Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 семестр.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
759.81 Кб
Скачать

1. Дія кримінально-процесуального закону в часі, просторі та щодо осіб.

2. З метою виконання вимог ст.ст. 218-220 КПК України слідчий роз'яснив обвинуваченому Карпенко його право знайомитися з матеріалами закінченої кримінальної справи. Карпенко відмовився реалізувати вказане право, про що слідчим було відзначено в протоколі.

В підготовчій частині судового засідання підсудний Карпенко заявив клопотання про ознайомлення з матеріалами кримінальної справи. Суддя, який розглядав справу, відмовив у задоволенні заявленого клопотання, мотивуючи своє рішення тим, що підсудному Карпенко була надана можливість ознайомитися з матеріалами справи на досудовому слідстві, але він нею не скористався. Після цього суддя розглянув справу та виніс вирок.

Оцініть дії судді з точки зору принципів кримінального процесу.

3. При проведенні досудового слідства у кримінальній справі про незаконне поміщення Родіна до психіатричної лікарні (ст. 151 КК України), яке здійснював старший слідчий ОВС Усаченко, прокурор району Клюков був присутнім при пред'явленні обвинувачення, а також брав участь у допиті останнього як обвинуваченого. Коли в подальшому справа розглядалася в суді, то державне обвинувачення по ній підтримував Клюков. Підсудний Кравченко заявив відвід обвинувачу, вказавши, що Клюков брав участь у проведенні досудового слідства і завдяки цьому не може об'єктивно оцінити результати судового слідства.

Чи підлягає заявлений підсудним відвід задоволенню? Який процесуальний статус прокурора на різних стадіях кримінального судочинства?

4. В процесі розслідування кримінальної справи про злочин, передбачений ч. 2 ст. 186 КК України, потерпілий Макаров в цивільному позові вимагав, щоб обвинувачений Спірідонов відшкодував заподіяні йому злочином збитки. Слідчий визнав Макарова цивільним позивачем, а щодо Спірідонова виніс постанову про притягнення його як цивільного відповідача.

Оцініть процесуальне рішення слідчого.

Варіант № 2

1. Заповнити таблицю “Принципи кримінального процесу.”

№ з/п

Назва принципу

Стаття закону

Конституція

КПК

Інші закони

2. В ході розслідування злочину, передбаченого ст. 257 КК України, на адресу старшого слідчого у особливо важливих справах Іванова неодноразово надходили анонімні листи з вимогами відмовитися від розслідування справи і погрозами знищити його майно шляхом підпалу. Якось до Іванова з'явився представник садівничого товариства, до якого входив слідчий, і повідомив, що на його (Іванова) дільниці сталася пожежа, в результаті якої повністю згорів садовий будинок та майно, яке знаходилося в ньому. Іванов виїхав на огляд місця події, після чого, повернувшись в свій службовий кабінет, порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 347 КК України, та прийняв його до свого провадження.

Оцініть правомірність дій слідчого Іванова та процесуальне значення прийнятих ним рішень.

3. Сочнову було пред'явлено обвинувачення в тому, що він шляхом зловживання довірою заволодів грошима Євграфова у розмірі 10 тис. гривень (ст. 190 КК України). Оскільки гроші потерпілому так і не були повернуті, Євграфов заявив вимогу про відшкодування заподіяних злочином збитків і постановою слідчого був визнаний цивільним позивачем.

У підготовчій частині судового засідання у даній справі до судді звернувся Сьомін і також попросив визнати його цивільним позивачем. Він пояснив, що півроку тому перед вїд'їздом на роботу вахтовим методом він передав Сочнову на зберігання відеомагнітофон, про що було укладено договір. Після прибуття з вахти Сьомін став вимагати повернення відеоагнітофону, але Сочнов сказав, що він віддав його на деякий час одному знойомому, який недавно виїхав за кордон на постійне місце проживания. До цього часу збитки Сьоміну не відшкодовані.

Як повинен поступити суддя? Чи може пред'явлений Сьоміним цивільний позов розглядатися разом з кримінальною справою?

4. В процесі розслідування кримінальної справи за звинуваченням Кобець в шахрайстві слідчий, допитуючи потерпілих, встановив, що після арешту обвинуваченої до її захисника Горденка зверталося багато громадян, які не були потерпілими у даній кримінальній справі. Вони просили адвоката посприяти в отриманні від Кобець або від її родичів грошей, переданих їй на купівлю валюти за меншим по відношенню до офіційного курсом, пропонуючи взамін не звертатися з заявою в слідчі органи. Слідчий вирішив допитати Горденка як свідка з метою встановлення інших потерпілих від шахрайських дій Кобець.

Оцініть дії слідчого.

Варіант № 3

1. Класифікуйте суб'єкти кримінального процесу і для кожної групи заповніть таблицю:

№ з/п

Суб'єкти кримінально-процесуальної діяльності

Статті КПК, які визначають процесуальний статус

2. Під час розслідування кримінальної справи про крадіжку бензопилки із гаража гр. Велігоши, потерпілий під час допиту повідомив слідчому, що злочин, очевидно, здійснив хтось із його знайомих: або Нікіфоров, або Ілюхін, так як тільки їм було відомо про придбання Велігошою бензопилки. Слідчий виніс постанову про притягнення Нікіфорова та Ілюхіна як підозрюваних по справі, запросив їх до РВ УМВС та допросив їх як підозрюваних.

Дайте оцінку законності та обґрунтованості рішень слідчого.

3. За фактом крадіжки мотоциклу із гаражу Зінчука була порушена кримінальна справа. В результаті проведених слідчих дій та оперативно-розшукових заходів було встановлено, що злочин здійснив Мамедов. На допиті як обвинуваченого Мамедов пояснив, що вкрадений мотоцикл він продав, а отримані гроші витратив.

До закінчення досудового слідства у даній справі до слідчого прийшла заява від страхового товариства “Довіра”, в якій була пред'явлена вимога про стягнення з Мамедова розміру страхової суми, яка була сплачена товариством потерпілому Зінчуку. Його мотоцикл було застраховано в даному товаристві.

Чи може позов страхового товариства "Довіра" розглядатися разом з кримінальною справою?

4. Ковальов та Сисоєв підозрювалися в розкраданні товарно-матеріальних цінностей із продовольчого магазину. Ковальов дав показания про те, що крадіжку з магазину він скоїв сам, а Сисоєва під час цього не було, оскільки він з ним не знайомий та раніше ніколи не зустрічався. Слідчий приєднав до матеріалів кримінальної справи фотознімки, які були зроблені під час огляду місця події, серед яких були фотографії контрольного замку зі слідами злому, пролому дверей та слідів, залишених слідами злому. Крім цього, до справи було приєднано фотознімок, виявлений при обшуку у Сисоєва, на якому він і Ковальов стояли обнявшись серед інших громадян, які позували фотографу.

Дайте порівняльну характеристику доказового значения фотознімків місця події та фотознімку, виявленого під час обшуку у Сисоєва.

Варіант № 4

1. Суд, суддя у кримінальному судочинстві, їх процесуальні повноваження.

2. 17 вересня поточного року неповнолітній Сизов був затриманий в порядку ст. 115 КПК України за підозрою у здійсненні грабежу. 20 вересня п.р. суддею місцевого суду було винесено рішення про обрання щодо Сизова запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. 27 вересня п.р. законний представник неповнолітнього заявив клопотання про звільнення Сизова з-під варти, вважаючи, що встановлений законом строк перебування його в якості підозрюваного закінчився, а обвинувачення не пред"явлено. Слідчий відмовив у задоволенні клопотання, стверджуючи, що в його розпорядженні є ще три дні (тобто до 30 жовтня).

Оцініть обгрунтованість клопотання законного предетавника та рішення слідчого.

3. Володимирову (13 років), Рахімову (20 років), Голованову (18 років) було пред'явлено обвинувачення в тому, що вони проникли в продовольчий магазин і викрали звідти продукта на суму 5 тис. гривень. В процесі подальшого розслідування кримінальну справу щодо Володимирова було виділено в окреме провадження (ст. 439 КПК) і в порядку, передбаченому ст. 7-3 КПК, направлено до суду для вирішення питания про застосування примусових заходів виховного характеру. Від райспоживспілки надійшов цивільний позов про відшкодування матеріальних збитків, які були заподіяні злочином.

Хто і в якому порядку буде відшкодовувати матеріальні збитки?

4. Власов, Петров та Чемченко здійснили п'ять розбійних нападів з метою заволодіння матеріальними цінностями в промтоварних магазинах. Діючи за попереднім зговором, вони, під'їжджали до магазину на автомобілі "Жигулі”, який належав Чемченко, і, погрожуючи сторожу обрізом мисливської рушниці, зв'язували його, після чого зламували запори. Із магазина співучасники, як правило, розкрадали найбільш цінні речі та завантажували їх в автомобіль, після чого Чемченко відвозив украдене до себе додому.

Під час обшуку у Власова в сараї було знайдено та вилучено обріз мисливської рушниці з двадцятьма патронами. У квартирі Петрова слідчим були знайдені ломик "фомка", відмички та зв'язка ключів. За місцем проживания Чемченка були вилучені лише деякі із украдених товарів, так як більшість з них він встиг реалізувати. Під час обшуку у Чемченко був описаний та вилучений його власний автомобіль "Москвич".

Визначте вид речових доказів, виявлених під час обшуків, і їх долю після вирішення справи. Який порядок приєднання до кримінальної справи виявлених при обшуку предметів?

Варіант № 5

1. Процесуальний статус слідчого, його завдання і повноваження.

2. При розслідуванні кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України, судовий медик Сазонов брав участь в огляді трупа як спеціаліст. В подальшому з метою встановлення причин смерті слідчий призначив у справі судово-медичну експертизу, проведения якої було доручено Сазонову.

Чи може Сазонов бути залученим до участі у справі як експерт?

3. В результаті скоєння злочину, передбаченого ст. 123 КК України, потерпілий Горохов півтора місяці перебував на стаціонарному лікуванні в районній лікарні. Прокурор району заявив позов, в якому вимагав відшкодування обвинуваченим витрат лікарні на стаціонарне лікування потерпілого, а також суми грошей, яку Горохов затратив на купівлю ліків та додаткове харчування.

Чи підлягає позов прокурора задоволенню?

4. Розслідуючи кримінальну справу про розкрадання грошей в особливо великих розмірах службовими особами ремонтно-будівельного управління, слідчий пред'явив обвинувачення старшому бухгалтеру РБУ Леоновій в скоєнні злочину, передбаченого ч.5 ст. 185 КК України, і запропонував дати показания з приводу пред'явленого обвинувачення. Леонова заявила, що винною себе визнає частково, оскільки фіктивні відомості на виплату заробітної плати складала не за своєї ініціативою, а за вказівкою керівництва правління. Але хто саме давав їй такі вказівки і який був механізм розкрадання пояснити відмовилась, мотивуючи тим, що боїться помсти зі сторони співучасників. Слідчий запропонував їй розповісти йому про способи розкрадання, пообіцявши не заносити ці показания до протоколу, на що обвинувачена погодилася. Під час проведения наступного допиту він пред'явив Леоновій протокол допиту, в якому були записані показания про способи і роль кожного співучасника у розкраданні, пояснивши, що її розповідь була записана на диктофон, який був схований у шухляді письмового столу. Слідчий відтворив запис і запропонував Леоновій підписати цей протокол. Обвинувачувана від підпису відмовилася. Чи має доказове значення диктофонний запис показань Леонової?

Варіант № 6.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]