Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригинал.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

1.3. Об’єми вільного часу людей похилого віку

На думку відомого радянського геронтолога И. В. Давыдовского старість - це "просто осінь життя, останній її етап... ". При правильному ж підході і використанні засобів адаптивної рухової рекреації старість може стати "золотою осінню" життя.

У людей літнього віку значно зростає об'єм вільного часу, відбувається перенесення акценту з трудової діяльності на досуговую. У теж час у людей третього віку залишається прагнення продовжити звичний ритм і темп життя. І сфера дозвілля, у тому числі освітня діяльність, в таких умовах стає однією з головних сфер самореалізації і прояву активності літніх людей. Найважливішим показником якості життя літньої людини є якість його дозвілля. В результаті участі в діяльності цієї організації якість дозвілля покращується. Чому сприяє пропаганда здорового способу життя, отримання нових знань, можливість самореалізуватися і проявити себе.

У сучасному суспільстві люди третього віку зберігають відносно високий рівень соціальних зв'язків. При цьому на перший план висуваються всякого роду захопленості громадською роботою, домашніми і любительськими видами праці, самообразвитием, культурнодосуговой діяльністю. Іншими словами, з виходом на пенсію при активній адаптації до нових умов мають місце і навіть можуть посилюватися процеси ресоциализации особи, розвитку її соціальної включеності в громадське життя. Народний університет "Третій вік" є агентом соціалізації літніх людей, він дає можливість літнім ивановцам з виходом на пенсію почати нове життя, зробити те, на що раніше бракувало часу отримувати нові навички, знання, упізнавати нових людей, розширити кругозір, якнайповніше реалізувати себе.

РОЗДІЛ 2

КОНСТРУЮВАННЯ ПРОГРАМ РЕКРЕАЦІЙНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ

2.1. Перелік рекреаційних занять, що сприяють задоволенню людей похилого віку

При організації культурно-дозвіллєвої діяльності людей старшого віку, варто враховувати:

• особистість самої людини;

• відносини і контакти людей старшого віку з навколишнім середовищем і, насамперед, із сімейним мікросередовищем;

• культурно-дозвіллєві форми і методи, що активно впливають на особистість літньої людини, на її соціальну реабілітацію і положення в суспільстві.

Призначення дозвіллєвих технологій — допомогти людям старшого віку освоїти навички спілкування, необхідні для адаптації в соціокультурному оточенні. Існують психологічні закономірності, що прискорюють інтеграційні процеси в суспільство, соціальну адаптацію. Важливо уміти вибрати і запропонувати старшій людині таке цікаве заняття, що не дозволяло б йому зосередитися на своїх хворобливих відчуттях і переживаннях. Найчастіше такі заняття зв'язані з прикладною художньою і технічною творчістю, а також з більш пасивними видами діяльності — читанням, переглядом телепередач, слуханням радіо і так далі. Завдяки ним у людей старшого віку поліпшується самопочуття, полегшується хворобливий стан.

Високу ефективність показують індивідуальні програми самореабілітації, що включають у себе систему різноманітних спеціальних тренінгів, що чергують розумові і фізичні навантаження, інтенсивність яких зростає в міру поліпшення стану літнього пацієнта. Навіть механічне завчання і використання стереотипних наборів дій, необхідних у стандартних культурних ситуаціях, дає людині можливість знайти визначений ступінь самостійності.

Реабілітація, соціальна адаптація і формування незалежного способу життя людей старшого віку у значній мірі залежить від участі в ньому різних фахівців (медиків, психологів, педагогів, дефектологів, соціальних педагогів, фахівців культури, фахівців з реабілітації інвалідів і ін.). У цьому процесі необхідна взаємодія вчених і практиків, державних і недержавних установ, широких прошарків громадськості, засобів масової інформації. У задачі використовуваних технологій входить нейтралізація й усунення причин ізоляції людей старшого віку у соціокультурній сфері; прилучення їх до професійної соціокультурної діяльності, надання їм конкретної допомоги відповідно до їх можливостей і інтересів; підтримка літньої людини в області відпочинку та дозвілля з обліком етнічних, вікових, конфесіональних і інших факторів. При проведенні роботи з людьми старшого віку необхідно створити доступне, безбар'єрне середовище. Використання спеціальних технічних засобів, пристосувань, приладів, що полегшують орієнтацію, мобільність, спілкування, передачу інформації, є основною вимогою до організації корекційної допомоги.

При організації відпочинку та дозвілля варто враховувати фізичний і емоційний стан літньої людини, а також стан її зору, слуху, мобільності. Знаючи про зниження працездатності людей старшого віку, необхідно регламентувати тривалість занять, кількість пауз і перерв для розминок з обліком їх фізичних, когнітивних і психоемоційних можливостей. Особливої уваги вимагає методика оцінки результатів діяльності відпочиваючих. Не завищуючи і не занижуючи їх, варто підкреслювати ті сторони, що ведуть до успіху.

Ринок рекреаційних послуг має у своєму розпорядженні 67 типів рекреаційної діяльності, що вміщує в собі більш ніж 100 тис. рекреаційних занять. Такі різновиди можуть складати різні комбінації циклів рекреаційних занять. Для цього скористаємося таблицею типів рекреаційної діяльності.

Таблиця 2.1

Типи рекреаційної діяльності що доступні більшості людей похилого віку

Індекс ТРД

Назва ТРД

Приклади ЕРЗ

Β1

В12

Купання

Прогулянка

Купання у відкритому водоймищі,зимове купання,купання у джерелах і т.д.

Ходьба у режимі що щадить

В14

Спілкування

Бесіда, розмова, обмін думками

В18

В22

Кліматолікування

Екскурсії автобусні

Цілюще повітря, комфортна погода

Місцеві пізнавальні поїздки у супроводі екскурсовода за допомогою автобуса

В23

Екскурсії піші

Місцеві пізнавальні прогулянки з екскурсоводом

В24

В27

Відвідування музеїв

Рибна ловля

Пізнавальне відвідування музеїв, виставок

Зимова ловля,спінінг,проводка і т.д.

В42

Театр

Відвідування вистав, концертів

В62

Участь у місцевих святах

Участь у побутових святах:день народження

В67

Творчі заняття

Літературні заняття, живопис

Отже, згрупуємо типи рекреаційних занять у існуючі можливі комбінації.

Кліматично-прогулянковий цикл рекреаційної діяльності: ( В12 прогулянки, В14 спілкування, В18 кліматолікування). Окреслена група рекреаційних занять потребує відвідування природних територій.

Прогулянково-пізнавальний цикл рекреаційної діяльності: ( В22 екскурсії автобусні, В23 екскурсії піші, В24 відвідування музеїв).

Культурно-пізнавальний цикл рекреаційної діяльності: ( В42 театр, В62 участь у місцевих святах, В67 творчі заняття). Дана група занять допомагає людям похилого віку проявити свої комунікативні якості.

Активно-оздоровчий цикл рекреаційної діяльності: ( В1-купання,В27-рибна ловля). Така група занять обрана оскільки люди похилого віку потребують помірної фізичної, рухової активної діяльності.

2.2. Комбінації рекреаційної діяльності дітей молодшого шкільного віку

Люди, що вийшли на пенсію, можуть використовувати вільний час, беручи участь у суспільній роботі, здійснюючи різні соціокультурні програми і проекти, у тому числі і туристичні. Для літньої людини туризм надає реабілітаційні можливості, підвищуючи інтерес до життя і збільшуючи життєву активність. Основними функціями туризму із соціальної точки зору є: компенсаторна, відбудовна, реабілітаційна. Розвиток соціального туризму, розробка туристських програм з урахуванням приступності для людей зі спеціальними нестатками — усе це створює рівні можливості для здійснення права на відпочинок, для прилучення до культурних цінностей. Туризм стає стилем життя сучасної людини, у тому числі і багатьох людей старшого віку.

Для розробки широкої пропозиції рекреаційних послуг людям похилого віку, визначимо об’єми різновидів часу відпочинку: людина похилого віку не обмежена у часі.Це означає, що програми по задоволенню рекреаційних потреб можуть бути такі: щоденної рекреації, щотижневої рекреації, щоквартальної рекреації, щорічної рекреації. Це можуть бути програми короткотривалого відпочинку та тривалого.

Нами визначені такі цикли, як кліматично-прогулянковий цикл рекреаційної діяльності: ( В12 прогулянки, В14 спілкування, В18 кліматолікування). Окреслена група рекреаційних занять потребує відвідування природних територій.

Прогулянково-пізнавальний цикл рекреаційної діяльності: ( В22 екскурсії автобусні, В23 екскурсії піші, В24 відвідування музеїв). Така група занять обрана для підвищення інтелектуального рівня та пізнання чогось нового.

Культурно-пізнавальний цикл рекреаційної діяльності: ( В42 театр, В62 участь у місцевих святах, В67 творчі заняття). Дана група занять допомагає людям похилого віку проявити свої комунікативні якості.

Активно-оздоровчий цикл рекреаційної діяльності: ( В1 купання, В27 рибна ловля). Така група занять обрана оскільки люди похилого віку потребують помірної фізичної, рухової активної діяльності. Однак не усі види дозвілля і відпочинку прийнятні для людей старшого віку з обмеженою рухливістю. У цьому випадку потрібно допомогти такій людині визначитися у виборі форми дозвілля, уважно вивчити її інтереси і схильності, визначити способи модифікації й адаптації клієнта для полегшення його участі в проведенні дозвілля і відпочинку. Як відпочинок та дозвілля можна використовувати різні ігри.

Для більшості людей похилого віку доступним і корисним буде кліматично-прогулянковий цикл.

Активно-оздоровчий для підтримання фізичного здоров’я людей похилого віку.

Культурно-пізнавальний для реалізації потреб у спілкуванні та духовному розвитку.

У середньому і похилому віці навантаження повинні носити рівномірний характер і протікати в більш спокійній емоційній обстановці.

Багато видів рекреаційних занять комбінуються. Стійка комбінація повторюваних рекреаційних занять за визначений відрізок часу називається циклом рекреаційний діяльності.

Проте необхідно здійснити пошук суб’єктів,що створюватимуть дані програми.

РОЗДІЛ 3

СУБ’ЄКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА СТВОРЕННЯ РЕКРЕАЦІЙНИХ ПОСЛУГ ДЛЯ ЛЮДЕЙ ПОХИЛОГО ВІКУ