Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Непрод товари 3 част.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.10.2019
Размер:
69 Кб
Скачать
  1. Індивідуальна мінливість волосяного та шкіряного покриву тварин

Індивідуальна мінливість - це зміни у межах одного виду, які мають індивідуальний характер і обумовлені спадковістю або відміна­ми в умовах існування. Індивідуальна мінливість може виявлятись у забарвленні, висоті, густоті, м'якості волосяного покриву, розмірі шкурок. Найбільше виявляється індивідуальна мінливість у забарв­ленні звіра. Індивідуальна мінливість у окремих видів виражена слабо (бобер, видра), у інших - сильно (білка, соболь, куниця).

У свійських тварин індивідуальні відмінності теж помітні. На­приклад, у шкурах каракульських ягнят поряд із відмінностями щодо забарвлення дуже виразно помітні відмінності характеру, будови і розмірів завитків.

Інколи трапляються шкурки з різними відтінками забарвлення волосяного покриву, що відрізняються від типового. До них відно­сяться випадки альбінізму, меланізму, хромізму.

Шкурки повних альбіносів мають білий, грубуватий і досить рідкий волосяний покрив. У них рожевий кінчик носа, червоні очі й білуваті кігті. Альбіноси зустрічаються серед усіх видів звірів. У деякої частини альбіносів забарвлення волосяного покриву значно менше, ніж у нормальних тварин, але воно не чисто біле. Це поясню­ється повною або частковою відсутністю пігменту у волосяній та шкірній тканині.

Меланізм спостерігається за наявності лише чорного пігменту. Меланісти бувають повні й часткові. Трапляються чорні вовки, лиси­ці, зайці, нутрії, норки тощо.

Хромісти мають яскраво руде забарвлення за рахунок жовтого пігменту, зустрічаються вони серед тхорів, вовків й інших звірів.

У окремих звірів волосяний покрив має сивий волос (бобер, соболь).

Мінливість у забарвленні викликає необхідність поділяти шкур­ки під час сортування за кольоровими категоріями.

Практичне значення індивідуальної мінливості полягає у тому, що оригінальне забарвлення хутра можна передати багатьом тваринам шляхом селекційної роботи. Прикладом можуть бути норки, нутрії, каракуль та ін.

  1. Зовнішні деталі верху черевиків

До зовнішніх де талей взуття відносяться (рис. 1): носок 1, союзка 2, халявка 3 (берець), язичок 4, задинка 5, задній зовнішній ремінь 6, прошва 7, халява 8, переди 9, кругова союзка, ціла союзка, складена союзка, союзка з видовженими крилами, союзка з язичком, настрочена союзка, овальна вставка 13, окантовка, напівкругова союзка 11, напівгругова обсоюзка 12, черезпідйомний ремінь, зап’ятковий ремінь, надпідйомний ремінь, надщиколотковий ремінь, закріпка, задній розширений ремінь 10 та ін. Рис. 1 – Зовнішні деталі верху: а – черевика з настроченою союзкою; б – туфлі-“лодочка”; в – напівчеревика “лаофер”; г – чобота Носок – зовнішня деталь верху взуття, яка покриває тильну поверхню пальців стопи; союзка – зовнішня деталь верху взуття, яка закриває тильну поверхню плюсневої частини стопи; кругова союзка – союзка, яка покриває тильну поверхню плюсневої частини стопи і виконана без конструктивних членувань (конструкція туфель- б а г в “лодочок”); ціла союзка – союзка, яка виконана без конструктивних членувань; складена союзка – це така, яка складена з окремих деталей або їх частин, з’єднаних між собою; союзка з видовженими крилами – союзка в якої довжина крил сягає передньої лінії каблука; союзка з язичком – це союзка, яка виконана в конструктивній єдності з язичком; настрочена союзка – союзка, крила якої настрочуються на берці; овальна вставка – зовнішня деталь просторової або об’ємної заготовки верху взуття, яка зшивається з союзкою; переди – зовнішня деталь верху чобота, яка закриває пальці й тильну поверхню стопи; халява – зовнішня деталь верху чобота, яка закриває голінку, а інколи і частину стегна; берець (халявка) – зовнішня деталь верху взуття, яка покриває п’ятку або її частину, а інколи гомілку або її нижню частину; задинка – зовнішня деталь верху, яка покриває п’яткову частину стопи; задній зовнішній ремінь, в тому числі розширений – зовнішня деталь верху, яка призначається для укріплення заднього шва заготовки верху; язичок – зовнішня деталь верху взуття черевиків і напівчеревиків, яка розташована під передньою частиною берців і захищає від ушкодження блочками стопу і внутрішнє взуття (панчохи, шкарпетки); окантовка – зовнішня деталь верху взуття у вигляді тасьми або смужки матеріалу, яка призначається для оздоблення (обробки) видимих країв деталей верху взуття; прошва – зовнішня деталь взуття у вигляді смужки шкіри, яка прокладається між халявами чобіт при їх зшиванні і служить для укріплення заднього шва і збільшення його водостійкості; бізик – зовнішня деталь верху у вигляді смужки шкіри, яка складена пополам і розміщена між напівсоюзками при їх зшиванні і служить для зміцнення шва і оздоблення союзки.