Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

методичка

.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.85 Mб
Скачать

ёТворчі ігри — ігри, які придумують самі діти, відображаючи у них враження від пізнання навколишнього світу.

До них належать:

  • сюжетно-рольові (сімейні, побутові, суспільні);

  • театралізовані (режисерські, ігри-драматизації);

  • конструкторсько-будівельні (з конструктором та природним матеріалом) ігри.

У цій методичці ви знайдете ігри й завдання, які:

• учать спілкуванню і спостережливості;

• розвивають моральні якості дитини та її творчі здібності;

• виховують почуття взаємодопомоги й співпраці;

Зміст

Розділ I. Самопізнання

  • Хто ти такий?

  • Світ твоєї душі

  • Кожна людина унікальна і цінна

Розділ II. Світ навколо нас

  • Наші речі

  • Подумаємо про людину

  • Навчаємося доброти

  • Світ тварин

  • Краса природи

  • Світ кольору веселки

  • Наші органи чуття

Розділ III. Земля – Усесвіт

  • Усесвіт і космос

Розділ I. Самопізнання

Хто ти такий?

Заповітне бажання

Запропонуйте дітям загадати будь-яке бажання та уявити, що воно здійснилося. Діти повинні намалювати його. Після того як усі діти намалюють свої виконані бажання, зберіть малюнки і, по черзі показуючи дітям, попросіть їх угадати бажання товаришів. Цю гру доцільно проводити кілька разів на рік, щоб діти могли проаналізувати, які бажання в них здійснилися, а які ні і чому.

Дерево життя

Запропонуйте дітям намалювати дерево свого життя за такою схемою:

•коріння— мета і зміст вашого життя;

•стовбур— ваше уявлення про себе;

•гілки— якості, які ви хотіли б мати, ваші мрії та бажання;

•плоди— якості, які ви вже маєте, здійснені мрії та бажання.

Обговоріть з дітьми «дерева життя», виявляючи загальні тенденції та роблячи висновки. Спробуйте підвести дітей до думки: яка мета нашого життя, такі й її плоди

Світ твоєї душі

Улюблена іграшка

Напередодні попросіть дітей принести з дому улюблені іграшки. Діти сідають у коло, і кожен знайомить усіх зі своєю улюбленою іграшкою. Після цього всі разом складають казку, головні герої якої — улюблені іграшки дітей. Педагог записує цю казку, і їй дається назва. Можна тимчасово оселити улюблені іграшки дітей у групі й час від часу просити їх «розповідати казки».

Милюбимо одне одного

Попросіть дітей уявити, що доторкнулася до них чарівною паличкою, і з цієї хвилини кожен відкрив для себе таємницю любові. Запропонуйте дітям намалювати цю таємницю. За малюнками товаришів діти вгадують, яку таємницю любові фея відкрила дітям..

Кожна людина унікальна і цінна

Чарівний стілець

Попросіть дітей стати в коло, у центрі якого поставте який-небудь гарний стілець. Діти йдуть по колу і співають:Хто сьогодні найгарніший? Хто із нас найщасливіший? Ти з’явись, часу не гай! На чарівний стілець сідай! Діти по черзі сідають на чарівний стілець, і кожен по колу повинен сказати тому, хто сидить на стільці, що-небудь хороше і добре. Перед початком гри розкажіть дітям про те, що чарівний стілець уміє дарувати дітям добрі якості й, навпаки, віднімає в них все погане. Але щоб побачити це, потрібно дивитися чарівними очима на того, хто сидить на чарівному стільці.

Малюємо одне одного

Запропонуйте дітям намалювати портрет кого-небудь зі своїх товаришів. За малюнками одне одного діти вгадують, хто саме намальований. З усіх портретів оформляється виставка «Малюємо одне одного».

У пустелі

Запропонуйте дітям уявити, що вони з невеликим запасом води та їжі збилися зі шляху в спекотній пустелі. Кожен повинен подумати, як він поведеться в цій ситуації, щоб не впасти в паніку і протриматися якомога довше. Можна запропонувати дітям подумати, що кожен із них може зробити для своїх друзів у подібній ситуації.

Розділ II. Світ навколо нас

Наші речі

Угадай предмет

Попросіть кожного принести з дому яку-небудь річ (наприклад: листівку, вазочку, вишитий рушник). Діти повинні розповісти іншим про предмет, принесений з дому, не називаючи й не показую-чи його. Попередьте дітей, що в розповіді слід згадати, для чого служить або служив цей предмет. Діти вгадують, про який предмет ідеться.

Подумаємо про людину

Тільки гарне

Педагог з м’ячем у руках стає перед дітьми, просить їх вишикуватися в ряд, а потім кожному з них по черзі кидає м’яч. Діти ловлять м’яч лише тоді, коли називається яка-небудь позитивна якість (правдивість, доброта, акуратність). У цьому випадку вони роблять крок у бік педагога. Якщо діти випадково «впіймають негативну якість» (нетерпимість, жадібність, злість), вони роблять крок назад.Перемагає той, хто першим дійде до педагога. Ця дитина стає ведучим.

Фея доброти

Діти стають у коло й витягують перед собою руки. Педагог непомітно вкладає в долоньки однієї дитини каблучку і голосно каже: «Хто сьогодні найдобріший, виходь до мене найхутчіше!» Той, укого каблучка, повинен вибігти в центр кола. Ця дитина стає феєю Доброти. Фея Доброти торкається кого-небудь із дітей каблучкою і говорить про нього щось хороше. Той, до кого доторкнулася фея, пови-нен сказати що-небудь хороше про свого сусіда, який, у свою чергу, говорить щось хороше наступній по колу людині й т. д. Остання людина в колі разом з феєю повторює все хороше, що діти сказали одне про одного.

Світ тварин

Домашній дикі тварини

Об’єднайте дітей у групи: одна група— свійські тварини, інша— дикі. Обидві групи за певний час повинні перелічити переваги й труднощі свого життя.Потім представники кожної групи зачитують результати своєї роботи. Перемагає група, результати роботи якої найцікавіші.

Хто де живее

Діти стають у коло, і педагог запитує всіх дітей по колу: які тварини або птахи живуть у лісі (у полі, на лузі, у морі, у пустелі)? Діти по черзі перелічують цих тварин. Той, хто не зміг назвати тварину, вибуває з кола. Перемагає останній, хто залишився в колі

Краса природи

Угадай квітку

Діти стають у коло. Один з них— ведучий, решта— Маленькі Бджілки. Кожна Бджілка загадує яку-небудь квітку, що їй найбільше подобається. Потім ведучий ставить кожній Бджілці три запитання про її улюблену квітку. Наприклад: якого вона кольору, який має вигляд, де росте? Бджілка відповідає на ці запитання, не називаючи свою квітку. Якщо за відповідями Бджілки ведучий угадує квітку, вона одержує бал. Якщо ні, ведучим стає Бджілкою, чию квітку не вгадали. Перемагає той, хто найдовше пробуде ведучим

Як ми рятуємо ліс

Попросіть дітей уявити себе лісниками й запропонуйте їм яку-небудь ситуацію (наприклад: у лісі почалася пожежа, птахи почали гинути в лісі, у лісі пролунали постріли тощо).Діти повинні скласти план порятунку лісу в тій чи іншій ситуації.Це завдання діти можна виконувати в группах

Світ кольору веселки

Червоний, жовтий, голубий

Попросіть дітей стати в коло й витягнути вперед руки зі складеними разом долоньками. Потім вкладіть у долоньки деяких дітей невеликі кольорові предмети або іграшки. Після цього діти хором говорять:Червоний, жовтий, голубий, Назви колір будь-який...Ті, у кого в долоньках кольорові предмети, вибігають у центр кола і показують усім свої кольори. Потім розкажіть дітям легенду.Колись давно наша земля була пустельним і розпеченим небес-ним тілом. На ній не було ні рослин, ні води, ні тих чудових барв, які так прикрашають її. І от одного разу задумав Бог оживити землю. Розсипав Він по всій землі безліч насінин життя і попросив Сонечко зігріти їх своїм теплом і світлом, а Воду— напоїти їх живлющою вологою. Сонечко взялося зігрівати землю, вода напувала її вологою, але насінини не сходили. Навколо них була лише сіра однотонна земля, і вони не хотіли рости сірими. Тоді Бог звелів барвистій веселці піднятися над землею і прикрасити її різними барвами. З тих часів веселка з’являється щоразу, коли сонечко світить крізь дощик. Вона повисає над землею і дивиться, чи гарно та прикрашена.

Наші органи чуття

Місто пахощів

Попросіть дітей пояснити, який запах можна назвати пахощами, і навести приклади подібного запаху.Попросіть дітей принести з дому який-небудь запашний предмет і розповісти про нього своїм товаришам. Це можуть бути парфуми, яка-небудь квітка тощо. Запропонуйте дітям уявити, що вони потрапили в місто Пахощів, у якому всі будинки, вулиці та площі мають свої дивні запахи. Поп-росіть їх описати або намалювати це місто і його жителів.

Розділ III. Земля – Усесвіт

Усесвіт і космос

Інші світи

Роздайте дітям картки з назвами різних планет і попросіть їх намалювати жителів цих планет і розповісти про їхнє життя. Можна запропонувати дітям намалювати тварин, рослини, дерева цих планет. Малюнки дітей порівнюються, з них організується виставка.Після того як діти виконають це завдання, можна розповісти їм про різні планети

Уяви себе зіркою

Увімкніть музику й попросіть дітей уявити себе зірками. Попросіть дітей описати або намалювати те, що вони бачать з висоти. Можна запропонувати дітям намалювати свій зоряний портрет.

Криворізький педагогічний інститут

ДВНЗ «Криворізький Національний Університет»

Кафедра дошкільної освіти

Творчі ігри

Підготувала

студентка 3 курсу

ДВП 12\2

Кошелєва Вікторія