Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора по финансам.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
319.6 Кб
Скачать
  1. Факторинг, його функції та види.

Факторингові компаніїце фінансові посередники, що спеціалізуються на купівлі права на вимогу боргу (дебіторської заборгованості). Такі компанії зазвичай створюються при банках і широко користуються банківськими позичками для здійснення своєї діяльності. Доход факторингові компанії отримують у вигляді відсотка на виплачену клієнту суму та комісії, яка розраховується на суму куплених розрахункових документів.

Предмет договору факторингу — право грошової вимоги, строк платежу за якою настав (наявна вимога), а також право вимоги, що виникне в майбутньому (майбутня вимога).

Сторонами у договорі факторингу є фактор і клієнт. Останнім може бути фізична або юридична особа, яка є суб'єктом підприємницької діяльності. Фактором може бути банк чи фінансова установа, а також фізична особа — суб'єкт підприємницької діяльності, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції.

По географії діяльності

Факторинг внутрішній (domestіc factorіng) і факторинг зовнішній (іnternatіonal factorіng)

Факторинг називається внутрішнім, якщо сторони за договором купівлі-продажу, а також факторингова компанія перебувають в одній і тій же країні.

Факторинг називається зовнішнім (частіше використовується назва міжнародний), якщо постачальник і його клієнт є резидентами різних держав. При обслуговуванні таких поставок у більшості випадків використовується схема непрямого факторингу, при якому відбувається розподіл обов'язків між двома факторинговыми компаніями.

По особливості прийняття ризику

Факторинг із регресом (recourse factorіng) і без регресу (non recourse factorіng)

У випадку факторингу з регресом факторингова компанія, не одержавши грошей з покупців, має право через певний строк зажадати їх з постачальника. У цьому випадку факторингова компанія бере на себе ліквідний ризик (ризик несплати в строк), але кредитний ризик залишається на постачальнику. Грошові вимоги у випадку факторингу з регресом виступають, по суті, забезпеченням короткострокового фінансування. У випадку безрегрессного факторингу ризик несплати з боку дебіторів повністю переходить до факторингової компанії.

По особливості повідомлення

Факторинг відкритий (dіsclosed factorіng) і закритий (undіsclosed factorіng)

При відкритому факторингу покупець сповіщений про те, що в угоді бере участь фактор і здійснює платежі на його рахунок, виконуючи тим самим свого зобов'язання за договором поставки. У випадку ж закритого факторингу покупця не доводять до відома про наявність договору факторингового обслуговування, і він продовжує здійснювати платежі постачальникові, що, у свою чергу, направляє їх на користь фактора.

Функції факторингу

1. Фінансування поставок продукції - відвантажуючи товар з відстрочкою платежу, Постачальник має можливість одержати до 90% від суми поставки негайно після відвантаження, не чекаючи платежу від покупця. Фінансування автоматично збільшується в міру росту продажів і таким чином, фінансування в рамках факторингу дозволяє уникнути виникнення дефіциту оборотних коштів. засоби, що залишилися (від 10%) Постачальник одержує, після того як покупець оплатив продукцію згідно контракту.

2. Керування дебіторською заборгованістю - передбачає контроль за своєчасною оплатою поставок покупцями, прогнозування строків інкасації й спеціальних процедур роботи з покупцями. Стан дебіторської заборгованості відображається в регулярних, докладних і зручних звітах, які допоможуть позбавити постачальника від безлічі поточних проблем, і забезпечать оперативною інформацією на найвищому рівні. У результаті цієї роботи відбувається: зміцнення платіжної дисципліни покупців, збільшення оборотності дебіторської заборгованості, що позитивно діє на фінансовий стан підприємства.

3. Покриття фінансових ризиків - фактор може покривати ризики пов'язані з поставкою товарів з відстрочкою платежу, у тому числі неотримання платежу від покупця у зв'язку з його неплатоспроможністю.

4. Оцінка платоспроможності покупців постачальника - у країнах, де кредитні бюро й рейтингові агентства розвинені, ця функція факторингових компаній є не самою затребуваною. У країнах же з перехідною економікою факторингові компанії можуть відігравати роль кредитних бюро й рейтингових агентств, акумулюючи інформацію про платіжну дисципліну компаній. Крім цього, факторингові компанії можуть використовувати різні методи оцінки платоспроможності потенційних покупців постачальника