Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти та науки фізика твердого ті...docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

2.4.4.Потужність і видимість лазерів:

Потужність лазерного променя вимірюється в ватах і мілліватт (1/1000 ват). Мінімальна потужність лазерів необхідна для того щоб бачити їх у темній кімнаті середнього розміру (як середній зал в готелі) становить приблизно від 500 мілліватт до 1 Вт. Типова потужність для внутрішнього використання від 2-х до 10 ват. На великих аренах і стадіонах в основному використовується потужність від 10 до 80-ти ват.

Ватність сама по собі не визначає видимість променя. Наприклад, 1 ват зеленого лазерного променя може бути настільки ж яскравим, як і 3-ватний червоний промінь, тому що очі бачать зелене світло краще червоного або синього. Отже, при плануванні необхідної для вашого шоу потужності лазерів слід врахувати наступні фактори:

Колір лазера: Зелений - найбільш видимий. Якщо зелений колір підходить для ваших цілей, то ви можете використовувати менш потужний, а значить і більш простий у використанні, і дешевший лазер.

Навколишнє освітлення: Створіть максимальну темряву для вашого шоу. Лазеру не буде потрібно додаткова потужність, лише тільки для того щоб пробитися крізь світло.

Дивергенція лазерного променя: Деякі типу лазерів мають більш щільним променем, ніж інші. Промені низькою дивергенції виглядають яскравіше, тому що світло в них сконцентрований на меншій площі.

Кількість диму: дим допомагає зробити промінь більш видимим. Якщо ви не можете використовувати багато диму, то вам потрібно більш потужний лазер.

Площа проекції: Потужність лазера розподіляється відповідно до щільністю глядачів. Для більшої площі потрібно більш потужний лазер.

Безпека глядачів: У багатьох країнах аудиторія сканується лазерами. Потужність лазера і дивергенція повинні бути такими, щоб зберігалися промінь і ефекти сканування, але при цьому шоу було безпечним для очей. Одне з рішень полягає в тому, щоб використовувати лазер на повній потужності в момент, коли він знаходиться над аудиторією, але на зменшеної потужності в момент сканування глядачів.

Технічні вимоги:

До 2000 року, більшість великих лазерних шоу використовувало громіздкі аргонові чи криптонові газові лазери яким вимагалося від 18 до 40 кВт і близько 10 літрів води за хвилину для охолодження.

На щастя, за останні роки набули поширення нові твердотільні лазери, такі як "DPSS" і "АІГ". Ці лазери настільки маленькі, що їх може з легкістю нести одна людина. Деякі володіють форм-факторами і властивостями звичайних освітлювальних приладів. Вони можуть харчуватися від стандартної розетки і охолоджуватися повітрям за допомогою звичайних вентиляторів.

Ці нові лазери зробили революцію в лазерних шоу. Вони полегшують всі аспекти організації шоу, від транспортування до гнучкості розміщення. На додаток, у різних закладів та організаторів шоу з'явилася можливість придбати і використовувати власне лазерне обладнання та відмовитися від використання послуг електриків, водопровідників і слюсарів.

Інші вимоги:

Нижче наведено інші вимоги, які повинні бути враховані при використанні лазерів у вашому шоу. Ці вимоги повинні бути добре відомі організаторам лазерних шоу.

Напрямок променя: При використанні променів, лазерне обладнання зазвичай встановлюється навпроти глядачів, і промені направляються на них.

Це пояснюється тим, що промені виглядають найбільш яскравими, коли вони йдуть прямо на глядача (світло біжить вперед, коли він ударяється об пил і частинки диму ми його бачимо як промінь). Промені виглядають менш яскраво, коли вони виходять прямо через глядачів. Промені володіють найменшою яскравістю, коли вони перетинає ваше поле зору.

Графічний екран: Для графіки також воліють контр-проекцію. У цьому випадку зображення виглядає більш «магічним».

Графічний проектор повинен стояти до екрану не ближче, ніж найбільший розмір площі екрана. Наприклад, якщо проекція здійснюється на екран 20 "х 30", то лазер повинен відстояти від екрану мінімум на 30 '. Максимальна дистанція - приблизно 100 метрів. Ці параметри можуть змінюватися, якщо для розширення кута проекції або підвищення чіткості променя використовуються лінзи. Іншим фактором є відстань між екраном і глядачами. [8]

Розташування обладнання: Лазерні проектори об'єднують лазери і сканери в єдину лазерну проекційну установку. Вони можуть бути настільки компактними, що весь проектор може бути встановлений на стенд або підвішений.

Більшою гнучкістю в розміщенні мають оптоволоконні проектори (в яких оптоволоконний кабель підводить випромінювання до віддаленої скануючої голівці). Вони також можуть розміщуватися на стенді або підвішуватися. Типова довжина кабелю - 30 метрів. Через крихкості оптоволоконного кабелю, слід стежити за тим, щоб на нього не наступали, не перегинали, не згортали петлями і т.д.

Розташування пульта управління і час установки: Лазерні установки вимагають приблизно такого ж часу установки і аналогічної площі для панелі управління як світлові системи та аудіосистеми.

Місце розташування панелі управління повинно дозволяти оператору лазерної установки бачити аудиторію.

Зв'язок: В ідеалі, кожна людина обслуговуючий лазер повинен бути забезпечений головний гарнітурою. Якщо такої можливості немає, то оператор повинен бути на зв'язку з режисером допомогою головного гарнітури, а техперсонал може використовувати для переговорів рації (у тому числі з оператором).

Синхронізація з аудіо: При написанні лазерного ролика обов'язково йде прив'язка до аудіо матеріалу тому сигнал з пульта лазерної компанії повинен бути спрямований на головний мікшерний пульт.

Синхронізація зі світловим обладнанням: Під час шоу світло повинне бути відключений або встановлений на максимально низький рівень. Деякі компанії вважають за краще використовувати додаткове освітлення як, наприклад, червоне світло при використанні зеленого лазера. Зазвичай це робиться на існуючому обладнанні, просто скоординувавши роботи з художником по світлу.

Відеопроектори слід замаскувати або вимкнути, щоб екрани не заливало сірим світлом. [10]