Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Технологічна практика.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.09.2019
Размер:
154.62 Кб
Скачать
  1. Загальні вимоги до організації і проведення професійно-практичної підготовки студентів

Критерієм ефективної роботи вищого навчального закладу в справі підготовки фахівців для народного господарства країн є те, наскільки успішно студенти ВНЗ вирішують у практичній роботі науково-технічні, соціально-економічні задачі, як глибоко знають справа по обраній спеціальності, як швидко вони проходять професійне становлення.

Технологічна практика є одним з найважливіших видів навчальної роботи. Вона повинна максимально підготувати професійний рівень студентів, забезпечити придбання навичок по роботі в трудових колективах.

    1. Планування робіт з технологічної практики

Для більш чіткої організації і проведення практики на кафедрі необхідно скласти план робіт, що повинний передбачити рішення всіх питань по організації практики, її методичного забезпечення, керівництва, контролю і звітності, а також рівномірне проведення цих робіт у передбачений період навчального року. Одним з обов'язкових заходів щодо планування практики студентів є вихід наказу у ВНЗ і розпорядження на факультеті, у яких відображені всі організаційні питання проведення її в поточному навчальному році.

    1. Бази практики

Вищі навчальні установи укладають прямі договори з підприємствами про виділення місць для проходження практики студентами. Підприємства повинні відноситися до відповідної області народного господарства і відповідати наступним вимогам:

- повинні мати високий рівень техніки і технології, організації і культури;

- можуть забезпечити можливість послідовного проведення технологічної, а згодом і переддипломної практики, при наявності послідовності їхніх робочих програм;

- можуть забезпечити можливість проходження практики групами студентів;

- повинні мати науково-технічні зв'язки з ВНЗ.

При наявності державних регіональних замовлень на підготовку фахівців, перелік баз практики надають цим установам організації, що формували замовлення на фахівців.

У випадку, коли підготовка фахівців вищими навчальними закладами здійснюється за замовленням фізичних осіб, бази практики забезпечують ці особи.

Студенти можуть самостійно, з дозволу відповідних кафедр, підбирати собі місце проходження практики, особливо, якщо це стане згодом місцем подальшого працевлаштування, і пропонувати його для використання.

    1. Висновок договорів з підприємствами на проведення технологічної практики

Офіційним обґрунтуванням для проведення технологічної практики студентів на підприємстві, виробництві, установі є договір, що укладається між ВНЗ і підприємством.

Порядок представлення заявок і висновку договорів установлюється наказом ректора і розпорядженням декана. У наказі обов'язково вказується: факультет, курс, група, прізвище, ім'я, по батькові студентів, що направляються на практику на дане підприємство, терміни проходження практики, керівники практики від ВНЗ, терміни перебування на базі практики.

Керівник підприємства-бази практики видає наказ про практику, визначаючи в ньому порядок організації і проведення практики, заходів: для утворення необхідних умов студентам-практикантам для виконання ними програми практики, для забезпечення їх спецодягом і гуртожитками; по охороні праці і попередженню нещасних випадків; по контролю за виконанням правил внутрішнього розпорядку студентами; інші заходи, що забезпечують якісне проведення практики відповідно з Положенням про проведення практичної підготовки студентів ВНЗ України; призначає керівника практики від підприємства.