Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Євтушенко мммммммм.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
724.99 Кб
Скачать

1.3. Рельєф

В північній та північно-західній частинах підприємства ерозійні процеси розвинені слабко, що пов’язано зі слабкою розчленованістю рельєфу та з відносно високою лісистістю цієї частини підприємтсва.

Водна ерозія дещо більш розвинута в південній частині, де більш розповсюджені „острови” лесів та лесовидних суглинків, висока розораність земель, ліси тут в значній мірі представлені колками – насадженнями навкруги зарослих ярів.

Насадження в даному випадку попереджують подальший розвиток ерозійних процесів, переводячи поверхневий стік у внутрішньогрунтовий.

1.4. Грунтово- гідрологічні умови

Найбільш розповсюдженими на території підприємства є дерново- підзолисті грунти. Дернові і болотні грунти зосереджені в пониженнях. Зрідка на островах лесовидних суглинків зустрічаються сірі і світло-сірі опідзолені грунти. З ґрунтових різноманітностей на території держлісгоспу найбільш розповсюджені:

дерново-середньовікові грунти на морені та водно-льодовикових відкладах;

світло-сірі лісові легкосуглинисті на лесі.

Підзолисті та дерново-підзолисті грунти бідні поживними речовинами та мікроелементами. На таких грунтах ростуть найменш вимогливі до ґрунтової родючості породи –сосна, береза.

Зі збільшенням в складі грунту глинистих частинок збільшується їх родючість, тому на глинисто-піщаних та супіщаних грунтах формуються мішані дубово-соснові насадження. В долинах річок і давніх долинах розповсюджені болотні грунти. Це типові низинні торф’яні болота. На вододілах зустрічаються невеликі болота перехідного типу.

Територію розташування підприємства в напрямку з південного-заходу на північний-схід перетинає річка Здвиж на протязі 50 км.

Річка Ірпінь протікає в південній частині та разом з річкою Свинорийкою утворюють більшу частину південного природного кордону Макрівського району з Васильківським та Фастівським районами.

Таблиця 1.3

Характеристика річок на території підприємства

Назва

річок і водоймищ

Куди

впадаєрічка

Протяжність,км (в межах

ДЛГ)

Швидкість

течії, м/с.

Ширина

м

Глибина , м

Ширина

заборонених

або

берегозахісних

смуг, м

За норма- тивами

фактично

Здвиж

Тетерів

50

0,5

10-25

2,5

300

-

Ірпінь

Дніпро

30

0,5

5-12

2,0

300

-

Кодра

Тетерів

17

-

-

-

-

-

Лупа

Ірпінь

15

-

-

-

-

-

Сивка

Ірпінь

13

-

-

-

-

-

Роса

Здвиж

12

-

-

-

-

-

Свинорийка

Ірпінь

10

-

-

-

-

-

Почепин

Здвиж

10

-

-

-

-

-

Куделя

Здвиж

6

-

-

-

-

-

Сильня

Тетерів

13

-

-

-

-

-

Крім річок Ірпеня та Здвижу на території, що займає підприємство протікає ряд малих річок, жодна з яких для водного транспорту не придатна.

Так в річку Здвиж впадають річки Почепин (протяжністю 10 км) та Роса (12 км).

На півночі району лівими притоками р. Ірпінь являються річки Свинорийка (10 км), Сивка (13 км), Лупа (15 км), Куделя (6 км).

В північно-західній частині через лісові масиви протікає р. Кодра з притоками (17 км).

Річки Ірпінь, Здвиж та більшість малих річок району розташування підприємства включені в осушувальні системи. Малі річки пущені спрямованими каналами, що негативно сказалось на їх гідрологічному режимі, а велика кількість орних земель в районі протікання цих річок загрожує розвитком ерозійних процесів.

В ході подальшої господарської діяльності підприємства, слід приділити більше уваги створенню берегозахісних смуг на землях сільськогосподарського користування, що примикають до берегів річок. Початок замерзання річок наступає з 28 листопада по 26 грудня. Початок кригоходу з 10 по25 березня. Тривалість періоду відкриття рік від криги складає 13 днів.

Грунтові води залягають на глибині 0,5-5 м.

Болота на території підприємства відносяться в основному до типу низинних, рідше до перехідних.

Гідромеліоративна сітка лісах відсутня.