Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MizhnarEkonom_mag_vstypni.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
240.64 Кб
Скачать

Тема 9. Валютно-фінансові та платіжні умови зовнішньоекономічних угод

Валютні умови зовнішньоторговельних розрахунків. Валюта ціни. Валюта платежу. Умови перерахунку валюти ціни у валюту платежу. Валюта контракту.

Поняття й особливості міжнародних розрахунків. Суб’єкти та правова основа міжнародних розрахункових відносин. Фактори, що впливають на стан міжнародних розрахунків.

Механізм міжнародних розрахунків. Способи платежу. Платіж готівкою. Авансовий платіж. Платіж у кредит. Засоби платежу. Форми міжнародних розрахунків за ступенем вигідності для експортера та імпортера. Акредитивна форма розрахунків. Ознаки класифікації та види акредитиву. Інкасова форма розрахунків, її види і схема. Платежі за відкритим рахунком. Банківський переказ, його схема.

Тема 10. Кредитування у зед

Міжнародний кредит (МК) як економічна категорія. Принципи і функції МК. Роль МК у розвитку виробництва. Класифікація кредитів у системі зовнішньоторговельних розрахунків. Форми кредитування експорту, їх призначення та види. Форми кредитування імпорту. Різновиди комерційних кредитів. Різновиди банківського кредитування. Акцептний кредит, схема його здійснення. Овердрафт. Акцептно-рамбурсний кредит, схема його здійснення. Спільне фінансування як форма кредитування країн, що розвиваються. Проектне фінансування як форма довгострокового міжнародного кредитування, його принципи.

Сутність лізингу. Фактори, що сприяли розвитку лізингових відносин. Переваги і недоліки лізингу. Види лізингових операцій. Методи розрахунку лізингових платежів. Характеристика форм лізингових угод.

Факторинг, його види та схема. Форфейтинг, його механізм. Методи визначення величини дисконту та суми платежу форфейтора продавцеві боргових зобов’язань.

Валютно-фінансові та платіжні умови МК. Термін МК та фактори, що на нього впливають. Грант-елемент МК. Види забезпечення МК. Фінансово-товарне забезпечення. Юридичне забезпечення кредиту. Способи повернення платежу при комерційному кредиті.

Тема 11. Страхування у зовнішньоекономічній діяльності

Сутність страхування ЗЕЗ. Значення, основні критерії, форми та функції страхування. Основні види страхування у зовнішній торгівлі. Види та схема особистого страхування. Майнове страхування, його види. Об’єкт страхових відносин при страхуванні відповідальності.

Методи страхування від валютного ризику. Форвардні операції, хеджування, строкові угоди, угоди “спот”. Валютні обмеження, їх види. Прямі валютні обмеження. Мультивалютні обмеження. Індексні обмеження.

Зміст міжнародних страхових операцій. Групи міжнародних страхових операцій. Посередницьке страхування. Операції міжнародного перестрахування.

Тема 12. Ефективність зовнішньоекономічної діяльності підприємств

Зміст категорії “ефективність ЗЕД” та її зв’язок з основною метою зовнішньої торгівлі. Критерії оптимальності ЗЕД. Методологічні підходи до обчислення показників економічної ефективності зовнішньої торгівлі. Методика визначення показників госпрозрахункової ефективності експорту та імпорту товарів за готівку. Методика визначення показників ефективності при продажі товарів у кредит.

Сутнісні характеристики та особливості спільних підприємств (СП). Переваги та недоліки залучення іноземного капіталу у формі створення СП. Визначення економічної ефективності створення і функціонування спільного підприємства (СП). Етапи визначення економічної ефективності СП. Методика обрахунку системи показників економічної ефективності створення і діяльності СП як єдиного цілого. Методика обчислення економічної ефективності створення і діяльності СП з позиції українського партнера. Оцінка ефективності участі в СП іноземного партнера.

Питання, що виносяться на співбесіду

з курсу “Зовнішньоекономічна діяльність”

для вступників на освітньо-кваліфікаційний рівень

магістр”

спеціальності 8.050103 – “Міжнародна економіка”

  1. Розкрийте зміст, функції та класифікацію зовнішньоекономічних зв’язків. Обгрунтуйте необхідність та значення зовнішньоекономічних зв’язків в економічному розвитку України.

  2. Визначте принципи, аспекти і склад зовнішньоекономічної політики держави. Розгляньте особливості та пріоритети зовнішньоекономічної політики України.

  3. Розгляньте критерії класифікації суб’єктів ЗЕД. Охарактеризуйте суб’єкти ЗЕД.

  4. Розкрийте мету, охарактеризуйте рівні, методи та органи регулювання ЗЕД.

  5. Розкрийте роль держави в регулюванні зовнішньоекономічного сектора економіки. Охарактеризуйте діяльність органів державного регулювання ЗЕД в Україні, їх цілі та інструментарій.

  6. Розгляньте економічну природу митного тарифу та його елементи.

  7. Проаналізуйте особливості визначення країни походження товару.

  8. Охарактеризуйте сутність та здійсніть упорядкування митного тарифу за критеріальними ознаками.

  9. Охарактеризуйте специфічне, адвалорне, альтернативне, комбіноване мито: їх переваги і недоліки.

  10. Визначте суть, класифікацію нетарифних методів регулювання ЗЕД. Розкрийте особливості використання нетарифних методів в Україні.

  11. Охарактеризуйте ліцензування як традиційний метод кількісного нетарифного регулювання. Розгляньте види ліцензій.

  12. Розгляньте квотування як традиційний метод кількісного нетарифного регулювання. Охарактеризуйте види квот.

  13. Охарактеризуйте приховані методи протекціонізму.

  14. Охарактеризуйте поняття “міжнародний комерційний контракт”, його ознаки, принципи, особливості та функції.

  15. Розгляньте критерії класифікації міжнародних комерційних контрактів та охарактеризуйте їх види.

  16. Охарактеризуйте структуру і умови зовнішньоторговельного контракту.

  17. Розгляньте сутність міжнародних транспортних відносин та класифікацію транспортних перевезень.

  18. Охарактеризуйте базисні умови постачання. Особливості групування торговельних термінів “ІНКОТЕРМС-2010”.

  19. Визначте зміст, умови та види транспортного страхування вантажів.

  20. Визначте суть міжнародного кредиту, охарактеризуйте його принципи, роль у міжнародних економічних відносинах та ознаки класифікації. Яким чином міжнародний кредит пов’язаний з такими економічними категоріями як прибуток, ціна, валютний курс та платіжний баланс?

  21. Розкрийте сутність, визначте особливості основних видів та форм лізингових угод. Розгляньте передумови, проблеми та перспективи розвитку лізингу в Україні.

  22. Охарактеризуйте факторингові та форфейтингові операції як форми нетрадиційного експортного кредитування. Порівняйте експортний факторинг та експортний форфейтинг та знайдіть відмінності між ними.

  23. Розгляньте сутність й особливості міжнародних розрахунків. Охарактеризуйте структуру механізму міжнародних розрахунків та особливості їх міжнародно-правового регулювання.

  24. Проаналізуйте механізм здійснення акредитивної форми міжнародних розрахунків. Охарактеризуйте види акредитивів та умови їх використання.

  25. Проаналізуйте механізм здійснення інкасової форми міжнародних розрахунків. Охарактеризуйте види інкасо.

  26. Розкрийте сутність та основні види страхування у зовнішній торгівлі.

  27. Визначте види майнового страхування зовнішньоекономічних зв’язків.

  28. Розгляньте валютні застереження в якості методу страхування валютного ризику.

  29. Надайте характеристику форм міжнародних страхових операцій.

  30. Визначте сутнісні характеристики та особливості спільних підприємств (СП). Розгляньте переваги та недоліки залучення іноземного капіталу у формі створення СП. Розкрийте особливості розрахунку економічної ефективності створення та діяльності СП.

ВСТУП

Інтеграційні процеси, притаманні сучасній світовій економіці, повною мірою спостерігаються і в Україні. Тому із залученням до зовнішньоекономічної діяльності України значної кількості підприємств та організацій усіх форм власності їх діяльність у цій сфері стає одним із найважливіших об’єктів економічного аналізу. Економічний аналіз у сфері зовнішньоекономічної діяльності дає змогу вивчити стан і розвиток світового господарства та економіки регіонів, будь-якої окремої країни, галузі і сектора національної економіки, а також господарську діяльність об’єднання, підприємства або його структурної одиниці.

Найважливішими етапами аналізу зовнішньоекономічної діяльності країн (регіонів, галузей) є: аналіз змін абсолютних та відносних показників; аналіз структурних змін, інтенсивності та ефективності зовнішньоекономічної діяльності. На рівні підприємств (організацій, фірм) аналізу підлягають динаміка зовнішньоекономічної діяльності, виконання контрактних зобов’язань, використання засобів у зовнішній торгівлі підприємства та ефективність зовнішньоекономічної діяльності.

Метою курсу “Міжнародний економічний аналіз” є оволодіння студентами теорією і набуття практичних навичок застосування методів аналізу зовнішньоекономічної діяльності країн, регіонів, галузей, підприємств (організацій, фірм), застосування аналітичного інструментарію у теоретичних дослідженнях та використання здобутих знань у практичній діяльності.

Для досягнення цієї мети під час вивчення курсу студенти повинні знати:

• основні принципи, методи, прийоми, процедури, інструменти і технологію аналізу зовнішньоекономічної діяльності;

• законодавчу базу, що забезпечує зовнішньоекономічну діяльність і правильний підхід до розгляду питань аналізу;

• методики проведення аналізу за окремими напрямами діяльності суб’єктів ЗЕД;

• методики проведення фінансового аналізу закордонного контрагента, іноземного інвестора тощо;

• методи аналізу ефективності експортних та імпортних операцій;

• складати фінансові прогнози ЗЕД;

• робити висновки на основі виконаного аналізу і приймати правильні управлінські рішення.

Типові завдання, що виносяться на співбесіду

з курсу “Міжнародний економічний аналіз”

для вступників на освітньо-кваліфікаційний рівень

магістр”

спеціальності 8.050103 – “Міжнародна економіка”

Задача 1. На початку січня 2003 р. англійська фірма Reliance Electric отримала замовлення на поставку 10 дизельних електроустановок, кожна потужністю 100 кВт, на умовах використання ковзаючих цін. У березні того ж року було підписано контракт, в якому зафіксовано такі умови:

• базисна ціна дизельної електроустановки, що відповідає вар­тості матеріалів та ставкам заробітної плати в електро­машинобудуванні Великобританії на початок січня 2003 р. - 2,5 млн дол.;

• дата поставки - червень 2004 р.

• базова калькуляція по основних елементах витрат наведена нижче, тис. дол. (табл. 1):

Таблиця 1

Основні матеріали

345

Допоміжні матеріали

185

Комплектуючі

565

Електроенергія на технологічні цілі

155

Витрати на основну заробітну плату

450

Витрати на додаткову заробітну плату

125

Амортизаційні відрахування

375

Накладні витрати

120

Адміністративні та збутові витрати

55

Прибуток

125

Разом

2500

• Закупівля матеріалів та комплектуючих буде здійснюватись рівними партіями з квітня по серпень 2003 p.;

• період виготовлення дизельних електроустановок - 6 місяців;

• знижка за кількість 10 шт. становить 5%.

У ході проведення переговорів (до підписання контракту) було досягнуто домовленості, що індекси “Статистичного збірника” на період поставки продукції будуть взяті за основу розрахунку кінцевої експортної ціни (табл. 2).

Завдання: Розрахувати експортну ціну дизельної електроустановки та кінцеву вартість контракту.

Таблиця 2

Індекси цін матеріалів та ставок заробітної плати

в електромашинобудуванні Великобританії за 2003-2004 pp.

Рік

Місяць

Індекси цін на матеріали

Індекси ставок заробітної плати

2003

січень

112,3

125,9

лютий

112,6

126,4

березень

112,9

127,1

квітень

113,3

127,3

травень

113,5

127,5

червень

113,7

128,3

липень

114,1

128,7

серпень

115,2

129,9

вересень

115,5

131,1

жовтень

116,1

131,9

листопад

116,1

132,2

грудень

116,7

132,2

2004

січень

117,9

131,8

лютий

119,1

132,8

березень

120,4

133,0

квітень

118,9

133,8

травень

120,3

134,6

червень

118,5

135,2

Задача 2. Українське підприємство AT “Раїс” знаходиться у процесі прийняття рішення про доцільність укладання з австрійською лізин­говою компанією SOGELEASE LEASING договору оперативного лізингу млинного комплексу РММ 3S.

Вихідні умови договору наведено в таблиці 1.

Таблиця 1

Вихідні умови договору лізингу млинного комплексу

Об'єкт лізингової угоди

млинний комплекс РММ 3S

Вартість об'єкта, тис. грн

900

Початок дії договору лізингу

2003 рік

Строк лізингу, роки

3

Період сплати лізингових платежів

Щорічно всередині року

Норма амортизаційних відрахувань

10% річних

Відсоткова ставка за користування кредитом,

36% річних

Відсоток комісійної винагороди*

8% річних

Ставка податку на додану вартість

20%

* - від середньорічної залишкової вартості майна

Окрім того, договором лізингу передбачені додаткові послуги лізингодавця (табл. 2).

Таблиця 2

Додаткові послуги лізингодавця

Витрати на відрядження, тис. грн.

25

Консалтингові послуги, тис. грн.

17

Навчання персоналу, тис. грн.

27

Завдання. Виконайте розрахунки лізингових платежів, складіть графік їх виплати та перевірте доцільність (ефективність) здійснення цієї лізингової операції. Назвіть переваги та недоліки залучення майна в кредит та на умовах оперативного лізингу.

Задача 3. Проаналізувати ефективність експортної діяльності підприємства (валютну ефективність експорту, економічну ефективність експорту, економічний ефект від експорту, ефективність реалізації експортної продукції на внутрішньому ринку), виходячи із наведених нижче даних щодо експорту продукції підприємства за два останніх роки (табл.1).

Таблиця 1

Вихідні дані для аналізу ефективності експортної діяльності підприємства

Назва продукції

Показник

2005 рік

2006 рік

Експорт

Вн. ринок

Експорт

Вн. ринок

Дивани

Кількість

735

735

1869

1869

Ціна, $

41

41

Ціна, грн.

213

200

217

200

Собівартість, грн.

181

160

187

162

Вартість, $

30135

76629

Обмінний курс гривні до долара США у 2005 році становив 5,2 грн. /дол.., а у 2006 році – 5,3 грн. / дол.

Задача 4. Розрахувати величину дисконту та суму платежів форфейтора клієнту за придбання у нього векселів за процентними номерами. Форфейтор придбав у клієнта партію з 4 векселів номіналом по 100, 120, 150 та 150 тис дол. Платіж по векселям буде проводитися кожні 90 днів. При цьому форфейтор надає клієнту 3 пільгових дня для розрахунку. Облікова ставка по векселям – 10,0% річних.

Задача 5. Витрати праці на виробництво товару х та виробництво товару у у країнах А та В такі:

країна А

країна В

товар х (од. за год.)

5

1

товар у (од. за год.)

1

3

Визначте:

  1. У виробництві якого товару має абсолютну перевагу країна А? У виробництві якого товару має абсолютну перевагу країна В? Чому?

  2. Якою буде світова ціна на товар х? На товар у?

  3. Яким буде виграш від торгівлі для країн А та В, якщо вони обміняють 5 одиниць товару х та 3 одиниці товару у (в одиницях товару у та в годинах)?

  4. Яким буде виграш від торгівлі для країн А та В, якщо вони обміняють 5 одиниць товару х та 6 одиниць товару у (в одиницях товару у та в годинах)?

Задача 6. На основі даних, наведених у таблицях 1 і 2, визначити імпортну ціну контракту.

Таблиця 1

Загальні відомості про товар

1

Найменування товару

Сигарети з фільтром

2

Код УКТ ЗЕД

2402209020

3

Країна-експортер

Колумбія

4

Ціна за одиницю

0,2 дол. США / пачка

5

Загальна кількість

100 000 пач., фасув. 20 шт. / пачка

6

Умови постачання

FOB Картахена

7

Курс НБУ на час здійснення платежів

5,1 грн. / дол. США

7,6 грн. /євро

8

ПДВ

Згідно законодавства

9

Ставка мита

Повна – 5 євро / 1000 шт.

Пільгова – 1,5 євро / 1000 шт.

10

Акциз

12 грн. / 1000 шт.

Таблиця 2

Структура витрат щодо ціни контракту

1

Ціна товару на умовах FOB

100?0%

2

Витрати на доставку до порту відправлення

3,0%

3

Експортні платежі

0,9%

4

Витрати на страхування

10,0%

5

Витрати на навантаження на борт судна

0,4%

6

Фрахт судна

14,0%

7

Витрати на розвантаження у порту призначення

130 грн.

8

Витрати на доставку з кордону на склад підприємства

395 грн.

Задача 7. Українське підприємство “Лілія”, яке спеціалізується на виробництві чоловічого одягу, уклало контракт на постачання своєї продукції до Росії. Умови постачання – FOB Керч; валютний курс на дату виконання угоди – 4,9 грн. / дол. США. На основі даних таблиць 1 і 2 розрахуйте і проаналізуйте валютну ефективність експортної діяльності українського підприємства.

Таблиця 1

Інформація щодо товарів

Найменування товару

Код УКТЗЕД

Кількість, шт..

Ціна товару

Собівартість виготовлення товару

Сорочки чоловічі з бавовни

6105100000

2000

18 дол. / шт.

65 грн.

Сорочки чоловічі із синтетичних волокон

6105201000

480

7 дол. / шт.

20 грн.

Таблиця 2

Структура витрат (у % до собівартості)

Статті витрат

Структура (у % до собівартості)

Витрати на навантаження товару на транспортний засіб

1,2%

Витрати на транспортування товару до порту відправлення

4.2%

Витрати на навантаження на борт судна

1,4%

Оплата морського фрахту

13,0%

Витрати на страхування вантажу

7,0%

Витрати на розвантаження з борту судна у порті призначення

1,25%

Задача 8. Проаналізувати експортну діяльність підприємства в динаміці та представити результати аналізу у вигляді таблиці 2. Вихідні дані для аналізу наведено у таблиці 1.

Таблиця 1

Загальна інформація про товари

Назва продукції

2006 рік

2007 рік

Обсяг експорту 2007 р., перерахований за цінами 2006 р.

Кількість, шт.

Ціна, євро

Вартість, євро

Кількість, шт.

Ціна, євро

Вартість, євро

Взуття жіноче модельне

300

50

340

56

Взуття чоловіче модельне

480

45

352

48

Разом

Таблиця 2

Розрахунок індексів

Назва індексу

Розрахунок

Значення

Індекс вартості

Індекс фізичного обсягу

Індекс ціни

Індекс структури

Індекс кількості

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]