Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Євтушенко мммммммм.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
724.99 Кб
Скачать

3.5 Зведена характеристика лісокультурного фонду

Характеристика лісокультурного фонду Макарівського лісництва ДП «Макарівське ЛГ» на 2010 рік

Категорії лісокультурної площі

ТЛУ

Площа, га

Особливості лісокультурної площі

1

Свіжий незадернілий зруб

свіжий субір (В2)

5

Пні − 190 шт/га, d-34см

2

Ділянка, що вийшла із-під тимчасового с.-г. користування

Свіжий складний субір (С2)

8

Задерніння

3

Згарища, нерозкорчовані, задернілі

сухий субір (В1)

7

Пні 420 шт/га, d-20см

4

Зруб з незадовільним природним поновленням головних порід та з рідким поновленням супутніх порід та чагарників.

сухий складний субір (С1)

6

Пні − 190 шт/га. Поновлення сосни – 1000 шт/га, вік – 5р.,Н-1м.

Розділ 4. Запроектовані типи лісових культур та їх обґрунтування

4.1. Обґрунтування проекту лісових культур для лісокультурної площі №1- свіжого не задернілого зрубу з частковим природним поновленням

На лісокультурній площі №1 заплановано створити суцільні змішані культури сосни звичайної з домішкою берези повислої. Насадження буде створено шляхом посадки сіянців сосни та берези.

На ділянці проводимо частковий обробіток ґрунту шляхом прокладання смуг плугом ПКЛ-70 з одночасним перевертанням родючого шару культиватором КЛБ-1,7. Ширина смуги, що обробляється, дорівнює 0,7м.

У якості головної породи в умовах В2 найдоцільніше взяти сосну звичайну. Так як у даних умовах ґрунти бідні на основні елементи живлення, то супутньою породою слід взяти дуба звичайного. Для нормального формування насадження використовуємо просте чергування рядами за схемою 4рСз1рДз.

Садивний матеріал – однорічні сіянці сосни звичайної та однорічні сіянці дуба звичайного. Оскільки сіянці вже мають сформовану наземну частину та кореневу систему, що буде сприяти кращій їх приживлюваності.

При закладанні культур використовуємо прямокутне розміщення посадкових місць, що полегшує механізацію виробничих процесів із застосуванням різних машин та знарядь. Крім того при прямокутному розміщенні зменшується кількість доглядів у рядах завдяки більш швидкому змиканні крон. Ширина міжрядь становить 2,0м, відстань між рослинами у ряду – 0,75м. Початкова густота культур 6667 шт/га. Для садіння лісових культур на свіжому зрубі використовуємо трактор ЛХТ-55 в агрегаті з садивною машиною МЛУ-1.

Догляд за культурами передбачає розпушування ґрунту у міжряддях та знищення бур′янів у рядах. Догляд у рядах проводиться вручну, сапою (обробляємо 25% площі), у такому обсязі: 1рік – 3 рази, 2рік – 2 рази, 3рік – 1раз, 4рік – 1 раз. Механізований догляд проводиться у 1рік – 4 рази, 2рік – 3 рази, 3рік – 2рази, 4рік – 1 раз, 5рік -1 раз. Враховуючи розміщення садивних місць у рядах і міжряддях (2,0х0,75) та особливості лісокультурної площі використовуємо для механізованого догляду ЮМЗ – 6КЛ з культиватором КЛБ-1,7.

Доповнення сіянцями сосни звичайної та берези повислої проводимо вручну за допомогою меча Колесова в межах 20%.