Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие glava_6u.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
7.33 Mб
Скачать

5. Мазохистський характер

Термін «мазохізм», згідно з визначенням письменника і філософа Л.Захер-Мазоха, означає «одержання морального задоволення від заподіяння собі моральних страждань»; самокатування.

ЧАС ЗАКЛАДАННЯ ХАРАКТЕРУ: стадія автономного розвитку дитини (від року до семи років), коли дитина вчиться ходити, правильно рухатися, вчиться навичкам охайності і туалету, вчиться стверджуватись у цьому світі.

ПСИХІЧНІ ТРАВМИ: жорсткий контроль за кожним кроком дитини; примусове годування і садіння на горщик.

Коментар: мати в дитини владна, а батько покірний. Свою владність мати поширює на дитину в такий спосіб: вона постійно пригноблює її і чіпляється до неї, постійно вказує на її помилки. Незважаючи на те, що мати любить дитину, свою любов вона ставить у залежність від поведінки малюка, тобто її любов – умовна.

Мати позбавляє дитину свободи, ставить її в жорсткі, нічим не виправдані рамки правил поведінки. Всі спроби дитини протистояти величезному тиску, який чинить на неї мати, жорстко припиняються будь-якими способами.

Мати весь час використовує почуття «провини», щоб маніпулювати дитиною; у її словах і діях постійно простежується підтекст: «Дивись, ти робиш мені боляче», «Ти знову зробив шкоду, ти – поганий».

ХАРАКТЕРНА РИСА: постійне почуття провини і ненависть.

Коментар: у глибині позасвідомості мазохіста «клекоче» ненависть. І це зрозуміло, адже в дитинстві всі його спроби «ствердити себе» припинялися, у результаті творчий імпульс було заблоковано. Тому така дитина навчилася отримувати негативну насолоду з ситуації, коли їй робили боляче, коли придушували її почуття власної гідності.

Улюблена роль мазохіста – роль жертви, він постійно скаржиться на все і всіх, зазнаючи одночасно негативну насолоду.

Мал. 4.Мазохистський тип

Мазохісти покірні зовні, але у них живе величезний опір, тому їх ніколи не можна підкорити повністю. При спробі зробити це, створюється відчуття, що грузнеш у якомусь болоті. Вони сповнені заперечення і відмови діяти, особливо, коли на них тиснуть.

Зовнішні ознаки

Тіло у мазохіста повне. Воно виглядає так, начебто його стиснули знизу і зверху, і усією своєю внутрішньою динамікою чинить опір будь-яким поштовхам уперед, начебто говорить «ні» будь-яким спробам змусити його діяти. У тілі «накопичено» багато напруги. Шкіра темна, млява, коричнювата, на тілі багато волосся (мал. 4).

Головаздається втягненою всередину і нахилена вперед, начебто він увесь час чекає удару. Щелепи великі й потужні. Обличчя має безневинний вираз: «Хто я?» Очі м’які, сумні і виглядають страждаючими.

Шиякоротка, товста і глибоко посаджена. Тут у нього заблокована «головна» енергія.

Рукисильні і потужні.

Спинавиглядає так, наче тягне важку ношу, і весь її вигляд залишає враження, що людина потерпіла поразку.

Тазтакий, начебто людина «піджала хвіст».

Рухив нього сковані і важкі. Починаючи щось робити, навіть якщо завдання найпростіше, мазохіст може довго і безнадійно зітхати.

Захисти

1. «Щупальця». Оскільки на мазохіста тиснули в дитинстві, він тепер кожну людину розглядає як свого ворога і намагається нейтралізувати її. Він дійсно випускає з аури щупальця, що тягнуться до сонячного сплетіння того, з ким мазохіст має справу, щоб захопити сутність людини, витягнути її назовні й оволодіти нею; тоді він буде почувати себе в безпеці.

Якщо розглядати фізичні відчуття, то це схоже на те, начебто вас повільно і поступово позбавляють можливості рухатись, позбавляють ініціативи, на вас навалюється якесь неясне почуття ваги, і через якийсь час ви «втрачаєте себе». Ці відчуття чітко простежуються часом, але, на жаль, до того моменту людина часто втрачає свою сутність і вже не здатна до якогось аналізу. Людина виявляється цілком під контролем мазохіста.

Ці ж самі щупальця працюють і проти самого мазохіста. Його часто охоплює почуття розпачу через те, що він боїться діяти. Дія для нього означає приниження – у дитинстві це траплялося з ним багато разів. Він починає звинувачувати себе в усьому, почуває себе жертвою, тоді щупальця працюють проти його власної сутності, придушуючи її. Емоції, які пов’язані з почуттям розпачу, виявляють себе в тілі у вигляді великої маси жиру, що розташовується від лобка до грудної кістки. Це стосується не тільки мазохистського характеру.

2.«Мовчазне міркування, яке виставляється напоказ». Інакше цей захист можна назвати «виставленою напоказ замисленістю». На енергетичному рівні цей захист робить дуже багато «шуму», привертаючи до мазохіста необхідної кількості уваги.

На фізичному рівні це може виглядати таким чином. У кімнаті повно народу, всі шумлять і веселяться, а він мовчазно стоїть осторонь, нібито про щось розмірковує. Незабаром до нього підійдуть і запропонують допомогу. Він буде дотепно і люб’язно дякувати (нагадаємо, все це відбувається позасвідомо) за ці пропозиції, пояснюючи, чому вони не спрацюють, і попросить висловити інші пропозиції. Якщо говорити про сімейні стосунки, то там все виглядає приблизно так само.

Захоплені «щупальцями» люди вважають, що йому потрібна допомога, але все, що мазохісту треба від них, це увага-імпульс для перерозподілу своєї внутрішньої енергетики, особливо в області таза, де в нього знаходиться потужний сексуальний блок.

3.«Словесні стріли» – це захист-напад, який також застосовується для перерозподілу заблокованої сексуальної енергії. Словесні стріли потрапляють у найболючіші місця, як ви, напевно, неодноразово переконувалися на собі, і призначені для того, щоб спровокувати співрозмовника на вибух гніву.

– Як можна довідатися, де у людини найболючіше місце?

Той, хто посилає «стріли», позасвідомо знає, що робить. Його мета – викликати вибух гніву. Тоді він начебто одержує дозвіл на власний вибух гніву. Таким чином, він уникає почуття приниження. Нерідко цей захист застосовується, коли розмова прямо або завуальовано стосується сексуальної теми.

Взаємини

  1. Як усі нормальні люди, мазохіст прагне до близькості, однак близькість він розглядає тільки з позиції підпорядкованості, тобто він може бути близьким із людьми, тільки якщо підкоряється їм. Тому він тримає себе в приниженому стані.

  2. Його взаємини з людиною, що стоїть поруч, одночасно і пасивні, і агресивні. Мазохіст намагатиметься не дати співрозмовнику те, чого той хоче, і спробує виставити його дурним, так само, як чинили з ним у дитинстві.

  3. Спілкуючись із оточуючими, мазохіст вдає себе ввічливим. Це допомагає йому маніпулюватилюдиною і домагатися бажаного результату.

  4. Коли спілкуємося з мазохістом, хочеться постійно форсувати події, тому що сам він міркує і рухається дуже повільно. Поруч із ним відчуваєш себе, немов у болоті.

Сам мазохіст давно «застряв у болоті», вічно скаржачись на нещасливе життя, провокуючи і дратуючи людей своїми скаргами. Він не усвідомлює свого бажання провокувати і думає, що в такий спосіб він може подобатися людям.

Часто при зустрічі з іншими людьми він спонукає їх на дражніння, чіпляння і випрошування.

Сексуальність

Оскільки мазохіста в дитинстві часто принижували і забороняли діяти, виявляти себе, у нього позасвідомо формується прагнення «залишатися закритим і пасивним» заборона на дію, що поширюється і на сексуальну сферу.

Чоловік-мазохіст буде, скоріше за все, імпотентом, а жінка-мазохіст – фригідною, тому що вони не дозволяють собі діяти.

Запам’ятайте!Оскільки в кожному з нас, як правило, перетинається декілька характерів, людина, у якій явно виражені мазохистські риси, може переживати оргазм за рахунок наявності якого-небудь іншого характеру.

Психовалеологічна робота над собою

Мазохісту необхідно познайомитися зі своїми основними обмежувальними переконаннями, які породжені страхом приниження і страхом вільно діяти. Йому також необхідно навчитися жити з новими думками, завдяки яким він зможе набути справжньої сили й гармонійності.

Основні обмежувальні переконання

1. Я – загублена особистість.

2. Я все роблю неправильно, все не те.

3. Усе безнадійно.

4. Ну, подивися на мене – бачиш, який я нещасливий / яка я нещаслива. Будь ласка, люби мене.

5. Я повинен / повинна / підкоритися, щоб мене полюбили. Я не можу говорити: «ні».

6. Веселитися – погано.

7. Негативна мета: «Я люблю забороняти, відмовляти, я люблю відсутність результату».

8. Основне твердження-маска: «Я принижу себе сам / сама / перед тим, як це зробиш ти» або «Я заподію собі біль сам / сама / перед тим, як це зробиш ти».

9. Нижче «Я» або базові емоції: «Я буду робити тобі зле, провокувати тебе і досаждати тобі».

Коментар:

1. Наявність у мазохіста великої кількості гніву й інших негативних почуттів, а також наявність прагнення залишатися пасивним і закритим – все разом призводить до того, що всередині нього збирається велика напруга. Розслабитися, почати жити і діяти він не може, вважаючи, що прийняття ним того, що пригнічено у нього всередині (активність, прагнення шукати і творити), у черговий раз призведе до підпорядкування його іншій людині і приниженню. Тому його негативною метою є прагнення залишатися закритим. Він любить відмовляти і забороняти, любить відсутність результату (адже саме цьому його і навчали в дитинстві).

Наявність негативної мети веде до появи подвійного вузла, що змушує мазохіста переживати властиві йому страждання і біль: «Якщо я розсерджуся, я буду принижений; якщо ні, я теж буду принижений». У мазохіста живе величезний страх приниження.

2. Мазохісту необхідно дозволити собі виявляти ті негативні емоції, що є в нього. Однак необхідно пам’ятати, що це слід робити з мінімальною шкодою для навколишніх людей. Тому основний принцип при роботі над собою: «НЕ ПОСПІШАТИ». Для початку запитайте себе: «Де саме в моєму тілі знаходиться страх?» Знайдіть його і починайте переживати. Починайте переживати ті конкретні відчуття, що породжує страх у вашому тілі, як би це неприємно не було.

3. Коли почнете вивчати в собі мазохистський характер, ви в першу чергу наштовхнетеся на твердження-маску (див. вище). Вивчивши цю маску і дозволивши собі піти глибше, ви зустрінетесь з базовими емоціями, які відчинять перед вами негативну мету (див. вище). Якщо ви достатньо попрацюєте над собою, переживаючи ці емоції, не борючись із ними, не засуджуючи і не оцінюючи їх, а приймаючи, монада зрештою перевернеться, і у вас «пролунає» думка: «Я вільний / я вільна /». І ви відчуєте незвичайну легкість, як і при роботі з іншими типами характерів, коли будете виходити на своє вище «Я».

Прояв протилежностей

Допоможе вам проявити своє вище «Я» опрацювання наступного питання:

– Як би я себе почував, поводився, спілкувався з людьми, якби був вільним, абсолютно вільним?

ВИЩЕ «Я»

Мазохісти – дуже витончені особистості. Їхня творча сила проявляє себе в тонких і складних композиціях, де величезну роль грають нюанси, які мазохісти прекрасно відчувають. Напевно можна стверджувати, що шедеври в будь-якій сфері людської діяльності створюються завдяки енергії саме цього характеру.

Люди з мазохистськими рисами характеру вміють конструктивно вирішувати спільні проблеми, тому що їхні серця повні любові, співчуття і турботи про інших людей. На них можна спокійно покластися у важку хвилину, тому що їхня відданість не знає меж. Це надійні і вірні люди.

Як працівники, вони дуже старанні і ретельно виконують доручене. Одночасно вони вміють гідно відпочивати і веселитися.