Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пояснювальна записка проект (восстановлен).docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Обґрунтування теми проекта

Кожна людина любить затишок і дбає про нього у своєму гніздечку, у своїй домівці. А що ж саме робить комфортною вашу оселю? Якісь технічні засоби, які полегшують наше життя, допомагають у хатній роботі – скажете Ви. Так, з цим неможливо не погодитись. Але ж, все-таки, є й інша відповідь на це запитання. Існує безліч дрібниць, які саме і дають це «тепло» у наших домівках, але ми цього можемо навіть і не помічати. Це можуть бути і якісь обереги, і іграшки, і т.д. Але варто їх прибрати і все вже може докорінно змінитися.

Також досить часто ми не можемо визначитись з подарунком для своїх близьких чи то на день народження, чи молодому подружжю, чи на новосілля, чи просто на якесь свято. І тому, я можу запропонувати цікаве вирішення цієї проблеми – Тільдовські іграшки. Вони зараз користуються великою популярністю як серед дітей, так і серед дорослих. А саму ляльку Тільду ще називають «хранителькою домівки».

Свій проект я хочу присвятити темі краси. Проект має назву «Легкість та краса». Ці милі іграшки можуть стати чудовим подарунком будь – якій людині, або просто прикрашати вашу оселю та навіювати на Вас це чудове почуття.

Завдання проекту: розробити моделі іграшок та пошити їх.

Вимоги до виробу

  1. Основні матеріали, з яких виготовляються іграшки, мають бути натуральними, екологічно чистими.

  2. При самостійному виготовленні затрати як матеріалів, так і часу повинні бути мінімальними.

  3. Має бути гарне оформлення іграшок, а також приємне поєднання кольорів.

Історична довідка

Мамою ляльок - Тільд можна назвати норвежку Тоне Фінангер. Коли вона змайструвала свою першу ляльку - Тільду наприкінці 90-х років минулого століття, їй і в голову не могла прийти думка, що ця симпатична скандинавська іграшка об'єднає майстринь рукоділля з усього світу в пошуку нових сюжетів, матеріалів та ідей для цілого світу під назвою TILDA.

Колективна «Тільдоманія» почалася в 1999 році після виходу у світ двох книг автора – «Тільда - Різдво» і «Тільда - Великдень». Через майже десять років бренд став настільки популярний, що під маркою «Тільда» по всьому світу продаються тисячі пристосувань для рукоділля (тканини, нитки, гудзики, викрійки і т.д.). У схожій техніці працюють й інші, але все ж ляльки від Тоні відрізняються притаманною саме їм індивідуальністю. Кожна фігурка має власний – і досить норовливим – характером і воліє, щоб її звали по імені.

Героями експозицій стали сумний висловухий заєць, спритна курка, летючий кіт і, звичайно, люди – так схожа на даму з радянського минулого Тільда - дачниця, завзята зубна фея і багато інших. Об'єднує ляльок погляд – саме по чорних очках-намистинам можна визначити, чи є лялька, яку ви тримаєте в руках Тільдою, або це просто стилізований експонат.

Ці чарівні фігурки служать елементами інтер’єру, часто виступають у ролі подарунків родичам і друзям, а іноді стають справжніми хранителями домівки.

У кожній країні «примітивна» іграшка - Тільда вбирає національний колорит. Україна – не виняток. Наші майстрині наділяють рум’яних Тільд українською душею і особливою привабливістю.

Для пошиття ляльок використовуються переважно натуральні тканини – льон, бавовна, бязь, вовна, фланель, повсть. Для одягу підходить будь-який матеріал – джинса, ситець, і т.д. «кантрі» забарвлення. Малюнок – смужка, клітинка, квітковий орнамент – і ніякого люрексу!

Для набивання іграшок використовується синтепон, синтепух, холлофайбер, вата і, навіть, прожарена гречка (для того, щоб надати більшої маси фігурці). Майстрині рекомендують не пошкодувати коштів на диванну подушку, набиту синтепухом – її вмісту вистачить на шість-сім ляльок зростом двадцять п'ять сантиметрів.

Шви можна зшивати як на машинці, так і вручну. Щільність швів залежить від матеріалу, з якого виготовляється фігурка. Для трикотажу рекомендується прокладати шви флізеліном – тоді при набиванні іграшки шов залишиться рівномірним.