Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие glava_6u.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
7.33 Mб
Скачать

Розділ 6. Типи характерів (психовалеологічні аспекти)

Думки породжують вчинки, вчинки породжують звички, звички породжують характер, характер визначає долю.

КАМЕРТОН ВІКОВОЇ МУДРОСТІ

1. Вступ

Сучасна наука виділяє п’ять фундаментальних типів характерів, які становлять стрижень особистості практично будь-якої людини. Це означає, що будь-яка людина так чи інакше проявляє риси цих характерів. Це такі типи: шизоїдний, оральний, психопатичний, мазохистський і жорсткий.1 Кожній людині корисно знати характеристики того чи іншого типу, особливо, якщо вона працює над собою і прагне зрозуміти навколишній світ і своє місце в ньому.

Типи характерів людини – це той «поїзд», у який ми сідаємо при народженні й у якому будемо їхати до кінця свого життя. Отже, типи характерів є глобальними блоками, які цілком визначають нашу поведінку в житті. Ми жорстко вмуровані у певну комбінацію типів характерів, і з цим нічого не можна зробити, окрім як перейти з негативної складової свого типу характеру в позитивну складову.

Якщо говорити про джерела типів характерів, то саме ті травми, що ви пережили в дитинстві, заклали той або інший тип характеру, якому відповідає певна форма тіла. Тому, бажаючи визначити свою комбінацію типів характерів, дивіться на своє тіло.

Ви можете не звертати увагу на інформацію про типи характерів, але тоді не дивуйтеся якщо з вами завжди відбуваються одні й ті ж негативні ситуації. Але якщо ви почнете усвідомлювати в собі ці характери, тоді ви з негативної складової переміститеся в позитивну, яка дає відчуття гармонії. Ви все рівно залишитеся в тому ж самому «поїзді» – у своїй комбінації характерів, але переживання самого процесу життя зміниться з негативного на позитивне, і з’явиться усвідомлення.

Для неусвідомленого проживання своїх типів характерів потрібно ціле життя. Рідко хто може вийти в невиявлену протилежність ще при житті.

Для усвідомленого проживання своєї комбінації характерів потрібні сім, дев’ять, чотирнадцять або, можливо, ще більше років.

Що таке усвідомлене проживання?

Це коли ви починаєте спостерігати за собою, за своїми думками і діями, дізнаючись про той або інший тип характеру. Це коли ви дозволяєте собі переживати почуття, які пов’язані з цими типами характерів, що буває дуже і дуже боляче, тому що кожне з них ґрунтується на певній дитячій травмі.

Регулярна психовалеологічна робота над собою значно прискорить перехід у позитивну складову вашого «Я.

Таким чином, користь, яку може принести вам дана інформація в стислому вигляді можна представити наступним чином.

1. Ви зможете подивитися на себе «наче з боку» і зрозуміти, чому ви дієте тим або іншим способом.

2. Ви навчитеся прощати людей, тому що почнете їх розуміти.

3. Ви почнете пізнавати людей. Глянувши на людину і її тіло, відмітивши про себе фрази, якими вона користується, ви зможете впізнати, що за людина стоїть перед вами, які в неї проблеми і як треба з нею себе поводити. Зрозуміло, що така інформація може бути корисною вам у бізнесі, на роботі, у спілкуванні з колегами, і вдома, у спілкуванні з близькими. Ви, нарешті, зрозумієте, що не треба чекати від людей того, чого вони просто не можуть дати в силу своєї природи, – ви будете бачити цю природу.

4. Ви почнете ставитися більш об’єктивно і до себе, ви побачите, як надмірна самокритика тільки шкодила вам. Ви почнете розуміти себе. Ви навчитесь смиренності.

5. Ви почнете одержувати насолоду від життя, тому що вам стане зрозуміло, що, куди і навіщо. По суті, ви дізнаєтесь про шлях свого духовного розвитку і реалізації у світі. Вам стануть зрозумілими перепони, що існують на вашому шляху.