Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти та науки фізика твердого ті...docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать

2.4.3. Лазерна графіка

Створення лазерної графіки:

Для створення лазерної графіки, два крихітних дзеркала керованих комп'ютером направляють промінь лазера на екран. Луч спочатку відбивається від першого дзеркала, рухаючись горизонтально, і потім відбивається від другого, рухаючись вертикально.

Комп'ютер буквально "з'єднує точки", націлюючи дзеркала від одного місця до іншого зі швидкістю достатньою для того, щоб глядач сприймав малюнок як єдину лінію. Цей процес називається "сканування", а керовані комп'ютером дзеркала - сканерами на основі гальванометром.

Сканери рухаються від точки до точки зі швидкістю приблизно 50 000 точок в секунду. Внаслідок технічних обмежень істотно швидше рухатися неможливо. Це визначає те, наскільки складним може бути одне зображення. Для підвищення деталізації можна використовувати додатковий набір сканерів.

Лазерна графіка - не телебачення!

Важливо розуміти, що лазерна графіка не створює растрові зображення подібні телевізійним. Замість того, графіка схожа на малюнки з точок з'єднані лініями. Це означає, що немає можливості передати лазерної компанії фотографію чи відеоплівку, щоб вони її відобразили у вигляді описаної вище анімації. Інакше для цього потрібен був би стандартний відеопроектор з лазером як джерело світла.

Замість цього, компанія за допомогою художника чи комп'ютерної програми прорисует кордону вашого зображення і потім переведе їх в послідовність точок. Сканери будуть плавно переводити лазерний промінь від точки до точки. При цьому рух буде достатньо швидким і плавним, щоб ви бачили лише рівні межі об'єкта. [7]

Створення лазерної графіки з наявного зображення:

З точки зору виробництва, будь-яке зображення для лазерного шоу повинно створюватися художником - спеціалістом з лазерної анімації. Зображення не вийде зробити самостійно. Художник повинен перевести будь існуюче зображення в лазерне зображення.

Існує кілька програм, які здатні полегшити таку роботу. Одна з них - конвертер для таких стандартних програм комп'ютерної графіки Adobe Flash і Autodesk 3D Studio Max. Комп'ютерний художник може намалювати сцену з об'єктами, добре конвертованими в лазерні, і потім перевести їх в криві або криві з контурними лініями для відображення їх лазером. Разом з тим, це все ж ситуація, коли лазерна компанія сама створює фінальне зображення для вас.

Інша аналогічна програма здатна конвертувати фотографію або відео в ТБ-подібні растрові зображення. Однак роздільна здатність становитиме лише 60 точок в ширину і 60 ліній у висоту. Це зображення в 80 разів менш деталізовано, ніж зображення в стандарті PAL / SECAM (грунтуючись на загальній кількості пікселів).

Лазерні растрові зображення добре підходять для обмеженої кількості випадків, таких як відображення знайомого особи з близького ракурсу. Але в основному, вони використовуються лише в спецефектах. І в цьому є сенс: якщо б ви вирішили створити всі лазерне шоу виключно з лазерних растрових зображень, то воно було б як ТБ дуже низького дозволу. Простіше для цієї мети використовувати відеопроектор!

Кольори лазерів:

Одна з привабливих особливостей лазера - його яскраві кольори - найчистіші у всьому всесвіті. Під час створення шоу кольори є ключовим фактором. Для вашого заходу може знадобитися певний колір, а це визначає який тип лазера вам треба використовувати. У разі якщо вам не важливий колір, ви можете просто використовувати найбільш зручний і найбільш видимий лазер.

Якщо вам достатнього лише одного кольору, то найбільш поширеним і економічним є зелений лазер. Одна з переваг зеленого кольору (довжина хвилі - 532 нанометра) полягає в тому, що він більш видимий оку, ніж синій або червоний. 1 ват зеленого світла виглядає в 2-3 рази яскравіше, ніж 1 ват червоного або синього світла. Недоліком є ​​така велика поширеність лазера, що аудиторія може не знайти в ньому нічого особливого.

Деяким клієнтам потрібні специфічні кольору для відповідності квітів логотипу або продукту. І багатьом клієнтам може вимагатися вся гама кольорів. В обох цих випадках використовується повноколірний лазер. Його також називають "RGB" або "білий" лазер. Зазвичай, такий лазер складається з трьох променів: червоний, зелений і синій. Регулюючи рівень променя кожного кольору можна отримати вихідний промінь необхідного кольору. Якщо всі внутрішні промені встановлені на повну потужність, то вихідний промінь буде білого кольору.

Повнокольорові лазери стоять більше ніж одноколірні лазери аналогічної потужності. Таким чином, якщо ви хочете отримати більше можливостей за ваші гроші, вибирайте одноколірний лазер (зазвичай зелений - самий економний). Зазвичай при проведенні променевих шоу так і роблять.

Зверніть увагу. Якщо ви купуєте лазерний проектор (наприклад, для клубу), один і той же проектор може поставлятися з різними варіантами лазера.

Найбільш дешева версія буде оснащена одним лазерним променем, зазвичай зеленим або червоним.

Якщо буде доступний синій лазер, то система буде коштувати дорожче і / або менш потужною, т.к. синій колір лазера отримати набагато важче.

Можуть побут версії зі змішаними квітами, які використовують 2 кольори, зелений і червоний. При змішуванні цих кольорів можуть виходити помаранчевий і жовтий кольори.

Повнокольоровий лазер використовує червоний, зелений і синій промені.

- Найменш дорогий повноколірний проектор буде мати 7 квітами одержуваних простим включенням або вимиканням RGB-променів. Доступні кольори: червоний, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий і білий.

- Найбільш досконалі повнокольорові проектори дозволяють використовувати відтінки окремих RGB-променів, і таким чином ви можете отримати практично всі кольори або будь-яку інтенсивність. В такому проекторі необхідно стежити за балансуванням квітів, тому що зелений може почати превалювати над іншими двома і в результаті білий промінь стане зеленуватим. [10]