Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Євтушенко мммммммм.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
724.99 Кб
Скачать

1.6. Роль і значення лісового господарства в економіці району

Район розташування підприємства відноситься до числа сільськогосподарських районів області по вирощуванню зернових та технічних культур, а також розвитку м’ясо-молочного направлення.

Підприємства лісозаготівельної, деревообробної, целюлозно-паперової та лісохімічної промисловості в районі розташування підприємства немає. Лісозаготівлею займається саме підприємство. Щорічний об’єм лісозаготівель за всіма видами користування в межах 35 тис. м 3 ( в ліквіді 30 тис. м 3 ).

Переробкою деревини займається цех по переробці деревини та відходів, який розташований в Забуянському лісництві.

Розробка лісосік головного користування здійснюється лісництвами.

Основні сортименти, що заготовляють:

пиловник – 50 %, будліс – 19 %, фанерна сировина – 2 %, екстрактна сировина – 2 %, технологічні дрова – 25 % та паливні дрова – 2 % .

Загальна потреба в деревині складає 41 тис. м 3 ліквіду, в т. ч. ділової 13 тис. м3 . Потреба району в деревині задовольняється на 56 %, в т. ч. із держлісгоспу на 27 %. Покриття дефіциту деревини проводиться за рахунок ввозу деревини із інших областей.

Район розташування підприємства характеризується добре розвинутою сіткою шляхів транспорту загального користування. Основними транспортними магістралями в районі є шосейні дороги. На території підприємтсва зі сходу на захід проходить дорога загальнодержавного значення Київ-Житомир-Львів, Фастів-Калинівка, Фастів-Вишневе та обласного значення Макарів-Комарівка, Макарів-Феневичі через Бородянку та Макарів-Чорнобиль через Клавдієво, Катюжанку. Перераховані вище дороги, а також густа сітка звичайних ґрунтових доріг, використовуються для вивезення деревини автомашинами із лісових масивів.

Ліси підприємства віднесені до першого лісотаксового поясу.

Лісове господарство в економіці району розташування підприємства займає значне місце. Основний напрямок його розвитку – це задоволення народного господарства деревиною та іншими видами користування.

Орні угіддя підприємства використовуються під службові наділи лісової охорони, робітників, службовців та підсобне господарство. Лікарська та технічна сировина на підприємстві після аварії на Чорнобильській АЕС не заготовляється.

Мисливська фауна в лісах представлена дикими кабанами, лосями, косулями, лисицями, зайцями, борсуками, білками та іншими.

Повертаючись до виробничої потужності ДП «Макарівське ЛГ», можна сказати, що його господарська діяльність направлена на покращення таксаційних показників насаджень держлісфонду, підвищення продуктивності існуючих деревостанів, створення більш продуктивних насаджень замість низькопродуктивних, покращення структури площ лісового фонду, проведення робіт на землях колгоспів по створенню захисних лісонасаджень.

Технічна озброєність підприємства є достатньою для виконання запроектованих лісовпорядних засобів. Виробничим фондом підприємство забезпечене на 100 %, житловим на 90 %.

Велика цінність лісових насаджень полягає і в їх великому естетичному, санітарно-гігієнічному, ґрунтозахисному, водоохоронному та водорегулюючому значенні. Водоохоронно-захисне значення лісів полягає в регулюванні поверхневого стоку, захисту річок від замулення та ін. Крім того, ліси держлісгоспу являються місцем відпочинку робітників м. Києва та навколишніх населених пунктів. Із загальної площі держлісгоспу 6374 га або 33 % складають ліси лісопаркової частини зеленої зони.

Санітарно-гігієнічна роль лісів приміської зони полягає в наступному: служить резервуаром чистого повітря, поліпшує його хімічний склад; зменшує силу вітрів; очищує повітря від пилу; зменшує коливання добової температури і ще багато інших не менш важливих функцій.