Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.09.2019
Размер:
490.5 Кб
Скачать

2.3. Аналіз системи управління персоналом підприємства зат втф «Сіверянка»

На підприємстві забезпечується оплата праці, соціальні та юридичні гарантії, передбачені чинним законодавством. Кількість працюючих по договору працівників на підприємстві не може перевищувати числа визначеного діючим законодавством.

Організаційна структура підприємства спрямована, насамперед, на встановлення чітких взаємозв'язків між окремими підрозділами організації, розподілу між ними прав і відповідальності. У ній реалізуються різні вимоги до удосконалювання систем управління, що знаходять вираження в тих чи інших принципах управління. Організаційна структура організації і її управління не є чимось застиглим, вони постійно змінюються, удосконалюються. Організаційна структура управління промисловою організацією визначається багатьма об'єктивними факторами й умовами. До них можуть бути віднесені, зокрема, розміри виробничої діяльності організації (велика, середня, дрібна); виробничий профіль організації (спеціалізація на випуску одного виду продукції чи продукції широкої номенклатури виробів різних галузей); характер продукції, що випускається; сфера діяльності організації.

На чолі ЗАТ ВТФ «Сіверянка» стоїть президент (мал. 2.2.). Президент представляє підприємство у всіх установах і організаціях, вирішує самостійно всі питання діяльності фірми, розпоряджається майном підприємства, укладає договори, видає накази і розпорядження, обов'язкові до виконання всіма працівниками підприємства, відповідно до трудового законодавства приймає і звільняє працівників, застосовує заходи заохочення і накладає стягнення на працівників підприємства, відкриває в банках рахунку підприємства. Президент несе в межах своїх повноважень повну відповідальність за діяльність фірми, забезпечення схоронності товарно-матеріальних цінностей, коштів і іншого майна підприємства. Президента обирають на Загальних акціонерних зборах.

Начальник житлово-комунального відділу (ЖКВ). Начальник житлово-комунального відділу відноситься до категорії керівників. Начальник житлово-комунального відділу призначається на посаду і звільняється з посади в установленому чинним трудовим законодавством порядку наказом президента підприємства. Пряме підпорядкування президенту підприємства. Він здійснює безпосередній вплив на робітників ЖКВ та несе відповідальність перед президентом за виконанням працівниками указів та розпоряджень як само президента так і начальника ЖКВ відділу.

Комерційний директор. Директор комерційний призначається на посаду і звільняється з посади наказом президента підприємства. Директор комерційний безпосередньо підпорядковується президенту підприємства. У своїй роботі комерційний директор керується Конституцією України, нормативно-правовими і законодавчими актами України, Кодексом законів про працю і цією посадовою інструкцією. Кваліфікаційні вимоги: на посаду комерційного директора може бути призначений працівник з вищою економічною освітою і стажем роботи у відповідній галузі на керівних посадах не менше п’яти років. В його обов’язки входить здійснювати керівництво господарсько-фінансовою діяльністю підприємства у питаннях матеріально-технічного постачання, збуту продукції, транспортного і адміністративного обслуговування, забезпечуючи ефективне використання матеріальних і фінансових ресурсів, зниження їх витрат, прискорення термінів оборотності оборотних коштів; організовувати і контролювати роботу підзвітних структурних підрозділів, таких як менеджера зі збуту, інженерів комерційного відділу зовнішніх зв’язків та експедиторів.

Директор з економіки та фінансів. Призначається і звільняється з посади президентом підприємства, повністю підпорядковується президенту. В свою чергу в його підпорядкуванні є головний бухгалтер та головний економіст підприємства. Відповідає за управлінський облік результатів господарсько-фінансової діяльності підприємства, а також фінансових, розрахункових і кредитних операцій і контролювати економне використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, збереження власності підприємства, участь у підготовці проектів, планів реалізації продукції, планових завдань, підвищення рентабельності виробництва.

Керівник юридичного відділу. Належить до професійної групи «керівники». Призначається та звільняється президентом підприємства. Підпорядковується безпосередньо президенту. До обов’язків його належить: забезпечення додержання законності в діяльності підприємства і захист його правових інтересів, здійснювати контроль за відповідністю вимогам законодавства проектів, наказів, інструкцій, положень та інших актів правового характеру, які готуються на підприємстві, а також у разі потреби брати учать у підготовці цих документів, представляти інтереси підприємства в суді, арбітражі, а також інших державних і громадських організаціях у процесі розгляду правових питань. Керує працівниками юридичного відділу.

Відділ кадрів. Відділ кадрів традиційно являє собою самостійний структурний підрозділ підприємства, підлеглий керівникові підприємства. В своїй діяльності відділ кадрів керується Кодексом законів про працю України, Законом України "Про державну службу", Постановами Верховної Ради і Кабінету Міністрів України, наказами міністерства і розпорядженнями президента. Відділ кадрів очолює начальник відділу, який призначається та звільнюється з посади президентом. Відділ кадрів оформлює документи про прийом, переведення, переміщення і звільнення працівників, видає їм необхідні довідки та інші документи, пов'язані з роботою; заповнює, зберігає і видає трудові книжки у відповідності до діючої інструкції; ознайомлює працівників з правилами внутрішнього трудового розпорядку; організовує учбовий процес за всіма формах підвищення кваліфікації та інше.

Технічний директор. Призначається та звільняється президентом підприємства. Підпорядковується відповідно президенту. До обов’язків його належить забезпечення технічної експлуатації будівель та споруд, проведення своєчасних ремонтно-будівних робіт, а при потребі і підготовку необхідної технічної документації для проведення таких робіт, контролювати строки та якість проведених ремонтно-будівних робіт, планувати строки, об’єми проведення поточного ремонту та інше.

Директор центру моди «Лавіс» підпорядковується безпосередньо президенту підприємства.

Кожний з вищезазначених відділів та керівників має у своєму розпорядженні ряд підлеглих відділів, які їм підпорядковуються та звітують перед ними (мал.. 2.2.).

Розглядаючи та аналізуючи структуру управління на ЗАТ ВТФ «Сіверянка» можна зробити висновок, що управління на підприємстві здійснюється за лінійно-функціональною структурою управління, оскільки у кожного керівника або директора, що підпорядковуються президенту є штаб підлеглих їм працівників або відділів, що забезпечують виконання функціональних обов’язків кожного з даних відділів.

РОЗДІЛ 3. ЗАХОДИ ЩОДО ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ