Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригинал.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
111.62 Кб
Скачать

1.2. Сутність рекреаційних потреб людей похилого віку

Продовження активного періоду життя - найважливіша мета не лише будь-якої людини, але і найважливіше завдання будь-якого цивілізованого суспільства.

По одному з припущень антропологів людина змогла стать процвітаючим видом завдяки збереженню в співтоваристві престарілих особин, які займалися вихованням і передачею досвіду самим молодшим членам сім'ї.

Нині, коли батьки найчастіше зайняті матеріальним забезпеченням сім'ї, саме роль старшого покоління у вихованні виходить на перший план. І активна, необтяжена хворобами, соціальною і матеріальною незахищеністю, старість стає не лише особистою, але і державною проблемою.

На продовження активного періоду життя впливають безліч чинників : матеріальних, соціальних, психологічних, біологічних, генетичних і т. д. Але провідним чинником, безумовно, являється мотивація до активного творчого довголіття, яка багато в чому залежить від фізичного і психологічного здоров'я людини.

У рамках адаптивної рухової рекреації для осіб літнього віку розроблений досить великий арсенал засобів, методів, прийомів і підходів, які орієнтовані на формування деятельностной мотивації, позитивного психоемоційного стану і зацікавленого відношення до активного довголіття.

Адаптивна рухова рекреація є видом адаптивної фізичної культури, що дозволяє реалізовувати потреби осіб з обмеженими можливостями здоров'я в руховій активності, відпочинку, дозвіллі, спілкуванні. Рекреація(від латів. "recreo") - означає освіження сил, розвага, відпочинок. Додавання "рухова" конкретизує поняття, означає, що в процесі відпочинку переважає рухова діяльність з використанням провідного засобу - фізичної вправи, а "адаптивна" підкреслює, що має пряме призначення для осіб з обмеженими можливостями здоров'я. Адаптивна рухова рекреація включає рухову і ігрову діяльність по створенню святкових заходів, активного відпочинку, дозвілля.

У літньому віці в першу чергу вирішуються завдання, пов'язані з профілактикою захворювань, відновленням функцій організму, підвищенням рівня здоров'я. Тому на перше місце виходить оздоровчий і реабілітаційний аспекти адаптивної рухової рекреації літніх людей, яка реалізується в групах здоров'я, кухлях по інтересах, оздоровчих центрах, корекційних установах, будинках відпочинку, а також соціальних установах, - у будинках престарілих.

Загальновідомо, що для підвищення ефективності зайняття фізичною культурою, у тому числі з літніми людьми, потрібне використання засобів комплексної дії на організм, що включають фізичні, психологічні і емоційні аспекти. Такими широко відомими психофізичними оздоровчими системами є йога, цигун і тай-цзи-цуань.

Досвід роботи з літніми людьми в групі здоров'я "Оновлення" показав, що арсенал використовуваних засобів у рамках адаптивної рухової рекреації має бути різноманітним. Так, в групах здоров'я що займаються окрім вищеперелічених оздоровчих систем велика увага приділяється вправам, спрямованим на відновлення м'язової сили.

Адаптивна рухова рекреація з успіхом застосовується і в соціальних установи постійного(або тимчасового) перебування осіб літнього і старечого віку("Удома престарілих"). Життя цих установ підпорядковане певному режиму дня і внутрішньому розпорядку, що зроблено для спрощенішого(легкою) орієнтування підопічних і іноді зводиться до діяльності, пов'язаної лише з уранішнім туалетом, живленням, прогулянками і нічному сну. У більшості соціальних установ відсутність досуговой діяльності - найважливішого елементу активного довголіття, призводить до збіднення життя підопічних.