Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теоретичний матеріал.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
4.17 Mб
Скачать

5.4 Порядок проведення роботи

1.Встановити термостат і заповнити його водою.

2.Помістити електричний термометр і точний ртутний термометр у термостат.

3.Під’єднати електричний термометр до панелі вимірювання.

4.Включити панель вимірювання в мережу.

5.Включити термостат.

6.Через кожних 10С (покази ртутного термометра) знімають значення U з вимірювального пристрою при силі струму 10, 20 та 40 мА. Результати вимірювань заносять в таблицю 5.2.

7.Будують графіки градуювання електричного термометра U=f(t).

8.За формулою (5.9) розраховують сталу електричного термометра при I=10, 20 та 40мА і зіставляють.

Таблиця 5.2 – Результати проведення роботи

Сила струму I, мА

Значення U при відповідних температурах, мВ

20С

30С

40С

50С

60С

70С

80С

10

20

40

6 Вивчення функціональної схеми і режиму роботи реєстратора цифрової інформації гдс „фозот - з”.

Сучасна геофізична апаратура і системи обробки, інтерпретації геофізичних даних потребує цифрову форму реєстрації цієї інформації. Студенту необхідно ознайомитись з роботою цифрового реєстратора „ФОЗОТ - З”. Вивчити функціональну схему роботи реєстратора, режими виконання операцій і підготовку до проведення реєстрації. Провести реєстрацію геофізичної інформації за технологічною схемою параметри, якої вказуються викладачем на лабораторній роботі.

Цифровий реєстратор геофізичної інформації „ФОЗОТ - З” застосовується для реєстрації вихідної інформації геофізичної апаратури, яка подається на реєстратор в аналоговій, імпульсній або цифровій формі в процесі проведення каротажу.

Кількість каналів реєстрації, які забезпечує реєстратор „ФОЗОТ - З”:

  • 16 для диференційних аналогових сигналів,

  • 32 для псевдодиференційних аналогових сигналів,

  • 4 для імпульсних сигналів,

  • 16 – ти розрядний цифровий канал вводу/виводу,

  • 4 лінії управління цифровим входом (2 out 2in).

Для перетворення аналогової інформації в цифрову форму використовується з розрядністю – 12 розрядів (війкового коду). Мінімальний час перетворення в АЦП складає 2-мкс, а максимальний 9-мкс. Максимальний діапазон вхідного каналового сигналу +-5В.

Коефіцієнт підсилення каналового сигналу складає 1,4,16,64. В процесі роботи програма автоматично переключає коефіцієнт підсилення у відповідності до рівня вхідного сигналу, що дає змогу завжди працювати на максимальній чутливості.

Реєстратор обслуговує широкий діапазон свердловинної апаратури з аналоговими та цифровими виходами. Забезпечує автоматичне неперервне слідкування і корекцію глибини по магнітних мітках. Реєстрацію інформації ГДС на спуску, підйомі і стоянці каротажного приладу. Забезпечує можливість роботи і реєстрації даних на флоппі дисках (широкополосної акустики крім), вивід кривих на екран дисплею в кольорі і в реальному часі. Візуалізація кривих на плотері виконується одночасно з реєстрацією і є можливість оперативно коректувати параметри реєстрації (канали, кулі, стандарти, фільтрація і. т. д. ).

Швидкість запису, яку підтримує реєстратор без втрати інформації складає 5000м/год – при праці картування 0,2м і кількості каналів до 4, а при швидкості 800м/год – при праці квантування 0,01м з кількістю каналів 7 (похилометрія).

Реєстратор дозволяє автоматично неперервно слідкувати і коректувати глибини по магнітній мітці. Система реєстрації має можливість стартувати по приходу мітки або по виставленню нуля глибини на гирлі свердловини. Це значно спрощує ввід інформації глибини в систему.

Система забезпечує можливість калі бровки приладу при спуску і підйомі. Інформація калібрування виводиться на дисплей. В випадку аварійної зупинки система дозволяє відновити реєстровані дані.

Реєстратор конструктивно складається з таких основних структурних блоків:

1. Центральної ПЕОМ.

2. Блоку збору даних, що побудований на плати ДАС 32Д і призначений для прийому, комутації і перетворення аналового сигналу в цифровий код і передачі його до центрального ПЕОМ.

3. Блок датчика глибин, що являє собою пристрій, який складається з корпусу блоку, стаціонарного закріпленого на сельсин прийомнику, оптичного диску з прорізами і двома датчиками світлових імпульсів (датчики розташовані зверху і знизу від джерела світла, що забезпечує реєстрацію кривої вверх і вниз), посадженого на вісь сельсина і плати сельсинаДS2М. Блок глибини має пряму і розворотну систему фіксації глибини (на спуску і підйомі).

При реєстрації застосовується по каталогова система даних. Це означає, що кожен новий виїзд на свердловину оформлюється окремим каталогом. Для автоматизації роботи з архівними даними існує спеціальна програма, яка дозволяє преглянути дані по директоріях і створити нові.

В кожній директорії розміщуються файли:

- файли даних по кожному приладу з розширенням .dt0, .dt1, і т.д.;

- файли описів приладів з розширенням .pn1;

- файли інформаційних даних по свердловині konstr.skv.

Програмне забезпечення реєстратора складається із 4 частин :

  • файли настройки системи;

  • файли опису приладів;

  • власне програма;

  • операційна система MS-DOS.