Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 семестр.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
759.81 Кб
Скачать

Методичні рекомендації по виконанню контрольної роботи

Самостійна робота студентів передбачає виконання контрольної роботи, яка містить одне теоретичне питання та три практичних завдання. Під час вирішення практичних завдань необхідно дати вичерпну обґрунтовану відповідь, з обов’язковим посиланням на норми діючого законодавства.

Контрольна робота подається до деканату у друкованому вигляді та повинна бути оформлена наступним чином:

1. Шрифт Times New Roman 14 пт.

2. Поля: верхнє - 20 мм, нижнє - 15 мм, праве - 10 мм, ліве - 30 мм.

3. Обсяг – до 20 сторінок.

4. Структура роботи: титульна сторінка, зміст, висвітлення теоретичного питання, вирішення практичного завдання, список літератури.

ВАРІАНТ 1 (А-Д)

1. Загальна характеристика прав пацієнтів.

Практичне завдання:

1. Внаслідок неналежного надання медичної допомоги гр. М., останній помер в одній із лікарень міста. Дружина померлого звернулась до головного лікаря закладу охорони здоров’я з проханням надати медичну документацію, зокрема і копії медичних документів, що необхідно було їй для з’ясування дійсних обставин смерті чоловіка. У відповідь на своє клопотання заявниця отримала лист за підписом головного лікаря, де вказано, що її вимога отримати медичну інформацію суперечить ст. 39 і 40 Основ законодавства України про охорону здоров’я, а матеріали, які вона хоче отримати, можуть бути надані лише органам прокуратури чи суду.

Чи правомірно головний лікар відмовив у задоволенні клопотання дружини гр. М.? Кому в даному випадку головний лікар має право надавати медичну інформацію відповідно до законодавства?

2. У лікарняний заклад звернулася одинока жінка 40 років з проханням зробити їй штучне запліднення. Попередньо вона отримала інформацію про фізичні та інші характеристики донора. Однак ця інформація її не задовольнила і вона за винагороду одержала у одного з лікарів ім’я та прізвище донора.

Дайте правову оцінку діям лікаря.

3. Ідучи двором, гр. М. побачив, що його колишній сусід, а нині безпритульний, гр. К. лежить непритомний. Гр. М. викликав швидку медичну допомогу. Прибувши на виклик, фельдшер медичної допомоги Т. спробувала привести гр. К. до тями, однак він лише стогнав, запаху спиртного від нього не було. Фельдшер Т. відмовилася госпіталізувати хворого, сказавши, що в цьому не має потреби і поїхала, через декілька годин гр. К. помер від інсульту.

Дайте оцінку діям фельдшера Т. Яке право гр. К. було порушено? Яку відповідальність має понести фельдшер?

ВАРІАНТ 2 (Е-И)

1. Права та обов’язки лікуючого лікаря при веденні пацієнта.

Практичне завдання:

1. Дівчина 14 років звернулася до лікаря з проханням зробити їй аборт, термін вагітності становив 5 тижнів. Лікар відмовився переривати вагітність.

Чи правомірно вчинив лікар? Якщо ні, то як він мав діяти.

2. Гр. К. був доставлений до лікарні після автомобільної аварії у непритомному стані. Лікарі ампутували йому ногу. Після лікування К. почав вимагати надати йому копію історії хвороби для оскарження дій лікарів.

Завідуючий відділенням відмовив йому, пояснивши, що копію історії хвороби може видати лише на вимогу правоохоронних органів.

Чи порушено в цьому випадку права пацієнта? Якщо так, то які. Відповідь обґрунтуйте.

3. 19 травня 2007 року о 23 год. 35 хв. на приймальний покій хірургічного відділення був доставлений гр. К. Хворого оглянув черговий лікар-хірург П. та встановив діагноз рак шлунку 4 ст. 20 травня 2007 року о 4 год. хворий К. помер. Згідно висновку судово-медичної експертизи смерть К. настала в наслідок закритої травми живота з розривом тонкого кишківника, що спричинило розвиток перитоніту. Тілесні ушкодження, виявлені у К. на момент його доставки на приймальне відділення, не були несумісними з життям ушкодженнями, однак оскільки діагноз – розрив тонкої кишки – не було встановлено і по медичній документації факт травми відсутній, то і обстеження і лікування проводились нецілеспрямовано. Було встановлено, що лікар-хірург П. при наданні медичної допомоги хворому К. не виконав необхідних діагностичних обстежень.

Дайте оцінку діям лікаря-хірурга П. Які види відповідальності можуть бути застосовані до лікаря П.? Відповідь обґрунтуйте.

ВАРІАНТ 3 (І-М)

1. Правове регулювання трансплантації в Україні.

Практичне завдання:

1. Хлопчик 8 років захворів краснухою, і лист непрацездатності по догляду за ним вирішила взяти його бабуся. Але лікар відмовив їй, пославшись на те, що листок може бути видано лише одному з батьків?

Чи порушив лікар норми діючого законодавства, якщо так, то які?

2. Учень 15 років поступив до лікарні з приступом апендициту. Не дивлячись на те, що його було поінформовано про необхідність оперативного втручання, він не надав на це згоди.

Як повинен у цьому випадку вчинити лікар? У яких випадках згода на медичне втручання не потрібна?

3. Ургентний лікар М. з метою вирішення сімейних проблем своєї доньки виписав своєму зятеві Б. направлення на стаціонарне лікування в психіатричне відділення психоневрологічної лікарні, самовільно встановивши йому діагноз «маніакально депресивний синдром », хоча останній ніколи не перебував на обліку в лікаря психіатра та психічними захворюваннями не страждав.

На підставі виданого направлення Б. доставили в психоневрологічну лікарню, де він перебував 4 дні, доки не був виписаний.

Дайте оцінку діям лікаря М. Яке право гр. Б. було порушено? Яку відповідальність має понести лікар?

ВАРІАНТ 4 (Н-С)

1. Заходи відшкодування шкоди, завданої неналежним лікуванням

Практичне завдання:

1. Чоловіка у центрі міста збив автомобіль, в результаті чого у нього виник відкритий перелом ноги, що супроводжувався сильною кровотечею. Медичний працівник, що опинився поруч, надав йому першу допомогу, після чого звернулися до власника автомобілю, що знаходився поруч, з проханням надати його для перевезення пораненого, автомобіліст йому відмовив. Інші водії також не відреагували на прохання медика.

Дайте правову оцінку даному випадку.

2. 9-річний хлопчик прийшов до лікаря в супроводі бабусі, яка повідомила лікаря, що батьки хлопчика перебувають у відрядженні за кордоном, а у хлопчика болить живіт. Лікар поставив діагноз – гострий апендицит, і терміново спрямував хлопчика для проведення оперативного втручання, пояснивши бабусі, що її згоди та згоди хлопчика достатньо для медичного втручання.

Чи вірно вчинив лікар? Хто є суб’єктом надання згоди на медичне втручання?

3. Гр. М. була невиліковно хвора і страждала від нестерпних болей. Лікар, для того щоб прискорити смерть хворої відімкнув її від апаратів життєзабезпечення. Гр. М. померла.

Дайте правову оцінку діям лікаря. Що таке евтаназія, та які її види?

ВАРІАНТ 5 (Т-Х)

1. Способи захисту прав пацієнтів.

Практичне завдання:

1. Хлопець 17 років, керуючи автомобілем у нетверезому стані, потрапив у аварію. До лікарні він був доставлений без свідомості. Лікар повідомив про факт перебування хлопця у лікарні та його діагноз батькам і органам внутрішніх справ.

Чи законно вчинив лікар?

2. Пацієнтка звернулася до головного лікаря з вимогою замінити лікуючого лікаря. Вона послалася на те, що лікар є некваліфікованим та неуважним до неї. Однак головний лікар їй відмовив, пославшись на зайнятість інших лікарів.

Чи вірно вчинив головний лікар? Що може зробити пацієнтка у цій ситуації?

3. Хлопчика збив автомобіль, оскільки це було поряд з приватною стоматологічною клінікою, то перехожі прибігли за лікарем. Черговий лікар був у процедурній, і, дізнавшись від медсестри у чому справа, доручив їй зателефонувати до швидкої. Лікар не поцікавився, у якому стані перебуває хлопчик і продовжив працювати.

Який професійний обов’язок лікар не виконав? Чи можуть лікаря притягти до кримінальної відповідальності, якщо так, то який склад злочину міститься у його діянні?

ВАРІАНТ 6 (Ц-Я)

1. Правове регулювання проведення медичних експериментів.

Практичне завдання:

1. Громадянин С. страждав на стенокардію, і перебуваючи на лікуванні систематично порушував лікарняний режим: зловживав спиртними напоями, вчиняв бійки з персоналом лікарні. Лікуючий лікар звернувся до головного лікаря із заявою про відмову від лікування С. і з дозволу головного лікаря С. було виписано.

Чи правомірні дії головного і лікуючого лікаря?

2. Хворий на шизофренію Б. сварився, кидався посудом, тому сусіди звернулися до психіатричної лікарні, де він перебував на обліку, з проханням госпіталізувати його. Сам хворий і його матір (законний представник) були проти госпіталізації, але медики на це не зважили.

Дайте правову оцінку ситуації. Який порядок госпіталізації осіб, що страждають тяжкими психічними розладами? Якими нормативними актами він встановлений?

3. Під час чергування молодого хірурга Д., який не мав досвіду, у районну лікарню поступив хворий П. з гострим животом. Хірург прийняв рішення оперувати пацієнта. Через дві доби П. помер, з’ясувалося, що через погане накладення хірургічних швів у П. розвинувся перитоніт, від якого він помер.

Чи підлягає молодий лікар кримінальній відповідальності? Відповідь обгрунтуйте.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]