Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи економіки ВСЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать

Підприємство як самостійний суб’єкт господарювання

Підприємство – самостійний суб’єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної та іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому чинним законодавством.

Основні функції підприємства зводяться до задоволення потреб споживачів в певних видах продукції та послуг і максимізації прибутку. Останнє, у той же час є і ціллю господарчої діяльності підприємства.

Ця ціль може бути досягнута лише за умови оптимальної комбінації інноваційної політики, господарчого ризику та всіх виробничих факторів, що застосовуються.

В структурі національної економіки підприємство є первинною ланкою, тому що тут відбувається безпосереднє поєднання виробничих факторів з метою створення матеріальних благ та надання послуг, об’єднання особистих та колективних інтересів.

Згрупована сукупність підприємств та їх об’єднань створює єдиний господарський комплекс країни.

В підприємстві як в господарській одиниці заклечається єдність виробничих сил та виробничих відносин, тому слід відрізняти техніко-економічний та соціально-економічний бік діяльності підприємства.

Найбільш типовими ознаками підприємства, є його економічна відособленість та господарська самостійність.

Економічна відособленість підприємства визначена його природою як товаровиробника, що проводить власне індивідуальне виробництво.

Господарська самостійність – форма прояву економічної відособленості підприємства. Вона виражає майново-правові відносини підприємства як юридичної особи.

Оскільки приведення в дію господарського механізму знаходиться у прямому зв’язку з економічною політикою держави, ступінь господарської самостійності підприємства зумовлена більше ніж формою власності в рамках якої вони функціонують, а нормативними актами відповідних надбудованих інститутів.

Класифікація видів підприємств за організаційно-економічними особливостями функціонування наведена на рис. 2.1.

Рис.2.1. Види підприємств

Організаційно-правові форми підприємств Одноосібне господарство

Одноосібне господарствотака форма організації підприємства і підприємництва, коли вся власність належить одній особі, яка одноосібно управляє виробництвом та власністю, привласнює весь прибуток та несе особисту відповідальність за всі зобов’язання підприємства.

Індивідуальний підприємець – це особа, яка веде справу за власний рахунок, особисто управляє своїм бізнесом, несе особисту відповідальність за забезпечення необхідними коштами, самостійно приймає рішення. Він приймає на себе повністю ризик втрат у випадку банкрутства. Він отримує прибуток за результатами своєї підприємницької діяльності та при цьому відчуває задоволення від заняття вільним підприємництвом.

Індивідуальний підприємець не обов’язково одна особа, у всіх зазначених ситуаціях може застосовуватися праця кількох громадян, проте власником підприємства обов’язково є одна особа – індивідуальний підприємець.

Перевагами індивідуального підприємництва є:

    1. Гнучкість, щодо реагування на смаки та потреби споживачів, що змінюються.

    2. Можливість швидкого прийняття рішень.

    3. Висока вмотивованість.

Недоліками індивідуального підприємництва виступають :

  1. Обмеженість в фінансових ресурсах.

  2. Невеликі масштаби та практично відсутність перспективи значного зростання бізнесу.

  3. Слабка конкурентоспроможність.

  4. Чутливість до зміни цін

  5. Висока залежність від зовнішнього середовища.

  6. Обмеженість у знаннях.

До того ж підприємець має виконувати 5 основних функцій бізнесу:

  • маркетинг;

  • матеріально-технічне забезпечення;

  • кадрова політика;

  • виробництво;

  • управління фінансами та облік.

Виконання всіх цих функцій не може покладатися на одну людину, через нестачу знань по необхідному колу питань, що необхідно розв’язати, та фізичних можливостей.

Для розв’язання цієї проблеми необхідно:

  • наймати спеціалістів;

  • співпрацювати з іншими компаніями;

  • укладати партнерські угоди (при цьому зберігаючи переваги індивідуального підприємництва, але набуваючи функцій управління разом з партнерами).