гуми застосовують як підошви і каблука при виготовленні річної та весняно-осіннього взуття клейового методу кріплення. Транспарентна гума-це напівпрозорий матеріал з високим вмістом натурального каучуку. Транспарентні гуми випускають у вигляді формованих підошов (разом з підборами), з глибоким рифленням на ходової стороні. Різновидом транспарентною гуми є стіроніп, який містить велику кількість каучуку. Стіроніп застосовується при виготовленні взуття клейового методу кріплення.

  1. Методи виготовлення гумового взуття

Гумове взуття складається з окремих деталей, з‘єднаних між собою і виготовляємих з різноманітних матеріалів. За розташуванням деталі поділяють на зовнішні, внутрішні та проміжні. Зовнішні деталі створюють захист самого взуття і ноги від механічних і атмосферних впливів і визначають зовнішній вигляд взуття. Внутрішні текстильні деталі утворюють каркас гумового взуття. Проміжні деталі підвищують міцність каркаса взуття, поліпшують теплозахисні властивості й забезпечують гладкість зовнішньої та внутрішньої поверхні взуття.

Гумове взуття виготовляють склеюванням, штампуванням, формування та з латексів.

Метод склеювання складний і вимагає широкого використання ручної праці, але найбільш поширений.

Метод штампування використовують для виготовлення галош. Недолік утому, що штамповані вироби мають гірший зовнішній вигляд ніж клеєні.

Метод формування поєднує утворення гумового зовнішнього шару і вулканізації. Він найбільш поширений для виготовлення чобіт, ботиків, ботинок тощо. За експлуатаційними властивостями формоване взуття значно переважає клеєне.

Метод з латексів полягає у осадженні латексів суміші на металеву колодку у ванні, або заливанні у форми. Взуття виготовлення з латексів відзначається легкістю, гнучкістю та хорошим зовнішнім виглядом.