Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие glava_6u.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
7.33 Mб
Скачать

3. ОРальний характер

Слово «оральний» походить від латинського слова «oris» і дослівно означає «належить до рота».

ЧАС ЗАКЛАДАННЯ ХАРАКТЕРУ: протягом перших двох років життя, під час оральної стадії розвитку дитини.

ПСИХІЧНІ ТРАВМИ: занедбаність дитини.

Коментар: найпоширеніша історія формування орального характеру – це коли дитину віддають у ясла або залишають на кого-небудь із родичів. Дитина почуває себе загубленою і позбавленою ласки, їй не вистачає фізичного контакту, уваги, іноді – їжі й емоційного живлення. У свою чергу, мати може дратуватися, що за дитиною потрібно доглядати, і вона може сердитися, коли дитина плаче. Крім того, дитина може поводитися таким чином, що не дозволяє матері піклуватися про неї. Так усередині себе вона створює образ матері, яка не задовольняла її потреби.

ХАРАКТЕРНА РИСА: Жадібність.

Коментар: оскільки орала залишали в дитинстві одного і йому не додали (як він вважає) ласки і любові, дитина розвиває таку модель поведінки, щоб вічно чіплятися, триматися за кого-небудь або що-небудь, інакше кажучи, вона розвиває в собі сильні прив’язаності до людей або до предметів. Так орал створює опору для себе.

Оскільки орал вважає або відчуває, що йому в дитинстві не додали уваги, тепла, любові, нарешті, їжі, у позасвідомості в нього розвивається почуття пустоти, недостачі. Зовні ці почуття виявляють себе як жадібність.

Почуття недостачі і пустоти розвивають у орала негативну мету: «Я змушу тебе віддати це» або «Мені це не потрібно». З іншого боку, орали, постійно шукаючи підживлення для себе, не здатні прийняти це підживлення, тому що вони цілком упевнені, що їм це не дадуть. Так своєрідно дитяча травма розвивається всередині людини, формуючи її світогляд. Уважно стежте за тим, як це, можливо, відбувається у вас.

Оскільки орал «залишається у дитинстві», він у своїх стосунках із людьми буде прагнути до того, щоб його виховували, навчали, допомагали реалізовуватися, тобто в ньому присутня тенденція до залежності від інших. У нього слабке уявлення про майбутнє, тому він прагне до того, щоб про нього піклувалися.

Потрапляючи у світ дорослих, він терпить невдачі і прикрості через те, що ототожнює себе з дитиною. Він постійно скаржиться на стомлюваність і пасивність. Він також схильний до депресій.

ЗОВНІШНІ ОЗНАКИ

Тіло в орала худе, тонке, слабке, дитяче, на ньому мало волосся (воно побудовано таким чином, щоб спонукати інших людей бути поруч із ним). У деяких оралів тіло може бути жилавим, витягнутим, як стріла. (мал. 2 )

Мал. 2.Оральний тип

Головав орала викинута вперед і створює враження, що він начебто шукає щось.

Обличчя витягнуте, а з боків вздовж вилиць є западини – це відмінна риса орала.

Рот великий, виступає вперед.

Губи великі і повні.

Очі запитуючі, недовірливі. Погляд дитячий. У орала тенденція до короткозорості.

Руки слабкі.

Ноги довгі.

Таз маленький і розташований під кутом до хребта, нахилений уперед.

Груди впалі, у них є поглиблення. У жінки-орала грудей дуже часто (у відомому смислі) не буває. Груди в неї можуть бути тільки за рахунок наявності інших характерів.

У голосі звучать дитячі інтонації.

ЗАХИСТИ

1. «Висмоктування». Суть його полягає в тому, що людина буквально «висмоктує» енергію з людини, яка знаходиться поруч. Справа в тому, що у орала не розвинута спроможність засвоювати енергію з навколишнього середовища, тому в нього залишається тільки один вихід – використовувати вже «перероблену» оточуючими людьми енергію. Цю форму захисту можна відчути з безперестанної балаканини людини, що виснажує інших, і, навіть якщо така людина мовчить, усе рівно відчувається втома через деякий час після перебування поруч із нею.

2. «Заперечення». Цей захист визначається по слову «ні», з якого орал зазвичай починає свою промову, відповідаючи на поставлене запитання. Щоб підтримувати відчуття життя в собі і щоб зберегти наявне положення справ, оскільки він не хоче змінювати що-небудь у своєму житті, він увесь час багато базікає, але при цьому завжди залишається на своїх позиціях, заперечуючи все, що йому говорять.

3. «Істерія». Метою цього захисту є прагнення орала звільнити помешкання від людей, щоб залишитися наодинці. Використовуючи цей захист, орал «метає в супротивників стріли і блискавки» з такою ярістю, що люди, навколо яких все «гримить і блискає», прагнуть скоріше залишити помешкання.

ВЗАЄМИНИ

1. Орали пробуджують у людей бажання взяти їх під захист. Проте згодом такі стосунки викликають втому, почуття виснаження і бажання скоріше позбутися цього вантажу.

2. Оралам дуже важко вислуховувати інших, вони можуть ставити безліч питань, але відповідей не слухають. Вони часто ухиляються відповідати на поставлені до них питання і ніколи прямо не говорять про те, що їм потрібно. Хоча, вони і самі не знають, що їм потрібно, тому що їхнє почуття пустоти настільки велике, що вони губляться в ньому.

3. Орали – дуже ревниві люди. Давно відомо, що ревнощі породжуються жадібністю, почуттям власності і страхом залишитися самому. Усі ці складові великою мірою присутні в оральному характері.

4. Злорадна уїдлива пасивність орала виникає через те, що він, будучи дорослим, все ౉е ототожнює себе з дитиною. Останнє призводить і до того, що орал починає витісняти активні енергії, що дають йому шанс діяти і реалізовувати себе. Таким чином, його активні нереалізовані енергії трансформуються в жадібність – йому здається, що простіше утримувати річ при собі, ніж поділитися нею і спробувати створити щось нове, щось краще.

СЕКСУАЛЬНІСТЬ

Секс потрібний оралу тільки для близькості і контакту, щоб компенсувати почуття самотності.

ПСИХОВАЛЕОЛОГІЧНА РОБОТА НАД СОБОЮ

Оралу необхідно побачити й усвідомити всі свої обмежувальні переконання, які породжені страхом залишитися наодинці і страхом позбавитись об’єкта своєї прив’язаності. Йому також необхідно навчитися жити з новими думками, завдяки яким він зможе набути справжньої сили й гармонійності.

Основні обмежувальні переконання

  1. Мені цього не дадуть.

  2. Там нічого немає для мене.

  3. Мені нічого не треба.

  4. Усі хочуть залишити мене.

  5. Я зовсім один / мені нікого не треба.

  6. Я не можу одержати підтримку / мені не потрібна підтримка.

  7. Я не впораюсь з цим / я зроблю це сам.

  8. Мене не схвалюють.

  9. Мене вважають жебраком.

  10. В інших є все, що потрібно мені .

  11. Негативна мета: «Я змушу тебе віддати це».

  12. Основне твердження-маска: «Ти мені не потрібний» і «Я нізащо не попрошу».

  13. Нижче «Я» або базові емоції:«Піклуйся про мене, забезпечуй мене».

Коментар:

1. Якщо ви засуджуєте в собі перераховані вище якості, якщо не хочете зустрітися з ними віч-на-віч, тобто побачити їх і почати мати з ними справу, не борючись і не витісняючи їх, тоді вони благополучно продовжують існувати і розвиватися, іноді набуваючи найпотворніші форми. Якщо ж ви бачите їх, приймаючи і розуміючи причину їхнього існування, тоді всі ці якості починають змінювати свій знак – жадібність почне перетворюватися в щедрість, брехливість – у правду і т.д.

2. Залежність орала бере початок від існуючого в ньому постійного пристрасного бажання володіти чимось. Орал ніколи і нічим не може бути задоволений. Тому він намертво прив’язується до своїх бажань, які визначають усе його життя, поневолюючи його.

Щоб задовольнити свої бажання, орал завжди вибирає між самотністю й обманом, як він вважає, з боку іншої людини. Саме таке ставлення орала до життя породжує його негативні цілі: «Я змушу тебе віддати це», з одного боку, і «Мені це не потрібно», – з іншого. Тобто орал має справу або з обманом, або із самотністю. Звідси виникає подвійний вузол, що змушує орала метатися по життю: «Якщо я в нього попрошу, це вже буде не любов» (вони самі повинні побачити і задовольнити мої потреби без моїх прохань); «Якщо не попрошу – у мене цього не буде».

3. Основне, що потрібно зрозуміти оралу щодо жадібності, це те, що він живе у Всесвіті, де всього для всіх вистачає. Цей Всесвіт побудований за принципом достатку. Йому необхідно вчитися бачити навколо себе цей достаток. Йому необхідно побачити, що все, що йому потрібно, завжди до нього приходить.

Розпочинаючи роботу над собою, оралу необхідно почати визначати свої потреби і навчитися проживати своє життя так, щоб вони могли задовольнятися. Це означає – ще і ще раз намагатися діяти, не звертаючи уваги на час і ті сили, що витрачаються на досягнення мети. Мова тут також іде про те, щоб вивести на свідомий рівень своє активне «Я», не витісняючи ВНУТРІШНЬОЇ ДИТИНИ, тобто оралу необхідно навчитися «міцно стояти на ногах».

4. Якщо ви почнете уважно досліджувати свій внутрішній світ, то перше, що ви побачите, досліджуючи оральний характер, це твердження-маску (див. вище). Коли ви добре познайомитеся з цією маскою, на поверхню свідомості підніметься нижче «Я» (див. вище). Це «Я», з яким ототожнює себе орал.

Коли ви «пройдете» крізь своє нижче «Я», а на це може піти декілька років, всередині вас можуть пролунати приблизно такі слова: «Я задоволений/задоволена; Я реалізований/реалізована». Це заговорить ваше вище «Я» – позитивна складова орального характеру.

Запам’ятайте! Людині ніколи не досягти абсолютної досконалості. Працюючи над собою, перед вами завжди будуть відкриватися все нові й нові обрії. Тому в якісь моменти життя ставтеся до себе поблажливо.

РОБОТА З ТІЛОМ

Найголовніше, з чим оралу доведеться постійно мати справу, це зі своєю слабкістю. Оралу необхідно постійно переживати її, хоча це почуття дуже неприємне, коли до нього доторкаєшся. Щораз, намагаючись зробити щось, будь це фізична вправа або вирішення якоїсь конкретної задачі, орал відчуває слабкість у тілі. І у нього не залишиться іншого виходу, як дати цьому почуттю «піднятися» і, щоб пережити його.

Прояв протилежності

Допоможе вам проявити своє вище «Я» опрацювання наступного питання:

  • Як би я себе почував, поводився, спілкувався з людьми, якби взяв на себе відповідальність за своє життя?

ВИЩЕ «Я»

Орал дуже цікавиться іншими людьми, легко зав’язує з ними стосунки і настроюється на їхні потреби. Орали – це дуже духовні і дуже творчі люди в мистецтвах і науках. Багатьох оралів ще з молодості приваблює професія вчителя. Вони вчителі від Бога, оскільки мають щире серце, здатне любити і дарувати любов. Щира любов цих людей легко узгоджується з тими знаннями, якими вони володіють.

Запам’ятайте! Ні твердження-маска, ні нижче «Я» не існують без того, щоб не проявилося вище «Я». Іншими словами, будьте обережні і не думайте, що у людини, поки вона не почала працювати над собою, живуть тільки негативні емоції і думки. У переважній більшості випадків у кожному з нас співіснують і нижче, і вище «Я».