Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора по финансам.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
319.6 Кб
Скачать
  1. Зміст, види та елементи валютного ринку. Конвертованість валют.

14. Режими конвертованість валют.

Валюта – це грошові кошти, формування та використання яких прямо чи опосередковано пов’язане із зовнішньоекономічними відносинами.

Поняття «валюта» включає:

  • кошти у вигляді законних платіжних засобів (готівки) чи депозитів у грошах тієї чи іншої країни, що дійсно слугують міжнародними засобами обігу чи платежу;

  • інші валютні цінності – платіжні документи (чеки, векселі, сертифікати, акредитиви тощо);

  • фондові цінності (акції, облігації) та інші фінансові інструменти іноземного походження;

  • аналогічні платіжні документи та фондові цінності національного походження, якщо вони перетинають митний кордон чи переходять у власність нерезидентів усередині країни.

Котирування валют – це встановлення курсів іноземних валют відповідно до чинного законодавства та існуючої практики. На міжнародному фінансовому ринку немає єдиного центру, який встановлює курси валют. Однак налагоджений зв’язок і розвинута система інформації сприяють вирівнюванню валютних курсів різних секторів цього ринку.

В умовах плаваючих валютних курсів можливі різкі та важко передбачувані зміни курсів, що за тиждень сягають 5 % і більше.

Валютні котирування можуть бути:

  • офіційними і здійснюватися уповноваженими банками, державними органами, спеціальними підрозділами на валютних, фондових і товарних біржах;

  • ринковими і здійснюватися великими компаніями та банками на неофіційному ринку.

Інформація про котирування публікується у спеціальних бюлетенях і таблицях. Дані про котирування іноземної валюти нерідко використовуються тільки як довідкова величина, яка не обов’язково збігається з курсом за конкретною угодою.

Існує два методи котирування іноземної валюти до національної: пряме і непряме. За прямого котирування ціна одиниці іноземної валюти обчислюється у національній валюті, за непрямого – навпаки, ціна одиниці національної валюти обчислюється у певній кількості іноземної валюти. Найпоширенішим є пряме котирування.

Котирування також буває: твердим і номінальним. Тверде котирування зобов’язує того, хто його здійснює, виконувати угоду відповідно до нього. Номінальне котирування є лише орієнтовним і не обов’язковим для учасників угоди.

Коли комерційні банки здійснюють котирування іноземної валюти, вони нерідко показують курс купівлі та продажу по операціях на різні терміни та з неоднаковими умовами (спот, форвард або своп).

Поточне ринкове котирування, на відміну від офіційного, може мати скорочений вигляд і містити тільки ті знаки, які різняться між собою. Наприклад, повне котирування долара США до євро – 1,3675 – 1,3684, а скорочене 75 – 84.

Котирування іноземної валюти в національній валюті використовується банками переважно в операціях з торгово–промисловою клієнтурою. В операціях на міжбанківському валютному ринку котирування здійснюється переважно по відношенню до якоїсь ринкової валюти (долар США, євро, єна).

Котирування валют для торгово–промислової клієнтури базується на крос–курсі. Крос–курс – це співвідношення між двома валютами, яке випливає з їх курсів щодо третьої валюти. Наприклад,

1 дол. США = 8 грн.

1 євро = 10 грн.

Тоді 1 дол. США (8/10) = 0,8 євро.

Котирування називається повними, коли воно включає курс покупця та курс продавця, за якими той, хто здійснює таке котирування, купує або продає відповідну іноземну валюту.

Різниця між курсами продавця (К прод.) і покупця (К пок.) створює маржу, яка використовується для покриття видатків того, хто здійснює котирування, а також для отримання прибутків і певною мірою для страхування валютних ризиків. У відсотках маржа розраховується так:

(К прод. – К пок.) /К прод.* 100 % = Маржа

Конкурентна боротьба між банками змушує їх скорочувати розмір маржі до 0,05 %, іноді й більше, але за кризових ситуацій вона зростає у 2 – 3, а іноді в 10 разів.

На більшості валютних ринків використовується процедура котирування у формі фіксінгів. Фіксінг є процедурою котирування, при якій визначається та реєструється міжбанківський курс валют шляхом послідовного зіставлення попиту та пропозиції по кожній валюті. За цими даними визначаються курси продавця та покупця або середній між ними курс, які й фіксуються як офіційні.

  1. Банківський кредит: види, принципи, задачі. Класифікація банківських кредитів.

  1. НБУ: його задачі, функції, правова основа діяльності.

  1. Інвестиційні фонди і компанії в Україні.