Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 семестр.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
759.81 Кб
Скачать

1. Заповнити таблицю “Класифікація доказів.”

№ з/п

Підстави для класифікації

Вид доказу

В чому практичне значения класифікації доказів?

2. Зібравши у справі достатню кількість доказів, які вказують на вчинення Устюжаніним злочину, передбаченого ч.З ст. 185 КК України, слідчий виніс постанову про притягнення його як обвинуваченого та запросив в РВ УМВС для пред'явлення йому обвинувачення. Устюжанін, з'явившись за викликом, поскаржився на погане самопочуття та попросив слідчого відкласти пред'явлення обвинувачення на один день. Слідчий задовольнив його прохання, після чого об'явив Устюжаніну постанову про застосування щодо нього запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд. В то й же день Устюжанін звернувся зі скаргою до прокурора, вимагаючи відмінити запобіжний захід. У скарзі він вказав, що він не є обвинуваченим, а отже, щодо до нього не можуть бути застосовані заходи кримінально-процесуального примусу.

Чи обгрунтована скарга Устюжаніна? 3 якого моменту особа набуває кримінально-процесуального статусу обвинуваченого?

3. В результаті рейду по охороні громадського порядку співробітниками патрульно-постової служби був затриманий і доставлений в РВ УМВС Мартиросян, який перебував в нетверезому стані. Під час особистого огляду у нього було виявлено та вилучено саморобний пістолет, заряджений п'ятьма патронами. Співробітники ППС написали рапорт та склали протокол особистого огляду Мартиросяна, який був підписаний двома понятими, і передали матеріали слідчому для вирішення питания про порушення кримінальної справи за ознаками ч.1 ст. 263 КК України.

3 метою встановлення підстав для порушення кримінальної справи слідчий направив вилучений пістолет на криміналістичне дослідження. В довідці НДЕКЦ УМВС було вказано, що наданий на дослідження пістолет є вогнепальною зброєю. Слідчий порушив кримінальну справу за ознаками ч.1 ст. 263 КК України та приєднав довідку до матеріалів кримінальної справи.

Оцініть доказове значення вказаного в завданні документу.

4. Побачивши біля прохідної заводу "Точмедприлад" службову "Волгу" з відкритими дверцятами та ключами в замку запалення, 17-річний Павлов заволодів автомобілем, після чого, не справившись з керуванням, заїхав на автобусну зупинку і збив Верещагіна, причинивши останньому тяжкі тілесні ушкодження. Верещагін, який був визнаний потерпілим, заявив у справі цивільний позов.

Який порядок відшкодування збитків у даному випадку?

Варіант №7.

1. Заповнити таблицю "Джерела доказів":

№ з/п

Джерело доказів

Порядок процесуального закріплення

1.

Показання свідка

Протокол допиту свідка, очної ставки

2. Після об'явлення обвинуваченому Семенову про закінчення досудового слідства останнім було заявлено клопотання про його бажання ознайомитися з матеріалами кримінальної справи в присутності захисника Лобанова. Слідчий встановив, що Лобанов недавно був виключений із колегії адвокатів за скоєння дисциплінарного проступку і на даний час працює в правовому кооперативі "Юрист".

Чи може Лобанов бути допущений до участі у справі як захисник? Хто може бути захисником на досудовому слідстві?

3. Учень профтехучилища неповнолітній Кравцов, зламавши з допомогою арматурного прута двері магазину в селі Верхнє, проник в приміщення та здійснив крадіжку промтоварів на суму 1000 гривень. Вкрадені товари він продав, а гроші витратив. Голова райспоживспілки заявив цивільний позов на цю суму. В процесі розслідування кримінальної справи Кравцов був викритий в здійсненні даного злочину, йому було пред'явлено обвинувачення і слідчий з метою забезпечення цивільного позову з'явився на квартиру до батька Кравцова. Останній заявив, що його син не живе з ним вже рік і ніякого майна не має. Слідчий склав протокол про відсутність в обвинуваченого майна, яке підлягає опису.

Після закінчення досудового слідства голова райспоживспілки виявив бажання ознайомитися з матеріалами справи щодо заявленого ним позову, але слідчий відмовив в задоволенні даного клопотання, пояснивши, що у зв'язку з відсутністю в обвинуваченого майна немає необхідності в ознайомленні з матеріалами справи.

Чи забезпечені в даному випадку права цивільного позивача?

4. Бухгалтери Соловйов і Борук за дорученням слідчого провели документальну ревізію, матеріали якої стали приводом для порушення кримінальної справи за ознаками ст. 191 КК України. Один з обвинувачених не погодився з висновками документальної ревізії і слідчий призначив у справі судово-бухгалтерську експертизу. Її проведения було доручено Соловйову.

У висновку судово-бухгалтерської експертизи Соловйов вказав, що методи проведения документальної ревізії вірні і її висновок є обгрунтованим.

Оцініть достовірність висновку експерта. Які особливості його оцінки у кримінальному судочинстві?

Варіант № 8.

1. Класифікуйте докази, зібрані у нижченаведеній кримінальній справі, та вкажіть їх джерела.

В процесі розслідування справи про автотранспортну пригоду слідчий зібрав наступні докази:

  1. допитаний як свідок лікар "швидкої допомоги" Петров пояснив, що коли він надавав постраждалому Терещенко допомогу на місці події, останній був ще живий і повідомив йому, що його збив автомобіль ВАЗ чорного кольору;

  1. свідок Григор'єв показав, що зі слів співслужбовця Васіна йому стало відомо, що сусід останнього по гаражу Треньов ремонтував розбиту фару і виправляв розбите крило на своєму автомобілі ВАЗ чорного кольору; при цьому сусід розповів Васіну про здійснення наїзду на пішохода;

  1. Васін підтвердив на допиті як свідок показания Григор'єва;

  1. підозрюваний Треньов на допиті заперечував свою причетність до наїзду на Терещенка, заявивши, що в цей день він взагалі не виїжджав із гаражу і Васіну ні про яку аварію не розповідав;

  2. під час огляду автомобіля Треньова було встановлено, що ВАЗ-2105 чорного кольору має сліди від виправленої вм'ятини на лівому крилі, відсутнє скло на лівій фарі, а на внутрішній стороні бамперу були виявлені плями темно-бурого кольору, які схожі на кров;

  3. за висновком судово-медичної експертизи плями темно-бурого кольору є кров'ю людини, яка відноситься до першої групи (кров потерпілого також була віднесена до першої групи);

  4. свідок Багаєв показав, що він бачив як легковий автомобіль ВАЗ-2105 чорного кольору на великій швидкості наїхав на громадянина та зник;

  5. з місця події були вилучені уламки скла, які за своїм зовнішнім виглядом схожі на скло від автомобільної фари;

  6. за висновком криміналістичної експертизи вказані уламки складають частину скла від фари автомобіля типу ВАЗ-2105;

  7. вивченням особистості Треньова було встановлено, що він по роботі і в побуті характеризується позитивно, однак двічі притягувався до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

2. Під час досудового слідства і в процесі судового розгляду справи захист Фадеєва і Кузнецова, які обвинувачувались в крадіжці з проникненням в житло, здійснював адвокат Єгоров. На досудовому слідстві обидва обвинувачених не заперечували свою причетність до злочину і визнавали себе винними. При проведенні ж судового слідства Фадеєв змінив попередні показання та став заперечувати свою причетність до скоєння злочину.

Як повинен діяти в даному випадку суд?

3. Терещенко, який обвинувачувався в навмисному вбивстві своєї матері, вчиненому з особливою жорстокістю, під час досудового слідства двічі подавав на ім'я прокурора заяву, в якій відмовлявся від послуг адвоката і повідомляв, що захисник йому не потрібен ні при пред'явленні обвинувачення, ні при ознайомленні з матеріалами справи. Йшлося про адвоката, угоду з яким уклали родичі обвинуваченого. Слідчий своєю постановою прийняв відмову Терещенка від захисника.

Оцініть законність рішення слідчого.

4. 24 травня п.р. о 16 годині 15 хвилин Ніконов був затриманий співробітниками органів внутрішніх справ за підозрою у скоєнні крадіжки згідно зі ст. 106 КПК України. Після передачі справи слідчому і пред'явлення обвинувачення, щодо Ніконова 26 травня п.р, було застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Коли закінчується процесуальний строк утримання Ніконова під вартою на досудовому слідстві?

Варіант № 9

1. Поняття та види процесуальних строків у кримінальному судочинстві, порядок їх обчислення.

2. Соломін обвинувачувався у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України. Викликаний для допиту як свідок батько обвинуваченого Соломін відмовився давати показання про відомі йому обставини вчинення злочину сином.

Як бути слідчому при зазначених вище обставинах?

3. Мешканець м. Києва Іванов був викликаний для допиту як свідок у справі про дорожньо-транспортну пригоду в Московський РВ ХМУ УМВС України в Харківській області. Після допиту свідок став вимагати відшкодування йому витрат на проїзд в залізничному транспортні і пред'явив квиток на проїзд в вагоні класу "люкс". Слідчий виніс постанову про оплату витрат свідка Іванова, виходячи із вартості квитку для проїзду в плацкартному вагоні.

Оцініть дії слідчого.

4. Під час судового слідства у кримінальній справі про злочин, передбачений ст. 125 КК України, була проведена судово-медична експертиза для визначення ступеню тяжкості тілесних ушкоджень. В процесі подальшого розгляду справи потерпілий до видалення судді в нарадчу кімнату для постановления вироку заявив, що ніяких претензій до підсудного не має і просить кримінальну справу закрити.

Після повернення з нарадчої кімнати суддя оголосив постанову про закриття кримінальної справи згідно з п.6 ч.1 ст. 6 КПК України.

Хто повинен відшкодувати судові витрати?

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ДО ІСПИТУ

  1. Поняття, сутність і завдання кримінального процесу, його стадії.

  1. Процесуальна форма і її значення у кримінальному судочинстві.

  1. Поняття і значення принципів кримінального процесу, їх система.

  2. Конституція України і принципи кримінального судочинства.

  3. Принцип законності в кримінальному судочинстві України.

  4. Принципи публічності та диспозитивності.

  5. Принцип презумпції невинуватості і його зміст.

  6. Принцип недоторканності особи і її житла.

  7. Принцип гарантування таємності листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції. Принцип забезпечення невтручання в особисте і сімейне життя особи.

10.Принцип забезпечення підозрюваному, обвинуваченому, підсудному права на захист.

11.Принципи здійснення правосуддя тільки судом та забезпечення незалежності суддів і підкорення їх тільки закону.

12.Принципи здійснення правосуддя на засадах рівності сторін перед законом і судом та змагальності.

13.Поняття і класифікація суб'єктів у кримінальному процесі України.

14.Процесуальний стан слідчого і начальника слідчого відділу. Процесуальна самостійність слідчого.

15.Органи дізнання та їх повноваження у кримінальному судочинстві. Особа, яка провадить дізнання.

16.Поняття учасників процесу.

17.Потерпілий у кримінальному процесі.

18.Поняття і процесуальний стан підозрюваного, обвинуваченого.

19.3ахисник у кримінальному процесі, його права і обов'язки.

20.Порядок призначення захисника у кримінальній справі. Відмова від участі захисника у справі.

21. Умови спільного розгляду цивільного позову і кримінальної справи. Вирішення цивільного позову судом.

22.Цивільний позивач і цивільний відповідач у кримінальному процесі.

23.Представники потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача. Законні представники потерпілого, особи визнаної неосудною або обмежено осудною, неповнолітніх підозрюваного і обвинуваченого.

24.Свідок у кримінальному процесі. Особи, які не можуть бути допитані як свідки.

25.Експерт, спеціаліст і перекладач у кримінальному процесі.

26.Поняті у кримінальному процесі.

27.Поняття і зміст процесу доказування. Суб'єкти доказування.

28.Поняття і значення доказів у кримінальному судочинстві. Класифікація доказів.

29.0цінка доказів як елемент процесу доказування.

30.Належність і допустимість доказів.

31.Способи збирання доказів у кримінальному процесі.

32.Предмет і межі доказування. Джерела доказів у кримінальному процесі України.

33.Показання свідка, потерпілого. Особливості їх перевірки і оцінки .

34.Показания підозрюваного, обвинуваченого. Особливості їх перевірки і оцінки .

35.Речові докази. Порядок, строки їх зберігання і вирішення питання про долю речових доказів.

36.Протоколи слідчих і судових дій, протоколи, складені уповноваженими органами за результатами оперативно-розшукових заходів, інші документи як джерела доказів у кримінальній справі.

37.Види судових витрат і порядок їх відшкодування. Порядок відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину.

38.Порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду.

39.Поняття і завдання стадії порушення кримінальної справи.

40.Приводи і підстави до порушення кримінальної справи. Процесуальний порядок порушення кримінальної справи.

41.Заяви і повідомлення про злочин. Рішення, які приймаються по заявах і повідомленнях про злочини.

42.Нагляд прокурора за додержанням законності на стадії порушення кримінальної справи. Оскарження рішення про відмову в порушенні кримінальної справи.

43.Поняття і значення стадії досудового розслідування кримінальних справ, його складові частини.

44.Дізнання у справах про злочини, що не є тяжкими і особливо тяжкими. Дізнання у справах про тяжкі і особливо тяжкі злочини.

45.Поняття, значення і завдання досудового слідства.

46.Поняття і значення загальних положень досудового слідства.

47.Поняття і види підслідності.

48.Умови і процесуальний порядок об'єднання і виділення кримінальних справ.

49.Додержання строків досудового слідства. Підстави і порядок їх продовження.

50.Поняття і значення взаємодії слідчого з органом дізнання у розкритті і розслідуванні злочинів.

51.Підстави і процесуальний порядок розслідування кримінальної справи групою слідчих.

52.0креме доручення слідчого про виконання слідчих або оперативно-розшукових дій.

5З.Забезпечення слідчим учасникам процесу використання своїх прав; розгляд і вирішення слідчим їх клопотань.

54.Використання слідчим науково-технічних засобів під час провадження у кримінальній справі.

55.Вжиття слідчим заходів щодо забезпечення цивільного позову і можливої конфіскації майна.

56.Виявлення слідчим причин і умов, які сприяли скоєнню злочину, та вжиття заходів до їх усунення.

57.Поняття, система і правові підстави виконання слідчих дій.

58.Процесуальний порядок допиту свідка.

59.Підстави і процесуальний порядок проведення обшуку і виїмки. Процесуальні особливості проведення обшуку або виїмки у житлових приміщеннях.

60.Види оглядів. Підстави і порядок їх проведення. Процесуальні особливості проведення огляду у житлових приміщеннях.

61.Підстави і процесуальний порядок проведення освідування.

62.Підстави і процесуальний порядок провадження експертизи.

63.Процесуальний порядок вилучення або одержання зразків для експертного дослідження.

64. Підстави і процесуальний порядок провадження очної ставки.

65.Пред'явлення особи і предметів для впізнання.

66.Процесуальний порядок відтворення обстановки і обставин події.

67.Підстави, строки і порядок притягнення особи як обвинуваченого.

68.Порядок пред'явлення обвинувачення, роз'яснення обвинуваченому його прав і допит обвинуваченого.

69.Підстави і процесуальний порядок зміни і доповнення обвинувачення на досудовому слідстві.

70.Поняття, значення і система заходів кримінально-процесуального примусу.

71.Види запобіжних заходів у кримінальному процесі України, підстави і порядок їх обрання.

72.Порядок затримання особи, підозрюваної у скоєнні злочину. Оскарження затримання до суду.

73.Підписка про невиїзд.

74.Підстави і процесуальний порядок обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

75.Строк утримання під вартою обвинувачених. Підстави і порядок продовження цього строку.

76.Особиста порука і порука громадської організації або трудового колективу як запобіжний захід.

77.Підстави і процесуальний порядок обрання запобіжного заходу у вигляді застави.

78.Привід як захід процесуального примусу.

79.Поняття, підстави та умови зупинення досудового слідства.

80.3упинення досудового слідства, коли місцезнаходження обвинуваченого невідоме.

81.3упинення досудового слідства, коли психічне або інше важке захворювання обвинуваченого перешкоджає закінченню провадження у справі.

82.3упинення досудового слідства, коли не встановлено особу, яка скоїла злочин.

83.Підстави та процесуальний порядок відновлення досудового слідства у зупиненій кримінальній справі і підстави для закриття зупиненої кримінальної справи.

84.Форми закінчення досудового слідства у кримінальному судочинстві України.

85.Підстави і процесуальний порядок закінчення досудового слідства складанням обвинувального висновку.

86.0бвинувальний висновок, його форма, зміст та значення. Додатки до обвинувального висновку.

87.Підстави і процесуальний порядок закриття кримінальних справ. Процесуальні особливості закриття кримінальних справ у зв'язку із звільненням винної особи від кримінальної відповідальності.

88.Підстави і процесуальний порядок відновлення досудового слідства у закритій кримінальній справі. Оскарження постанови про закриття кримінальної справи, порядок і наслідки розгляду такої скарги судом.

89.Повноваження прокурора та форми прокурорського реагування на порушення законів органами дізнання і досудового слідства при провадженні ними розслідування у кримінальних справах.

90.Поняття, значення та види підсудності кримінальних справ.

91.Сутність, завдання і значення стадії попереднього розгляду справи суддею. Процесуальний порядок попереднього розгляду справи.

92.Процесуальні рішення, які приймаються у стадії попереднього розгляду справи суддею.

93.Завдання і значення стадії судового розгляду. Склад суду при колегіальному розгляді кримінальних справ. Головуючий у судовому засіданні, його повноваження.

94.Межі судового розгляду у кримінальній справі. Підстави і порядок зміни обвинувачення під час судового розгляду.

95.Підготовча частина судового засідання. Значення і порядок провадження судового слідства. Дослідження доказів судом.

96.Судові дебати і останнє слово підсудного. Вирок суду, його сутність і значення, види вироків.

97.3начення і завдання апеляційного провадження у кримінальному процесі України. Рішення апеляційного суду у кримінальній справі.

98.Апеляційні суди. Порядок і строки подання апеляцій. Особи, які мають право на подання апеляції.

99.Розгляд справи за апеляцією. Підстави для зміни або скасування вироку апеляційним судом.

100.Сутність і значення стадії виконання вироку, ухвали чи постанови суду. Порядок вирішення судом питань, пов'язаних із виконанням вироку.

101.Судові рішення, які можуть бути перевірені у касаційному порядку. Особи, які вправі подати касаційну скаргу або касаційне подання. Суди, які розглядають кримінальні справі за касаційними скаргами і касаційними поданнями.

102.Порядок і строки касаційного оскарження і внесення касаційного подання. Порядок і наслідки розгляду справи судом касаційної інстанції.

103.Підстави і порядок перегляду судових рішень в порядку виключного провадження. Особи, які мають право ставити питання про перегляд судового рішення в порядку виключного провадження і судові органи, які здійснюють такий перегляд.

104.Строки перегляду судових рішень в порядку виключного провадження. Дії прокурора по відновленню справи у зв'язку із нововиявленими обставинами.

105.Процесуальні особливості досудового слідства і судового розгляду кримінальної справи щодо особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння в стані неосудності або обмеженої осудності чи захворіла після вчинення злочину на психічну хворобу.

106.Порядок провадження за протокольною формою досудової підготовки матеріалів. Протокол про обставини вчиненого злочину і додатки до нього. Порушення справи прокурором.

107.Процесуальні особливості досудового слідства і судового розгляду справ про злочини, скоєні неповнолітніми.

108.Обставини, які підлягають доказуванню у справах про злочини неповнолітніх.

109.Порядок закриття кримінальних справ про злочини, скоєні неповнолітніми обвинуваченими; про суспільно-небезпечні діяння, скоєні неповнолітніми, які досягли одинадцятирічного віку, але не досягли віку кримінальної відповідальності; про суспільно небезпечні діяння, скоєні дитиною.

110.Особи, які мають право на державний захист і забезпечення безпеки у кримінальному судочинстві, їх права і обов'язки. Процесуальний порядок забезпечення безпеки суб'єктів кримінального процесу.

111.Загальна характеристика кримінально-процесуального права європейських континентальних країн романо-германської правової сім'ї ( Франція, Німеччина, Австрія і інші) та кримінального процесу країн англо-саксонської системи права (Англія, США та інші).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]