Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦІНОУТВОРЕННЯ для Ф,ЕП, 2004.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
818.69 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТРАНСПОРТУ

Кафедра “Економіка підприємств транспорту”

ЦІНОУТВОРЕННЯ

Методичні вказівки та завдання

до виконання контрольної роботи

для студентів спеціальності

6.030504 “Економіка підприємства” та

6.030508 “Фінанси і кредит”

заочної форми навчання

Київ 2011

Ціноутворення: Методичні вказівки та завдання до виконання контрольної роботи для студентів спеціальності 6.030504 «Економіка підприємства» та 6.030508 «Фінанси і кредит» заочної форми навчання Н.М. Колесникова, О.Р.Приймук, В.П.Гудкова, В.І.Творонович, М.М.Андрієнко – К.: Вид-во ДЕТУТ, 2011. – с.

Методичні вказівки та завдання розглянуті та затверджені на засіданні кафедри (протокол №__ від __ __________ 2011 року) та на засіданні методичної комісії факультету економіки та менеджменту (протокол №__ від __ __________ 2011 року).

Наводяться методичні вказівки та завдання до виконання контрольної роботи, метою яких є закріплення теоретичних та практичних навичок з дисципліни «Ціноутворення».

Призначені для студентів спеціальностей 6.030504 «Економіка підприємства» та 6.030508 «Фінанси і кредит» заочної форми навчання та рекомендовані для використання при вивченні дисципліни “Ціноутворення”.

Укладачі: д.е.н. Колесникова Нина Михайлівна,

к.е.н., доцент Приймук Ольга Романівна,

к.е.н., доцент Гудкова Вікторія Петрівна,

к.е.н., доцент Творонович Вікторія Ігоревна,

к.е.н. Андрієнко Марія Михайлівна.

Рецензенти: д.е.н., професор,

д.е.н. зав. кафедри «Фінанси і кредит» Богомолова Н.І.

ЗМІСТ

Стор.

Вступ

  1. Мета та задачі

  2. Загальні вимоги до написання та захисту контрольної роботи

  3. Зміст та структура контрольної роботи

  4. Тематика теоретичної частини контрольної роботи

  5. Завдання та методичні вказівки до розрахункової частини контрольної роботи

Література

4

5

5

6

7

9

20

ВСТУП

Ціни відіграють визначну роль в економічному розвитку країни. Перехід від централізованої до ринкової економіки зумовив суттєві зміни як у принципах ціноутворення, так і в методах формування ціни.

В умовах конкурентної економіки на рівень цін впливає безліч факторів: співвідношення між попитом і пропозицією, витрати, платоспроможність населення, психологія споживача, ціни світового ринку, міра втручання держави в цінові процеси та багато інших чинників. Ускладнення процесу ціноутворення та відсутність у багатьох випадках у суб’єктів господарювання теоретичних і практичних навичок встановлення ціни призводить до серйозних помилок при їхньому визначення, що негативно відбивається на фінансових результатах діяльності підприємств.

Дисципліна «Ціноутворення» є фаховою для студентів спеціальностей 6.0305045 «Економіка підприємства» та 6.030508 «Фінанси і кредит». Однією з форм вивчення курсу є самостійна робота студентів. Для набуття навичок та осмислення нових знань студенти повинні систематично працювати над першоджерелами та спеціальною літературою. Важливою складовою самостійної роботи студентів заочної форми навчання є написання контрольної роботи.

Методичні вказівки та завдання для контрольної роботи студентів спеціальностей 6.0305045 «Економіка підприємства» та 6.030508 «Фінанси і кредит» є другим виданням по курсу «Ціноутворення» переробленим та доповненим згідно сучасних вимог викладання дисципліни.

  1. Мета та задачі

Основна мета виконання контрольної роботи – це набуття навичок самостійного і творчого мислення, вміння аналізувати опрацьований матеріал, робити узагальнення, висновки і приймати по ним відповідні управлінські рішення.

До задач контрольної роботи відносяться:

  • дослідження та узагальнення матеріалу щодо окремих аспектів ціноутворення;

  • набуття навичок по розрахунку ціни та прийняття цінових рішень виробництва продукції.

  1. Загальні вимоги до написання та захисту контрольної роботи

Контрольна робота повинна бути виконана у відповідності з Методичними вказівками по оформленню текстових і графічних матеріалів дипломної, курсових, розрахунково-графічних, контрольних та лабораторних робіт.

Робота має бути написана чітким розбірливим почерком, грамотно і охайно. Допускається комп’ютерний набір роботи.

Текст пишеться на одній сторінці аркуша, передбачаючи місце для зауважень рецензента. Аркуші повинні бути пронумеровані. На останній сторінці роботи наводиться список використаної літератури, який оформляється згідно правил бібліографії.

Виконану роботу викладач рецензує, визначаючи як позитивні сторони та і недоліки. При позитивній оцінці робота зараховується. Якщо робота не відповідає вимогам, її повертають на доопрацювання. Студенти, які не виконали контрольну роботу, або не доопрацювали, до заліку з дисципліни «Ціноутворення» не допускаються.

При виконанні контрольної роботи необхідно розкрити зміст теоретичного питання, показати глибокі аналітичні знання літератури, законодавчих актів. Викладання теорії має відповідати сучасному рівню розвитку економічної науки.

Розрахункова частина крім розрахунків повинна містити висновки до них. Саме вміння самостійно опрацьовувати матеріал, робити узагальнюючі висновки повинно сприяти формуванню цілісної системи знань майбутніх фахівців.

  1. Зміст та структура контрольної роботи

Робота повинна мати логічну структуру: титульний аркуш, зміст (із вказівками сторінок), вступ, теоретичну частину, розрахункову частину, висновки, список літератури.

Вступ повинен бути змістовний та чіткий. У вступі обґрунтовується актуальність теми теоретичної частини контрольної роботи, розкривається її значення, обговорюються основні завдання розрахункової частини, можливі інформаційні джерела.

Теоретична частина передбачає висвітлення одного питання, яке обирається студентами згідно порядкового номеру в списку групи. Перелік теоретичних питань наведено у відповідному розділі методичних вказівок. Обсяг теоретичної частини 3-5 сторінок.

Розрахункова частина складається з вирішення двох задач:

  1. визначення собівартості та ціни виробництва продукції, розрахунок і графічне зображення точки беззбитковості для кожного виду продукції і для підприємства в загалі;

  2. визначення складу, структури і розміру елементів ціни.

У вирішенні практичних задач повинні бути приведені необхідні розрахунки і пояснення до них. Розв’язування задач виконується на підставі вихідних даних по варіантах.

Номер варіанта по теоретичній і розрахунковій частині встановлюється по останній цифрі шифру студента. При цьому, якщо курс викладається на потоці питання теоретичної частини розбиваються на групи: кількість питань першої групи варіантів відповідають кількості студентів, що навчаються у першій групі, кількість питань другої групи варіантів – кількості студентів другої групи. Питання теоретичної частини можуть уточнюватися за узгодженням з викладачем.

Висновки повинні вміщувати найважливіші результати, отримані по кожному завданню, а також рекомендації щодо подальшого розвитку розглянутих питань.

Список літератури. Використані літературні джерела слід указати в порядку згадування їх у тексті за наскрізною нумерацією.

Додатки вміщують вихідні дані до розрахункової частини роботи.