Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора по финансам.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
319.6 Кб
Скачать
  1. Економічний зміст прибутку підприємства.

Прибуток — це узагальнений фінансовий результат діяль­ності підприємства, основне джерело поповнення його власних фінансових ресурсів. Прибуток необхідний для розширення діяльності підприємства, реалізації інвестиційних проектів, підвищення матеріальної зацікавленості працівників у результатах праці. Стабільна і прибуткова діяльність підприємства забезпечується застосовуванням наукових мето­дів планування й аналізу прибутку, обґрунтуванням ефектив­них напрямків його використання. Згідно з чинним законо­давством, виділяють обліковий прибуток підприємства, дані про який подають у Звіті про фінансові результати, і податко­вий прибуток (об'єкт оподаткування), який визначають при складанні декларацій про прибуток підприємства.

Прибуток — це передусім виробнича категорія, що характери­зує відносини, які складаються в процесі суспільного виробництва. Визначення економічної сутності прибутку, як і інших форм, що їх набуває національний дохід за його первинного розподілу і наступного перерозподілу, здійснюється через визначення сутності необхідного й додаткового продукту в суспільстві. Об'єктивна основа існування прибутку пов'язана з необхідністю первинного розподілу додаткового продукту. Прибуток — це форма вияву вартості додаткового продукту. Прибуток підприємств сфери ма­теріального виробництва — це частина національного доходу. Таким чином, прибуток є об'єктивною економічною категорією, на його формування впливають об'єктивні процеси, що відбува­ються в суспільстві, у сфері виробництва й розподілу валового внутрішнього продукту.

Прибуток — це показник, що формується на мікрорівні. При­буток народного господарства — це результат діяльності окре­мих підприємств, галузей економіки, розвитку окремих сфер, структурних зрушень в економіці, змін у порядку обліку фінан­сових результатів.

Облік і визначення фінансових результатів — прибутку (збит­ку) здійснюється за такими видами діяльності підприємства: зви­чайна діяльність, у тому числі операційна, фінансова та інвестиційна; діяльність, пов'язана з виникненням надзвичайних по­дій. У свою чергу, операційна діяльність поділяється на основну та іншу операційну діяльність.

Прибуток підприємства є частиною його чистого доходу, що залишається після вирахування із суми доходів підприєм­ства суми пов'язаних з ними витрат. Прибуток також розгля­дають як частину чистого доходу підприємства, отриманого на вкладений капітал, що характеризує його винагороду за ризик підприємницької діяльності.

Сума прибутку підприємства залежить від таких основних чинників, як:

  • обсяги виробництва і реалізації продукції;

  • ефективність виробничо-господарської діяльності під­приємства (ефективність використання основних засобів, вироб­ничих запасів, нематеріальних активів, грошових коштів тощо, які впливають на рівень витрат підприємства).

Окрім того, формування прибутку підприємства залежить від нормативно-правового регулювання порядку визначення собівартості продукції, оподаткування діяльності підприємства та інших чинників.

Згідно з чинним законодавством, розрізняють обліковий і податковий прибутки (збитки) підприємства.

Податковий прибуток (об'єкт оподаткування податку на прибуток підприємств) — це сума прибутку підприєм­ства, визначена за податковим законодавством, який є об'єктом оподаткування за звітний період. Податковий прибуток обчислюють за формулою:

Оо = Дв - (Вв + А),

де Оо — об'єкт оподаткування податку на прибуток (податко­вий прибуток), грн; Дв — скориговані валові доходи підприємства за звітний період, грн; Вв — скориговані валові витрати підприємства за звітний період, грн; А — сума нарахованої за звітний період амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших оборотних активів, грн.

Обліковий прибуток — це сума прибутку до оподаткуван­ня, визначена в бухгалтерському (фінансовому) обліку, яку за­писують у Звіті про фінансові результати підприємства за звітний період. Сума облікового прибутку відрізняється від су­ми податкового прибутку підприємства через відмінності в ме­тодиках їх обчислення.

Можна виділити такі види облікового прибутку підприєм­ства:

  • валовий прибуток від реалізації продукції, робіт, послуг;

  • прибуток від операційної діяльності;

  • прибуток від звичайної діяльності до оподаткування;

  • прибуток від надзвичайних подій.

Прибуток від операційної діяльності — це алгебраїчна сума валового прибутку (прибутку основної діяльності), іншого операційного доходу та операційних витрат підприємства за звітний період.

До інших операційних доходів залежать доходи від опера­ційної оренди активів, операційних курсових різниць, відшко­дування раніше списаної на збитки безнадійної дебіторської за­боргованості, доходи від реалізації оборотних активів (крім фі­нансових інвестицій) тощо.

До операційних витрат належать адміністративні витра­ти (витрати на обслуговування та управління підприємством), витрати на збут (витрати, пов'язані з реалізацією продукції) та інші операційні витрати (собівартість реалізованих підприєм­ством виробничих запасів, відрахування на створення резерву сумнівних боргів, втрати від знецінення запасів, втрати від опе­раційних курсових різниць, визнані підприємством економічні санкції, відрахування для забезпечення наступних витрат, що виникають у процесі операційної діяльності підприємства, крім витрат, що включаються до собівартості продукції, товарів, робіт, послуг).

До інших фінансових доходів підприємства належать дохо­ди, отримані ним у формі дивідендів, відсотків та інших до­ходів від фінансових інвестицій (крім доходів, які облікову­ють за методом участі в капіталі). До фінансових витрат під­приємства належать витрати на сплату відсотків та інших витрат підприємства, пов'язаних із залученням позикового капіталу.

До інших доходів підприємства належать доходи від реалі­зації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів, доходи від неопераційних курсових різниць та інші доходи від звичайної діяльності, які не пов'язані з операцій­ною діяльністю підприємства.

До інших витрат підприємства належать: собівартість реа­лізації фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів; втрати від уцінки фінансових інвестицій та необо­ротних активів, інші витрати, які виникають у процесі зви­чайної діяльності (крім фінансових витрат), що не пов'язані з операційною діяльністю.

Прибуток від надзвичайних подій — це прибуток від подій, що є надзвичайними в операційній, фінансовій та інвестиційній діяльності підприємства. Його визначають відніманням від суми надзвичайних доходів (відшкодуванням збитків від над­звичайних подій) суми надзвичайних витрат (втрат від стихій­ного лиха, пожеж, техногенних аварій).

Прибуток від звичайної діяльності обчислюють відніман­ням від прибутку від звичайної діяльності до оподаткування суми податку з прибутку.