Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Кан.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
232.96 Кб
Скачать

8. Технологічний комплекс поверхні шахти

Комплекс будівель, споруд та обладнання, що призначений для піднімання, приймання та переробки і відправки корисної копалини замовнику, для прийому та складування породи, провітрювання підземних виробо к, забезпечення механізмів енергією, для побутового обслуговування працівників та виконання інших операцій, називають технологічним комплексом поверхні (ТКП).

На сучасних шахтах цей комплекс компонують у трьох основних блоках: блок головного ствола, блок допоміжного ствола та адміністративно-побутовий комбінат (АПК).

До блоку головного ствола входять: копер головного ствола, надшахтна будівля, бункери для приймання корисної копалини та породи, пункти завантаження корисної копалини у залізничні вагони, пункт вантаження породи, будівля піднімальних машин, будівля вентиляційної установки, котельня та склад вугілля. Рядове вугілля, яке надходить з блоку головного ствола вугільної шахти, може проходити часткове збагачення і потім відвантажуватись замовнику, якщо його якість відповідає вимогам замовника, або ж направлятись у вагонах, підвісною канатною дорогою чи конвеєрами на збагачувальну фабрику. В разі відсутності порожніх вагонів вугілля відправляють на склад, місткість якого дорівнює 5... 12-ти добовому видобуткові шахти.

Порода складується у відвали, які можуть бути конусними чи плоскими. Плоскі відвали формують переважно при використанні автомобільного транспорту або підвісних канатних доріг.

Блок допоміжного ствола включає копер клітьового ствола, надшахтні споруди з комплексом обміну вагонеток, підйомну машину з приміщеннями, калориферну і компресорну установки, ремонтну майстерню, склад матеріалів 9. Будівля допоміжного ствола підземним переходом пов'язана з АПК.

Блок адміністративно-побутового комбінату призначений для розміщення адміністративно-технічних служб, побутового й технічного обслуговування працівників шахти. Він включає такі приміщення та служби:

адміністративно-конторські (нарядні дільниць, приміщення виробничо-технічних відділів, зокрема, маркшейдерського, бухгалтерії); санітарно-побутового обслуговування (душові, гардеробні, пральні, сушильні); виробничо-допоміжні (лампова, респіраторна, телефонний вузол, диспетчерська) та інші.

Все обладнання, матеріали подають на склад; в міру необхідності їх завантажують у вагонетки і направляють на приймальний майданчик клітьового стволу, на якому приймають також вагонетки, що підняли із шахти. Вагонетки з матеріалами чи обладнанням

закочують в кліті і опускають в шахту. Подача вагонеток на приймальних майданчиках, здебільшого, примусова за допомогою штовхачів. Розвантаження вагонеток із породою здійснюється перекидами, які залежно від способу розвантаження поділяють на кругові, лобові й бокові.

Компону вання будівель та споруд в складі ТКП визначається технологічною схемою і залежить від потужності шахти, схеми переробки й відвантаження корисної копалини, природних умов, можливості прокладки під'їзних залізничних колій. Генплан поверхні шахти пов'язаний зі схемою виробок приствольного двору і осей стволів, взаємного їх розташування. Склади вугілля, пункти завантаження породи необхідно розташовувати з підвітрового боку від повітрозабірних споруд; склади лісоматеріалів слід розташовувати не ближче 80м від повітроподавальних стволів