Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи економіки ВСЕ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
661.5 Кб
Скачать
    1. 3.3. Вільне підприємництво та роль держави в економіці

Адам Сміт описував світ в якому економіка розвивається самостійно. Держава при цьому відіграє зовсім незначну роль. Коментуючи цю точку зору, він наводив історію про французького діяча, який запитав капіталіста, як держава може допомогти йому. На що той відповів: «Дати спокій». Такий підхід означає обмеження прав держави в регулюванні бізнесу.

Яку роль в економіці має грати уряд? Ще й досі думки економістів з цього приводу різняться. Частина економісті за Адамом Смітом виступає за повертання до принципу зменшення втручання держави в економічне життя. Інші прибічники більш активної ролі держави. Але не дивлячись на протиріччя майже всі погоджуються, що ряд економічних функцій найкращим чином можуть бути виконані саме державою.

До них відносяться:

  • захист ринкової економіки;

  • забезпечення товарами та послугами суспільного користування;

  • облік зовнішніх післядій;

  • допомога бідним;

  • допомога окремим верствам населення;

  • стабілізація економіки.

Зупинимося на економічні ролі держави більш детально.

В тому світі, який описував Адам Сміт, велика кількість дрібних фірм змагалися за долари споживача. Конкуренція вимагала від продавців випускати товари, необхідні споживачеві, за мінімально можливими цінами. Ті продавці, чий товар не відповідав стандартам якості або ціни, зіштовхувалися з падінням обсягу продажу та загрозою банкрутства. Проте, зусилля щодо зниження собівартості та підвищення якості призводять до більш ефективного використання обмежених економічних ресурсів.

При відсутності конкуренції або її слабкості має місце обернене явище. У споживачів немає можливості купити товар у когось ще, відповідно відпадає необхідність знизити видатки та усунути втрати.

В такій ситуації ціни визначаються безпосередньо виробниками, а не ринковим механізмом. Тому недостатня конкуренція з більшою ймовірністю призводить до високих цін, марнотратства ресурсів, так як населення може дозволити собі купити менше товарів.

Для захисту ринкової економіки законодавчими органами приймаються антимонопольні закони. Ці законі перешкоджають зменшенню конкуренції та збільшенню фінансової потужності монополій.

Монополіями називають фірми, які мають можливість контролю над ринком для встановлення ціни на товари та послуги, які ними продаються.

Зовнішні ефекти та їх оптимальне регулювання

Зовнішній ефект має місце, коли дія деякого господарства чи фірми безпосередньо впливає на витрати або вигоди інших господарств або фірм та коли ці сторонні ефекти не знаходять відображення в ринкових цінах (рис.3.2).

- Оптимальний рівень зниження забруднення

Рис.3.2. Зовнішні ефекти та їх регулювання

При цьому рівень забруднення величина граничної вигоди, що отримують в результаті покращення стану навколишнього середовища, співпадає з величиною граничних витрат із зниження рівня забруднення. Надалі, додаткові витрати будуть перевищувати ефект покращення стану навколишнього середовища, який досягається, що є недоцільним.

Припустимо, що не існує закону щодо заборони забруднення рік. Тоді ціна, яку целюлозний комбінат встановить на свою продукцію – папір, буде залежати від собівартості та цін інших фірм на аналогічну продукцію. Комбінат не включить витрати на очищення річки в калькуляцію своїх витрат, оскільки не буде оплачувати їх роботи. В ринковій системі ніщо не буде вимагати від комбінату та споживач прийняти на себе витрати щодо приведення до порядку річки.

Економісти називають результати економічної діяльності, які виходять за рамки ринкових відносин, неринковими ситуаціями. Зрозуміло що забруднення води целюлозним комбінатом являє собою приклад шкідливих неринкових післядій. Проте, післядії можуть бути не тільки шкідливими, але й корисними.

Припустимо, що компанія, яка володіє комбінатом, будує новий офіс. Проект передбачає створення добре обладнаного майданчику, розбити садок, в якому могли б перепочити робітники офісів, що знаходяться поряд. Такий благоустрій території є прикладом іншої неринкової ситуації. Як видно, люди, які будуть користуватися садком, не несуть витрат на його будівлю та обслуговування. Подібно усім неринковим післядіям, така ситуація виходить за рамки ринкових відносин. Але в цьому випадку післядія носить позитивний характер.

Оскільки подібні ситуації випадають з ринкових відносин, суспільство зазвичай залишає уряду право виключити шкідливі дії та підтримує виникнення позитивних дій.

Уряд може корегувати шкідливі післядії або через регулювання, або через оподаткування. Регулювання передбачає розробку законів, які обмежують або забороняють певні види діяльності. Уряд може прийняти закон, що забороняє викид відходів або вимагати встановити очисні споруди. Окрім того, уряд може використати податковий тиск для ліквідації шкідливих зовнішніх післядій: цей податок або змусить фабрики очистити стоки або надасть додаткових засобів для очищення річки третьою стороною.

У випадку з благоустроєм майданчику, уряд має підтримувати такі фірми, надаючи їм субсидії. Субсидії – це виплати уряду виробнику чи споживачу. Наприклад, уряд здійснює ряд програм з підвищення доходів неблагополучних груп населення та забезпечення ним рівних економічних можливостей.