Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пособие glava_6u.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
7.33 Mб
Скачать

2. Шизоїдний характер

«Шизоїдний» означає – «розколотий».

ЧАС ЗАКЛАДАННЯ ХАРАКТЕРУ: або до народження (в утробі матері), або в момент народження.

ПСИХІЧНІ ТРАВМИ: вороже ставлення матері до дитини; загроза аборту; психічна травматизація матері під час вагітності; пологи – найголовніша причина; емоційне або фізичне відчуження матері від дитини в результаті болю і втоми після пологів.

Коментар: як бачите, всі травми сходяться в одному – загроза життю дитини.

Дитина, будучи в утробі, добре розуміє, що відбувається навколо неї, і, щоб зберегти своє життя, «розколює» своє енергетичне поле на шматочки. Воно починає виглядати наче дно озера під час сильної засухи, тобто між органами і частинами тіла проходять лінії блокувань, так що прямий зв’язок між ними переривається. У такому стані дитина подає менше ознак життя або, краще сказати, подає менше імпульсів життя, затаюється, і про неї забувають або перестають сприймати її, як загрозу власному благополуччю, що їй і потрібно. Так, розколюючи себе, вона зберігає собі життя.

Пізніше дитина починає відчувати негативні почуття до матері, а також цурається тих родичів, які не любили її.

Мал. 1.Шизоїдний тип

Запам’ятайте! Дитина також бере участь у формуванні того досвіду і тих травм, які має. Що сталося, те й сталося. Тому не звинувачуйте нікого в тому, що відбувається у вашому житті, беріть відповідальність стосовно свого життя на себе. Тоді сили, які витрачалися на звинувачення інших, ви можете з користю витратити на себе.

ХАРАКТЕРНА РИСА: страх і занепокоєння.

Коментар: у шизоїді живе великий страх того, що він не має права на існування, і жах перед власним знищенням. Дивлячись на шизоїда, нізащо не скажеш, що він чогось боїться, проте, це так. В образах, які в нього з’являються, часто присутні відьми, бабаї, смерть і т.п. У шизоїда відсутнє почуття безпеки, і він скрізь відчуває себе ізольованим і чужим. Усе це породжує в ньому величезне почуття гніву, що іноді проявляється у приступах сказу.

Зовнішні ознаки

Тіло довге, вузьке і стиснуте, хоча бувають і товсті шизоїди. Між лівою і правою половинами тіла відсутня рівновага, і на вигляд воно здається нескоординованим, незграбним (мал. 1.)

Головувін тримає трохи схиленою убік (це помітно при розмовах із ним).

Очіпорожні, погляд розсіяний. Він не встановлює контакт очима, уникає його. Погляд також може бути зацькованим, а навколо очей присутня сильна напруга.

Щелепаподовжена і квадратна знизу.

Шиядовга, туга, часто тонка.

Руки і ноги довгі, холодні, і він погано ними управляє.

Грудитуго стиснуті. Отже, у жінки-шизоїда просто неможливі великі груди.

Живітпухкий.

Хребетчасто буває скривлений (через те, що шизоїд звикнув перебувати «поза тілом»).

захисти

1. «Відхід», у просторіччі – «відліт». Цей захист можна побачити під час розмови. У шизоїда скляніють очі, хоча сам він робить вигляд, що уважно слухає вас і навіть підтакує. У себе його можна помітити по тому, як вас охоплює якесь легке почуття нудьги, напруги. Тоді в голові піднімається легкий туман, і ви опиняєтесь невідомо де. Звуки в цей час приглушуються, образ співрозмовника тьмяніє. Цей захист триває секунди, хвилини або години.

2. «Не в собі». Цей захист виникає внаслідок дуже сильної психічної або фізичної травми. Людина виглядає так, наче вона знаходиться «не в собі». Цей захист «ставиться» на місяці і на роки.

3. «Голки». У нашій мові є вирази «наїжився», «виставив голки», що дуже точно передає те, що відбувається з людиною, яка застосовує цей захист. Співрозмовник на такі дії відповідає відстороненням, тому що «виставлені шизоїдом голки» дійсно «колються». На свідомому рівні ми відчуваємо це як деякий дискомфорт і почуваємо, що людина не хоче з нами розмовляти.

ЗАГАЛЬНІ ЗАУВАЖЕННЯ ЩОДО усіх ЗАХИСТІВ

1. Усі захисти відбуваються на позасвідомому рівні і спрямовані тільки на одне – захистити людину, коли їй загрожує якась небезпека.

2. Немає ні поганих, ні гарних захистів, ні моральних, ні аморальних, ні м’яких, ні жорстких. Вони такі, які є, і все.

3. Захисти, незважаючи на свою корисність, впливають на якість проживання нашого життя. Застосовуючи свої захисти, ми або випадаємо з життя, або спотворюємо його сприйняття, невірно розуміючи значення того, що з нами відбувається.

4. Єдиний спосіб щось зробити з цими захистами – це навчитися усвідомлювати їх, тоді ці захисти «відпадуть» самі по собі.

Взаємини

1. Шизоїд спонукає людей до інтелектуальних взаємин. Це означає, що навіть, якщо ви вперше зустрілися з ним і він буде мовчати, ви все рівно почнете розмовляти з ним про високі матерії і розумні речі; про земні справи з ним важко вести мову.

2. У його мові, як правило, відсутні займенники, а пропозиції – безособові. Адже він не сприймає своє фізичне існування і не відчуває ні себе, ні своє тіло, ні інших людей. Шизоїд нічого конкретного говорити не вміє. Це значить, що він із вами буде говорити про космос, про духовність, про любов, але якщо в нього запитати, що робити конкретно, як розв’язати ситуацію, він подивиться на вас порожнім, нерозуміючим поглядом і продовжить розмірковувати на попередні теми.

3. Там, де виникає небезпека, шизоїда ніколи не буде. Якщо він вважає, що йому десь бути не треба, ви скільки завгодно можете намагатися змушувати його бути там, але вам це не вдасться. (Так діють його захисні системи, саме для охорони від небезпеки вони і були створені; і ще для того, щоб не переживати страхи, перед власним знищенням і гнів, породжений цим страхом).

Сексуальність

Секс йому потрібний, щоб відчути в собі життя. Тому багато шизоїдів починали займатися онанізмом, а іноді і мати статеві стосунки в самому ранньому віці, ще до семи років. Сексуальні фантазії на різноманітні теми завжди супроводжують внутрішнє життя шизоїда, тому що у зовнішньому плані він погано сходиться з людьми і віддає перевагу самотності й ізоляції.

психовалеологічна робота над собою

Шизоїду необхідно побачити й усвідомити свої основні обмежувальні переконання, які породжуються страхом перед власним знищенням. Йому також необхідно навчитися жити з новими думками, завдяки яким він зможе набути справжньої сили й гармонійності.

Основні обмежувальні переконання:

  1. Щось погане зі мною відбувається.

  2. Я не ту планету / не той час вибрав.

  3. Я не належу до цього світу.

  4. Я ізгой у цьому світі, моя доля – самотність.

  5. Негативна мета:«Я не хочу довіряти собі і своєму тілу». «Якщо я дозволю собі довіряти і діяти, я буду зруйнований».

  6. Основне твердження-маска:«Я покину тебе до того, як ти покинеш мене».

  7. Нижче «Я» або базові емоції:«І ти також не існуєш».

Коментар:

1. Подвійний вузол, що позбавляє шизоїда ефективності: «Існувати, значить померти, а смерті я теж не хочу». (Подвійний вузол призводить до нерухомості і цілком позбавляє людину можливості вибору потрібного варіанта дій. Подвійні вузли виникають через прив’язаність до однієї з протилежностей).

2. Шизоїду не треба «далеко бігати», щоб знайти єдність із світом і не проживати своє життя на самоті, уникаючи близькості. Усе, що йому треба, – це просто дивитися всередину себе. Спочатку він побачить свої основні обмежувальні переконання, що часто приходять йому в голову. Потім він помітить обмежувальне твердження-маску. Познайомившись із нею, не оцінюючи і не заперечуючи нічого, маска відступить, відкриваючи так зване нижче «я» або базові емоції. (Тут мається на увазі, що шизоїд не усвідомлює ні себе, ні оточуючих людей, ні зовнішній світ – вони нереальні для нього, оскільки він відокремився від них).

Через якийсь час, а може і відразу після того, як ви працюєте свої обмежувальні переконання, маску і нижче «Я», на поверхню свідомості підніметься високоорганізована частина вашого «Я», що скаже: «А я дійсно існую!»

РОБОТА З ТІЛОМ

Особливості фізичних вправ:

а) спочатку фізичні вправи повинні бути мінімальними – декілька хвилин;

б) головне в них – переживати почуття задоволення від того, що тіло рухається, працює і може робити якісь вправи;

в) почуттю задоволення треба дати поширитися по тілу і запам’ятати це почуття, тоді згодом буде набагато легше повертатися до фізичних дій;

г) не повинно бути ніякого насильства над собою.

ПРОЯВ ПРОТИЛЕЖНОСТІ

Допоможе вам перейти в позитивну складову вашого характеру (у вище «Я») – опрацювання наступного питання:

  • А як би я себе відчував / поводився / спілкувався з однолітками, якби «опустився на землю» і дозволив собі жити й існувати в цьому світі, дозволив собі спілкуватися з людьми?

Далі ви, спокійно розмірковуючи над змістом цього питання без усякого тиску і поспіху, дозволяєте проявитися відповіді у вашому розумі – так само, як це відбувається при проявленні фотографії. Таким чином, ви, як по містку, переходите з однієї протилежності в іншу. А що проявилося у вашому розумі, те проявиться і зовні. Зовнішнє дорівнює Внутрішньому.

Коментар: коли ви маєте справу з непроявленою складовою свого характеру, цілком неможливо уявити собі відповідь на це питання. Немає ніякої думки, ніякого уявлення про те, як все це може виглядати, перед внутрішнім поглядом постає чорна пустота. Але, якщо ви продовжите тримати перед собою це питання, в якийсь момент ви помітите, що мигнула перша іскорка розуміння – крихітна, ледь помітна. Через якийсь час мигне ще одна іскорка, потім їх стане більше, і поступово картина почне прояснятися. Тут головне – нікуди не поспішати і слухати себе, а час зробить все інше.

ВИЩЕ «Я» (або позитивна складова характеру)

Шизоїди – це духовні й обдаровані незліченними талантами люди. Але головний їх недолік у тому, що вони бояться втілювати свої таланти в життя, вони ж заперечують і не приймають його. У них багата уява, і вони блискучі мислителі, що володіють багатьма новаторськими ідеями. Вони дуже чутливі натури, тому серед них багато творчих людей. У них сильна інтуїція.

Якщо люди, які мають шизоїдні риси характеру, подолають страх перед світом, вони зможуть багато чого дати як людству, так і собі.