Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие glava_6u.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
7.33 Mб
Скачать

4. Психопатичний характер

Термін «психопатія» походить від грецьких слів «душа» і «страждання» і трактується як «вроджені особливості складу характеру, в основі яких лежать дисгармонія, неврівноваженість або нестійкість душевних процесів».

ЧАС ЗАКЛАДАННЯ ХАРАКТЕРУ: раннє дитинство (від трьох до шести років).

ПСИХІЧНІ ТРАВМИ: зваба, зрадництво, зрада.

Коментар:

1. Батьки пестують дитину, але не можуть дати їй те, що пропонували. Наприклад, жінка сексуально збуджена – або тому, що довго не бачилася з чоловіком, або з якоїсь іншої причини. І в цей самий час вона може гратися з дитиною. Зрозуміло, що її імпульс цілком сприймається дитиною, тому що діти взагалі більш чутливі за дорослих. Дитина тягнеться до матері, але, зрозуміло, не може одержати від неї те, чого хоче. І тоді малюк почуває себе зрадженим, і згодом компенсує це, маніпулюючи своїми батьками. У більшості випадків це стосується матері – і стосовно сина, і стосовно дочки.

Коли жінка виховує дитину або дітей одна, їй «нікуди подіти» сексуальну енергію, яка накопичилася, і дуже часто вона «вихлюпує» її на свою дитину (з усіма наслідками, що звідси випливають).

2. Мати суворо контролює дитину, маніпулює нею, не приймає її всерйоз, спілкується з нею заради своїх власних потреб, не беручи до уваги потреби дитини. Така поведінка матері підтримує в дитині почуття слабкості, що також сприяє розвитку психопатичного типу характеру.

Запам’ятайте! Якщо ви виявите у собі риси психопатичного характеру, то не варто звинувачувати в цьому своїх батьків – що є, те є. Якщо дитина прийшла в цей світ проживати психопатичний тип характеру, вона буде проживати його у всій повноті, як би ви не оберігали себе і її. У кожного з нас свій шлях, і жоден шлях анітрохи не гірший і не кращий за інший.

ХАРАКТЕРНА РИСА: брехливість.

Коментар: розрізняють два види психопатів: жорсткий і м’який. Нерідко обидва ці види поєднуються в одній людині.

Жорсткий тип: не вміє виявляти свої почуття і не звертає уваги на почуття інших, він позбавлений почуття провини і сорому. Реагує на ситуації і набуває ваги серед оточуючих за допомогою образливої поведінки і лайки. Він намагається тримати людей подалі від себе.

У його поведінці простежується манера ухилятись і миттєво користуватися нагодою, якщо це обіцяє вигоду.

Він пильно стежить за своїм іміджем, спираючись на власні уявлення про свою винятковість. У ньому «живуть» величезне почуття переваги і глибоке презирство до інших людей, що приховує сильний комплекс неповноцінності. (У нього присутній величезний страх, що ним будуть маніпулювати, а це для нього нестерпно). Тому, щоб змінити ситуацію на свою користь і взяти події під свій контроль, психопат звертає на себе увагу, виставляючи себе напоказ. Інакше кажучи, він ставить себе вище за людей, намагається взяти над ними владу. Психопат має величезне прагнення до влади.

М’який тип:надмірно уважний до інших, надмірно тактовний і занадто ввічливий. Зовні він прагне до співпраці, приємний у спілкуванні, глибокий, спритний, винахідливий. Спілкуючись із людьми, він прагне до примирення. Однак на внутрішньому

Мал. 3.Психопатичний тип

плані смиренність його поверхнева, і він також прагне маніпулювати і «підкопуватися» під інших, як і жорсткий тип. Це дуже легко побачити й відчути по його поведінці, яка відразу ж викликає недовіру.

ЗОВНІШНІ ОЗНАКИ

Тіло у психопата зміщене вгору (мал. 3).

Грудна кліткароздута, що створює оманне враження, наче він сильний і потужний. Жінки, відповідно, мають великі груди.

Таз і ноги тонкі, на дотик – холодні; у нього майже «немає» сідниць.

Очіспостережливі, недовірливі або м’які, що спокушають. (Перед внутрішнім поглядом психопата можуть миготіти такі образи, як «повна свобода», «супермен», «герой», «рятівник»).

Живітвиступає над поясом.

Рухиповні гніву.

Голосм’який, ніжний, солодкий, наче спокушає.

ЗАХИСТИ

1. «Гак». Цей захист використовується, коли психопат вступає з ким-небудь у конфронтацію. На внутрішньому плані він дійсно формує на маківці голови енергетичний гак, що викидається вбік супротивника при небезпеці. У цей момент у «жертви» створюється враження, що до неї наблизилася особа або очі людини, з якою вона конфронтує. На зовнішньому плані це може виглядати як всім нам добре знайома ситуація, коли людину хапають за груди, притягують до себе і говорять їй щось, що зовсім відбиває в ній бажання продовжувати конфронтацію.

2. «Ментальне утримання». На внутрішньому плані цей захист виглядає наче кігті, що простягаються з голови психопата до супротивника, захоплюють його й утримують на своїй території доти, доки питання не буде вирішено позитивно. На зовнішньому плані це виглядає так, начебто вам просто нікуди подітися, окрім того як погодитися з пропозицією. Слова, що вам адресує психопат, можуть бути дуже ввічливими, сповненими поваги, турботи і бажання улагодити все по-доброму, докази здаються логічними, але між рядками постійно простежується послання – вам краще погодитись, інакше буде набагато гірше. Так поступово вас просувають до прийняття потрібного рішення. Дуже часто підтекст цього захисту полягає у тому, що супротивник поганий і неправий, а сам психопат, що використовує цей захист, гарний і правий.

3. «Істерія». Цей захист ми вже розглядали при описі орального характеру. Між істеричною поведінкою орала і психопата є деяка різниця, але ви самі подумайте, у чому вона полягає.

ВЗАЄМИНИ

1. Оскільки психопат налаштував себе контролювати все навколо, щоб не потрапляти більше в неприємну ситуацію, як це траплялося з ним у дитинстві, він розвиває в собі такі риси, як брехливість і обман, що спрямовані на досягнення мети. Він настільки переконливо говорить, що люди вірять йому беззастережно. Це ще півбіди. Найбільше лихо полягає в тому, що він обманює і самого себе, не підозрюючи про це.

2. У стосунках з іншими людьми він хоче і навіть вимагає, щоб його підтримували і підбадьорювали, і все це через те, що його в дитинстві не сприймали серйозно і сприяли тому, щоб він терпів поразки.

3. Психопат завжди ставить себе вище за людей, близькі стосунки у нього можуть бути тільки з тими, хто залежить від нього і дивиться на нього з повагою. До цих людей у нього може виникнути довіра, але навряд чи вона буде глибокою, тому що він не вірить нікому і завжди прагне підтвердити свою владу, оскільки в ньому живе негативна мета: «Я не поступлюся!». Поруч із ним люди дуже часто почувають себе переляканими і рідко йдуть із ним на зближення. Так він знову залишається наодинці зі своєю слабкістю.

СЕКСУАЛЬНІСТЬ

1. Саме цей тип характеру відповідає за формування гомосексуальних схильностей у людей, тому даний тип характеру ще називають зміщеним.

Запам’ятайте! Один із способів виявити наявність сексуального зміщування в себе – це звернути увагу на те, що ви думаєте про одностатеве кохання. Якщо ви – вірніше, ваш ЗАХИСНИК-КОНТРОЛЕР – наполегливо повторюєте собі, що ніколи, ніколи цього не буде, або якщо у вас це викликає відразу й обурення, тоді майже зі стовідсотковою ймовірністю можна стверджувати, що це й імпульс у вас потенційно присутній.

Ще одним способом виявити в собі даний імпульс є ситуації, у які ви потрапляєте в житті. Якщо до вас час від часу чіпляються люди вашої статі з «мерзенними» пропозиціями або ви опиняєтеся у двозначних ситуаціях, виходить, у вас цей імпульс є присутнім, і він досить сильний.

Сексуальне зміщування було присутнє у суспільстві за всіх часів. І серед чоловіків, і серед жінок воно складає приблизно 3 – 5% від загального числа осіб даної статі в будь-якій точці планети. Це закон нормального розподілу, що був доведений математично німецьким ученим Гаусом, і з цим законом нічого не поробиш, як і з будь-яким іншим законом природи. Природі для чогось все це потрібно, щось вона в такий спосіб врівноважує. А оскільки їй це потрібно, виходить, і ми, люди, повинні змиритися з цим явищем, тому що даремно і навіть небезпечно намагатися зрушити з місця те, що ніяким чином не можна зрушити.

2. Секс використовується психопатом у якості гри у владу. Отримана від сексу насолода для нього неважлива порівняно зі здобутою перемогою.

3. Сексуальність у психопата ворожа і тендітна саме тому, що його в дитинстві звабили і зрадили. Він вороже і з підозрою ставиться до протилежної статі, розглядаючи інтимну близькість як падіння свого статусу, а посеред статевого акта в нього може цілком зникнути бажання продовжувати його. Це стосується і чоловіків, і жінок.

Психовалеологічна робота над собой

Психопату необхідно познайомитися з своїми основними обмежувальними переконаннями, які породжені страхом програти, довіритись, поступитись. Йому також необхідно навчитися жити з новими думками, завдяки яким він зможе набути справжньої сили й гармонічності.

Основні обмежувальні переконання:

  1. Не нав’язуйте мені нікого / не нав’язуйся мені.

  2. Не лізь до мене / не підходь занадто близько.

  3. Ви не зможете заподіяти мені болю.

  4. Я їм усім покажу.

  5. Я зближуся з тобою, якщо ти будеш висловлювати до мене повагу.

  6. Мені ніхто не потрібний.

  7. Ніхто не побачить мої душевні рани.

  8. Негативна мета: «Буде по-моєму. / Я не поступлюся».

  9. Основне твердження-маска: «Я правий, а ти помиляєшся».

  10. Нижче «Я» або базові емоції: «Я буду тебе контролювати».

Коментар:

1. Згідно свого характеру, психопат завжди хоче вигравати. А вигравати можна тільки тоді, коли є підтримка, що припускає можливість компромісу, на який психопат просто не здатен. Саме звідси випливає його негативна мета: «Я не поступлюся», яка, у свою чергу, породжує подвійний вузол: «Я повинен бути правий завжди, або я помру». Але чим більше він прагне зберегти контроль над ситуацією, тим швидше втрачає його. Чим більше він наполягає на своєму, тим менше він отримує.

Так він і йде по життю – то регулярно злітає до небес, то з такою же регулярністю зазнає аварії і «падає вниз».

Увага!Перед тим, як влаштуватися на роботу, придивіться, чи не маєте ви справи з представником психопатичного характеру, а якщо ви цього не зробили, тоді не дивуйтеся, що фірма, у якій ви працюєте, раптом зазнала краху.

2. Коли людина з психопатичним характером почне дивитися всередину себе, то перш за все вона виявить у собі маску, що заявить: «Я правий, а ти помиляєшся». За допомогою цієї маски психопат спілкується з людьми.

3 Якщо ви дасте собі можливість заглянути глибше усередину своєї істоти, то виявите там базові емоції, що заявлять: «Я буду тебе контролювати» і «Я нізащо не поступлюся».

4. Коли ви продовжите роботу над собою, то назовні, зрештою, вийде ваше вище «Я», що заявить: «Я поступаюся».

Прояв протилежностей

Допоможе вам проявити своє вище «Я» опрацювання наступного питання:

  • Як би я себе почував, поводився, спілкувався з людьми, якби почав довіряти і поступатися їхній волі, поділяти їхні погляди?

Запам’ятайте! Для того щоб вище «Я» вийшло назовні, вам треба вчитись розслаблятися і довіряти собі, людям, життю. Це робиться в такий спосіб. Щораз, коли внутрішній голос буде вам наголошувати, що, мовляв, потрібно здійснювати контроль за якоюсь справою, будь-то бізнес або взаємини в сім’ї чи на роботі, або ви за звичкою почнете контролювати, ЗУПИНІТЬСЯ і дозвольте подіям відбуватися, розвиватися за власним сценарієм, а не за вашим. ДОВІРТЕСЯ.

Нехай для початку це буде якась незначна ситуація, щоб страх програти, потерпіти поразку не занадто будоражив вас. Самі ви в цей момент можете «занурюватися» в цей страх, даючи йому протікати. Страх, як правило, концентрується в якійсь частині тіла, і вам треба прийняти ці відчуття, щоб, переживаючи їх, розстатися з ними назавжди.

Якщо ви будете регулярно працювати над собою, то почнете переконуватися, що нічого страшного не відбувається у вашому житті при знятті контролю, а навіть навпаки, все розвивається нормально. Побачивши це, ви почнете розслаблятися, більше довіряти людям та життю, відтоді у вас з’явиться більше свободи і сили.

Потім ви почнете вчитися знімати контроль із більш важливих справ. І так далі. Поступово у вас накопичиться позитивний досвід і з’явиться впевненість, що життя «робить все» для вашого процвітання.

Коли ви почнете розслаблятися і довіряти собі і життю, ось тоді у вас з’явиться справжній контроль над подіями. Ви станете цілком вільною і гармонійною людиною.

ВИЩЕ «Я»

Люди, що мають психопатичний склад характеру, – природжені лідери, здатні впоратись із будь-якими складними завданнями. Вони гарні оратори, які добре володіють словом.

Вони мають високо розвинутий інтелект і гнучкий розум. Це творчі різнобічно розвинуті особистості, що володіють тонким сприйняттям і сильною інтуїцією. Вони здатні зберігати спокій у екстремальніших ситуаціях.

Зверніть увагу! Не буває так, щоб людина будь-якого типу характеру прожила своє життя тільки в масках і у своєму нижчому «Я». У переважній більшості випадків вище «Я» і властиві йому характеристики також проявляються певною мірою.

Люди схильні помічати в інших, у першу чергу, негативні риси і прив’язуватися до них. Це цілком зрозуміло, тому що саме ці риси приносять нам найбільше болю і страждань. Вчіться не прив’язуватися до заподіяного вам болю. Вчіться розрізняти риси вищого «Я» у людини, що стоїть навпроти вас. Тренуйте своє око доти, поки не навчитеся робити це автоматично. Тоді ваше життя повністю зміниться. Ви переміститеся в цілком іншу реальність.