Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
80.69 Кб
Скачать

20.Поняття нематеріальних ресурсів, їх види та характеристика.

Нематеріальні ресурси - це складова частина потенціалу підприємства здатна забезпечувати економічну користь протягом тривалого періоду. Поняття нематеріальних ресурсів використовується для характеристики сукупності об’єктів інтелектуальної власності. Інтелектуальна власність – це юридична категорія, яка застосовується для визначення результатів творчої праці людини і закріплення за суб’єктом особистих майнових і немайнових прав пов’язаних з розробкою та використанням створених інтелектуальних продуктів. У складі об’єктів фонду інтелектуальної власності: 1. Об’єкти промислової власності (Винахід, промисловий зразок, фірмове найменування) 2. Об’єкти, що охороняються авторським та суміжними правами (авторське право не поширюється. Офіційні документи, державні символи та знаки; твори народної творчості; повідомлення про новини дня; поточні події, що мають характер звичайної прес-інформації; твори» термін дії авторського права на які закінчився. 3. Інші об’єкти інтелектуальної власності.

21. Поняття, склад і структура оборотних коштів на підприємстві, джерела їх формування.

Оборотні кошти – це предмети праці, які повністю беруть участь у виробничому процесі і переносять свою вартість повністю на вартість виготовленої продукції протягом 1-го виробничого циклу (менше ніж 365 днів)Оборотні кошти поділяються на 2 види: - виробничі оборотні фонди( предмети праці, які споживаються у виробничому процесі) – фонди обігу (засоби підприємства, залучення до обслуговування процесу обігу товарів – готова продукція) За призначенням у виробничому процесі оборотні кошти поділяють на такі групи: 1. Виробничі запаси - сировина, допоміжні матеріали, напівфабрикати покупні, паливо, тара, запасні частини та ін. предмети які використовуються в процесі виробництва. 2. Засоби у витратах на виробництво – незавершене виробництво напівфабрикати власного виробництва та витрати майбутніх періодів. 3. Готова продукція. 4. Грошові кошти і розрахунки – дебіторська заборгованість перед підприємством, а також грошові кошти в нац. Та іноземній валюті.Співвідношення між окремими групами і загальним обсягом оборотних коштів є структурою оборотних фондів. Структура формується під впливом характеру і форми організації виробництва, типу виробництва, тривалості технологічного циклу та умов постачання ресурсів. За джерелами фінансування оборотні кошти поділяють на власні та залучені.

22. Особливості нормування оборотних коштів на підприємстві.

Головною умовою формування та використання оборотних коштів є їх нормування, тобто процес розробки і встановлення обґрунтованих норм і нормативів в сфері використання оборотного капіталу. Нормативи оборотних коштів – це норми витрат, які встановлюються за видами оборотних коштів у вартісному виразі.Нормуванню підлягають оборотні кошти у виробничих запасах, незавершеному виробництві, у залишках готової продукції. Загальна сума окремих нормативів утворює сукупний норматив оборотних коштів підприємства.Ноб=Нвз+Ннв+Нвмп+Нзгп, грн.Норматив оборотних коштів у виробничих запасах визначається за формулою: Нвз=Вдоб.*Тзап., грн. Вдоб- середньодобове споживання матеріалів у вартісному виразі. Тзап- норма запасу в днях Норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві Ннв=Втп*Тц*Кнв, грн. Втп- середньоденний випуск товарної продукції за виробничою собівартістю. Тц- середня тривалість виробничого циклу в днях Кнв – коефіцієнт наростання витратНорматив оборотних коштів у витратах майбутніх періодів. Нвмп=Звмп-Вмп-Смп, грн Звмп – залишки витрат майбутніх періодів на початок планового періоду Смп- сума погашення витрат майбутніх періодів за рахунок собівартості.норматив оборотних коштів у залишках готової продукції. Нзгп-вартість середньоденного випуску готової продукції. Тсклад – норми запасу на складі у днях.