Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
155.82 Кб
Скачать
  1. Поняття та види об’єктів цивільного права.

Стаття. 177 ЦКУ. Об'єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше май­но, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої ді­яльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага.

1. Об'єктами цивільних прав є ті матеріальні та духовні цінності, з приводу яких особи та соціально-публічні утворення вступають у цивільні відносини. Коментована стаття не містить вичерпного переліку об'єктів цивільних прав, пропо­нуючи лише приблизні орієнтири у цій сфері, називаючи, зокрема:

1) речі;

2) інше майно;

3) майнові права;

4) результати робіт;

5) послуги;

6) результати інтелектуальної, творчої діяльності;

7) інформацію;

8) інші матеріальні та нематеріальні блага.  Речі — це предмети матеріального світу, щодо яких можуть виникати цивільні права та обов'язки (див. ст. 179 ЦК та коментар до неї). Речі являють собою частину довкілля, відокремлену чи невідокремлену від інших його частин. Як слідує з коментованої статті, поняттям речей охоплюються також гроші та цінні па­пери. При цьому гроші виступають як законний платіжний засіб (ст. 192 ЦК). Разом із тим, вони можуть бути самостійним об'єктом майнових прав (наприклад, предметом колекціо­нування, договорів позики, зберігання тощо). Цінним папером є документ встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право і вико­нує низку інших функцій (див. ст. 194 ЦК і коментар до неї). Майно, як особливий об'єкт, — це окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки (див. ст. 190 ЦК і коментар до неї). Майнові права — це цивільні права, що виникають стосовно майна. Вони мають економічний зміст, споживчу цінність і можуть бути виражені у грошовій формі. Результати робіт — це ті матеріальні або духовні цінності, які створюються на за­мовлення учасника цивільних відносин зусиллями іншого учасника таких відносин. Послуги — це робота, яка виконується одним учасником цивільних відносин для за­доволення матеріальних або духовних потреб іншого учасника таких відносин. Якщо по­слуги мають матеріальний результат, то він, як правило, невіддільний від самої діяльності. Результати інтелектуальної, творчої діяльності та інші об'єкти права інтелектуальної власності створюють цивільні права та обов'язки відповідно до книги четвертої цього Ко­дексу та інших законів. Результатами інтелектуальної, творчої діяльності є твори науки, літератури, мистецтва незалежно від форми, призначення, цінності, а також способу від­творення (див. ст. 199 ЦК, книгу IV ЦК і коментар до них). Інформацією є документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що мали або мають місце у суспільстві, державі та навколишньому середовищі (див. ст. 200 ЦК і коментар до неї). Нематеріальними благами (або ж особистими немайновими благами) є: здоров'я, життя, честь, гідність, ділова репутація, ім'я (найменування), авторство, свобода літера­турної, художньої, наукової і технічної творчості, а також інші блага, які охороняються цивільним законодавством (див. ст. 201, книгу II ЦК і коментар до них).